Βασικά, καλό θα ήταν να μην βρίσκεστε σε κάποια πόλη το καλοκαίρι, ας ξεκινήσουμε από εκεί. Αλλά τι να κάνουμε, δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια να παίρνουν το καράβι ή το αεροπλάνο και να χάνονται στα γραφικά σοκάκια των ελληνικών νησιών, εκεί όπου κυριαρχούν το λευκό και το γαλάζιο, οι υπέροχες γεύσεις, οι γάτες που ρεμβάζουν και οι τουρίστες που σου πατάνε τη φτέρνα γιατί είναι άνιωθοι και θέλουν να σε προσπεράσουν όπως ο Αλόνσο τον Χάμιλτον από την εσωτερική.

Κάποιοι, λοιπόν, θέλοντας και μη, το ζουν διαφορετικά το καλοκαίρι. Σε χωριά της Πελοποννήσου, για παράδειγμα, ή βυθισμένοι στην αστική κόλαση της Αθήνας με το ερκοντίσιον μόνιμα στους 18 να ζορίζεται από την συνεχόμενη υπερπροσπάθεια. Όχι, δεν θα βρείτε την Αθήνα στην παρακάτω λίστα γιατί, όσο περίεργο και να ακούγεται, δεν είναι και τόσο άσχημη, ειδικά όταν λείπουν από αυτή οι κανίβαλοι του θέρους. Έχει τα καλά της. Είναι λίγα, αλλά έχει τα καλά της.

Το θέμα μας, όμως, δεν είναι η πυρωμένη πρωτεύουσα, το θέμα μας είναι κάποιες άλλες πόλεις της Ελλάδας οι οποίες το καλοκαίρι μεταμορφώνονται σε κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι. Σαν να έχουν δύο προσωπεία και να επιλέγουν το χειρότερο για τις δύσκολες μέρες του καλοκαιριού. Δεν έχουμε κάτι προσωπικό με αυτές τις πόλεις, άσχετα κάποιες θα τις βρείτε και στη λίστα με τις πιο άσχημες της χώρας. Δεν φταίμε εμείς, το ελληνικό Reddit. Είμαστε οι σερβιτόροι της σκληρής πραγματικότητας και τίποτα παραπάνω.

Τώρα, πώς έγινε η επιλογή τους για το συγκεκριμένο κείμενο; Μα φυσικά με βάση των θερμοκρασιών που επικρατούν. «Βράζει ο τόπος», που λένε, οπότε ναι, δεν θα θέλαμε να βρεθούμε εκεί ένα απλό μεσημέρι Παρασκευής, σε κάποια πλατεία να πίνουμε το φρέντο καπουτσίνο μας με μπόλικη κανέλα και να πατάμε καρδούλες σε stories που εμφανίζονται μπροστά μας στο Instagram. Τις μέρες του καύσωνα, το τερμάτισαν. Και γενικότερα το τερματίζουν είτε ο κύριος Μάνος είναι εδώ είτε απουσιάζει.

Ακολουθούν οι πόλεις της Ελλάδας που καλό θα ήταν να τις αποφύγεις το καλοκαίρι για το δικό σου καλό.

Σπάρτη

Α, η Σπάρτη μας. Η ιστορική και γενναία Σπάρτη. Μια χαρά είναι(;) τον χειμώνα. Το καλοκαίρι, όμως, κυκλοφορείς με καπέλο, φορητό ερκοντίσιον και ανεμιστηράκι. Δεν γίνεται διαφορετικά. Υποφέρεις.

Αγρίνιο

Σιγά μην έλειπε το αγαπημένο μας Αγρίνιο από τη λίστα. Γνωστό για το όμορφο φυσικό περιβάλλον και τους διάσημους υδροβιότοπους, το Αγρίνιο λειτουργεί το καλοκαίρι ως πέρασμα για την Κόλαση του Δάντη. Εννοείται ότι έπιασε 43άρι με καύσωνα Κλέων.

Λάρισα

Παραδοσιακά, μία από τις πιο ζεστές πόλεις της Ελλάδας. Δεν μιλάμε για την φιλοξενία της αλλά για τις θερμοκρασίες που επικρατούν εκεί κάθε καλοκαίρι. Να είσαι φοιτητής και για κάποιο λόγο να έχεις ξεμείνει εκεί. Μη σου τύχει.

Άργος

Το Άργος, διαβάζουμε, βρίσκεται στην Πελοπόννησο και είναι μία σύγχρονη πόλη με πεζόδρομους, πανέμορφες πλατείες, ιστορικά αξιοθέατα κι εξαιρετική αρχιτεκτονική. Εντάξει, δεν κρίνουμε στην περιγραφή αυτή, όμως, θα προσθέσουμε και το «μια πόλη με υψηλές θερμοκρασίες». Μα ναι, φυσικά είχαμε και εκεί 40+ τις προηγούμενες μέρες.