Tα έχουμε πει, μην επαναλαμβανόμαστε… Είμαι από τους ανθρώπους που δυστυχώς δε μπορούν να εκτιμήσουν έναν καλό πίνακα λόγω αχρωματοψίας. Να, όμως, που ήρθε η ώρα να μπορέσω κι εγώ να απολαύσω τις δημιουργίες ενός εικαστικού…

Η Μαρία Αριστείδου, 27χρονη εικαστικός από την Κύπρο, μου έδωσε αυτή την ευκαιρία καθώς όλες οι δημιουργίες της είναι με ένα χρώμα: Καφέ. Κι από ένα υλικό: Καφέ. Για να την ευχαριστήσω προσωπικά, της ζήτησα να κάνουμε μια μικρή κουβέντα για την τέχνη της κι εκείνη δέχτηκε με χαρά να μιλήσει στο Provocateur.
 

 

Αυτό που ήθελα να μάθω, αρχικά, ήταν το πότε μπήκε το μικρόβιο της ζωγραφικής της μέσα της. «Πάντα μου ζωγράφιζα. Αυτό πάντα έκανα, αυτό ξέρω να κάνω και αυτό πάντα αγαπούσα. Από την πρώτη μέρα που έπιασα μολύβι στο χέρι κι άρχισα την… πρακτική μου στους τοίχους του δωματίου της μαμάς». Τυχερή η μαμά.


Μία καλή ιστορία συνήθως αρχίζει με πολύ περίεργο τρόπο. Έτσι και η ιστορία της Μαρίας με την «ιδιαίτερη» ζωγραφική της. «Μια καλή μέρα κι ενώ είχα έτοιμα τα υλικά μου για να φτιάξω μια ακουαρέλα, χύθηκε πάνω της ο καφές». «Λεφτά θα πάρεις!», σκέφτηκα να της πω…  «Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα, συνεχίζει. Αυτό που ήθελα να δω ήταν μέχρι που μπορεί να με φτάσει αυτό το υλικό. Και να ‘μαι! Ευτυχώς πάντα έχω πινέλο μαζί μου and the rest is history».

 



Ένα πορτρέτο δεν είναι εύκολη υπόθεση για τη Μαρία. Όπως η ίδια μας λέει, μπορεί να χρειαστεί από 4 ώρες μέχρι 2 μέρες ανάλογα βέβαια με το μέγεθος και τη λεπτομέρεια που απαιτείται.  Όσο για το πρώτο έργο που θυμάται να… περιποιείται με καφέ: «Αποτύπωνε δύο μικρά φλιτζάνια καφέ. Ένα απλό σχέδιο με μια στρώση σκιάς. Αυτό μου τράβηξε την προσοχή και έτσι έφτιαξα το πρώτο μου σχέδιο που ήταν το έργο με τίτλο: Κορίτσι με μαργαριταρένιο σκουλαρίκι του Γιοχάνες Βερμέερ.»

 


Ζώντας ανάμεσα σε Κύπρο και Μεγάλη Βρετανία, τα ενδιαφέροντα της Μαρίας δεν εξαντλούνται στη ζωγραφική: «Η ζωή μου είναι όμορφα μοιρασμένη. Στην Κύπρο δουλεύω σε μια patisserie, τη “Vienna Boutique-Cake gallery”, η οποία αποτελεί οικογενειακή μας επιχείρηση. Στην Αγγλία ζω στο Liverpool όπου ασχολούμαι περισσότερο με εικαστικά θέματα.»
 



Πριν από μερικές ημέρες τα έργα της φιλοξενήθηκαν σε αφιέρωμα από το boredpanda, γεγονός που έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις δημιουργίες της και έκανε το όνομά της να ακουστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Πώς της φαίνεται όλο αυτό το buzz που απολαμβάνει μέσα από το διαδίκτυο; «Γίνονται όλα πολύ γρήγορα. Εννοείται πως το χαίρομαι πολύ γιατί χάρη σε αυτό μου έχουν δοθεί απεριόριστες ευκαιρίες για διάφορες δουλειές».

 



Απ’ όσα έχουμε δει στο Ιnstagram , αρέσκεται στο να φτιάχνει πορτρέτα, χαρακτήρες ταινιών και κινουμένων σχεδίων. Έχει επιχειρήσει να ζωγραφίσει κάτι διαφορετικό, ένα τοπίο ας πούμε; «Αυτά τα είχα κάνει στην αρχή, χωρίς να γνωρίζω που θα με βγάλει όλο αυτό. Ζωφράφισα διάφορους χαρακτήρες που μου αρέσουν και μου δίνουν το ενδιαφέρον αλλά και το κίνητρο για να τους φτιάξω όσο καλύτερα μπορώ. Στο κοντινό μέλλον θα βγάλω σίγουρα και μια δικιά μου σειρά.»



Τα έργα της, πλέον, διατίθενται προς πώληση μέσα από το facebook. «Έχω δεχτεί ήδη παραγγελίες, ενώ κάποια περιορισμένα έργα θα είναι διαθέσιμα προς πώληση μέσω της σελίδας μου.»

Κλείνοντας, η Μαρία μας είχε μια έκπληξη. Ζωγράφισε το λογότυπο του Provocateur κι εμείς δεν έχουμε παρά να την ευχαριστήσουμε!