«Αυτό δεν είναι αμνηστία, είναι κοροϊδία. Σκεφτείτε πόσες γυναίκες είναι στη φυλακή και δεν μπορούν να ελευθερωθούν. Δεν μας άφησαν για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά για να βελτιώσουν την εικόνα τους». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της Maria Alyokhina, μετά την απελευθέρωσή της από τη φυλακή ύστερα από 21 μήνες. Τα ακόμα καλύτερα νέα για τις Pussy Riot ήρθαν λίγο αργότερα όταν και η Nadezhda Tolokonnikova έβγαινε από τη φυλακή. Η αντίδρασή της ακόμα πιο σκληρή: «Θέλουμε μια Ρωσία χωρίς τον Putin» φώναξε μπροστά στους δημοσιογράφους. 

Όχι περίεργο. Είναι γνωστό ότι τα κορίτσια των Pussy Riot είναι εναντίον του Vladimir Putin και της πολιτικής του. Άλλωστε αυτό ήταν που τις έβαλε στη φυλακή πριν από 21 μήνες. 

Όλα ξεκίνησαν στις 21 Φεβρουαρίου 2012, όταν τα 5 μέλη του punk rock συγκροτήματος εισβάλουν στον Καθολικό Ναό της Μόσχας και αρχίζουν να παίζουν ένα κομμάτι στο οποίο ζητούσαν από την Παναγία να διώξει τον Putin από τη χώρα! Το… live τους σταμάτησε μετά από επέμβαση των αρχών, αλλά λίγες ώρες αργότερα ανέβηκε στο διαδίκτυο και έγινε «επιτυχία». Εκατομμύρια άνθρωποι είδαν τη «punk προσευχή», όπως ονομάστηκε η κίνησή τους, το συγκρότημα έγινε γνωστό σε όλο τον πλανήτη και αυτό εξόργισε τη κυβέρνηση. Δέκα μέρες αργότερα, 3 μέλη του συγκορτήματος, οι Nadezhda Tolokonnikova Maria Alyokhina και Yekaterina Samutsevich, συλλαμβάνονται με την κατηγορία του χουλιγκανισμού και από τότε ξεκίνησε το δράμα τους, αλλά και μια δίκη-παρωδία. 

Μια δίκη που δέχθηκε σκληρή κριτική από όλο τον κόσμο και τα ΜΜΕ, αλλά και έντονες αντιδράσεις από μεγάλα αστέρια της μουσικής, ανάμεσά τους οι Madonna, Sting, Tori Amos, Yoko Ono. Όσο όμως κι αν αντιδρούσε η κοινή γνώμη, αυτό δεν στάθηκε ικανό να σταματήσει τις ρωσικές αρχές, που ήθελαν να τιμωρήσουν τα 3 κορίτσια, τα οποία κινδύνευαν έως και 7 χρόνια φυλακή. Και στο πλευρό τους οι αρχές είχαν και την Εκκλησία, η οποία είχε αποκαλέσει την διαμαρτυρία των Pussy Riot «έργο του σατανά»! Και φυσικά το πέτυχαν (δεν είναι άλλωστε και τόσο δύσκολο στη Ρωσία αν τα έχεις βάλει με το Putin) τον Αύγουστο του 2012, καθώς τις καταδίκασαν σε 2 χρόνια. 

Και μπορεί δύο μήνες μετά η Samitsevich να ελευθερώθηκε, ύστερα από έφεση που άσκησε, αλλά τόσο η Nadezhda όσο και η Maria έμοιαζαν αποφασισμένες να πάνε τη κατάσταση στα άκρα. Μέχρι και απεργία πείνας έκαναν πριν από μερικούς μήνες, για τις συνθήκες που επικρατούσαν στις φυλακές. 

Τελικά, ύστερα από τις σκληρές πιέσεις άλλων χωρών, ανθρωπιστικών οργανώσεων, αλλά και με το μυαλό στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Σότσι της Ρωσίας, στις 23 Δεκεμβρίου δόθηκε αμνησία στα δύο κορίτσια. Ωστόσο φαίνονται αποφασισμένες να μην το αφήσουν να περάσει έτσι αυτό. «Το πιο δύσκολο στη φυλακή είναι να βλέπεις πως καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων» δήλωσε η Alyokhina.