Τις τελευταίες μέρες διαβάσαμε με τρόμο στα μάτια πράγματι, την δικαστική περιπέτεια της Έβελιν Ερνάντεζ στο Ελ Σαλβαδόρ. Η 21χρονη αντιμετώπιζε ποινή κάθειρξης κατηγορούμενη για τη δολοφονία του μωρού της, το οποίο είχε γεννήσει νεκρό. Η Έβελιν έμεινε έγκυος ύστερα από τον βιασμό της από μέλος συμμορίας στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου η εγκληματικότητα είναι ανεξέλεγκτη.Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την επιβολή ποινής κάθειρξης 40 ετών για ανθρωποκτονία σε βάρος της νεαρής γυναίκας, που γέννησε νεκρό το αγοράκι που κυοφορούσε μετά τον βιασμό της.

Η νομοθεσία κατά των αμβλώσεων στο Ελ Σαλβαδόρ είναι από τις αυστηρότερες στον πλανήτη. Στη συντηρητική καθολική χώρα, ο ποινικός κώδικας προβλέπει την επιβολή ποινής φυλάκισης 2 ως 8 ετών σε κάθε περίπτωση άμβλωσης, αλλά στην πράξη, οι δικαστές αντιμετωπίζουν κάθε απώλεια βρέφους ως «ανθρωποκτονία με επιβαρυντικές περιστάσεις», κατηγορία που επισύρει ποινή 30 ως 50 ετών κάθειρξης.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν στο Ελ Σαλβαδόρ, οι γυναίκες στερούνται θεμελιωδών δικαιωμάτων και αγωνίζονται, ώστε να καταστήσουν την καθημερινότητα τους, λιγότερο σεξιστική μα και πιο δίκαιη. Αγωνίζονται για αυτό ακριβώς τον λόγο αποφάσεις όπως αυτή του δικαστή υπέρ της Έβελιν που αθωώθηκε, έχουν την δική τους ξεχωριστή σημασία στον μακρύ δρόμο τους! ”Πιστεύουμε ότι ο δικαστής ήταν πολύ δίκαιος στην απόφασή του. Ο δικαστής επισήμανε ότι δεν υπήρχε τρόπος να αποδειχθεί ότι διαπράχθηκε έγκλημα και για αυτό ακριβώς (η Ερνάντες) αθωώθηκε”είπε η Μπέρθα Μαρία Ντελεόν συνήγορος της Έβελιν. Εμείς παρότι στεκόμαστε αρκετά χιλιόμετρα μακριά τους, από την κουκίδα του χάρτη που κάποιοι ονόμασαν Ελλάδα, στέλνουμε τους χαιρετισμούς και συντασσόμαστε μαζί τους, σε όλες τις διεκδικήσεις τους. Η Έβελιν νίκησε σήμερα και μαζί της όλες οι γυναίκες του Ελ Σαλβαδόρ.