«Περπατά ξυπόλυτη, όταν τό θέλει, φορά ρούχα Levi στο σχολείο, επειδή τής είναι πιο άνετα και παίρνει παντού μαζί της την ώτοχαρπ, εάν θέλει να ακούσει μουσική. Το όνομά της είναι Janis Joplin».

Κάπως έτσι την περιέγραψε η εφημερίδα του Πανεπιστημίου του Austin το 1962 μια νεαρή εκκεντρική φοιτήτρια. Μια κοπέλα που μέσα στα επόμενα χρόνια θα έγραφε την δική της ιστορία στον κόσμο της μουσικής. Μέχρι τότε όμως δεν ήταν τίποτα άλλο μια ένα κοριτσάκι που δεν τη συμπαθούσε κανείς. Έτσι είχε μεγαλώσει η Janis Joplin. Mακριά από όλους και από όλα.

Γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1943 στο Τέξας και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, αφού όπως είχε πει τα άλλα παιδιά την δούλευαν και δεν είχε φίλους ούτε για δείγμα. Και τα εφηβικά της χρόνια από την άλλη δεν ήταν καλύτερα, καθώς έμπλεξε από νωρίς με… κακές παρέες, αλκοόλ και ναρκωτικά. Αυτές οι παρέες της όμως της έμαθαν παράλληλα την blues μουσική και ουσιαστικά την οδήγησαν να γίνει μια μεγάλη τραγουδίστρια της δεκαετίας του ’60. Γιατί μέσα στο λευκό σώμα της η Janis έκρυβε μια μαύρη φωνή.

Kαι ποιος δεν έχει κωλοχτυπηθεί με αυτό το κομμάτι; “Oh, come on, come on, come on, come on!


Και δεν άργησε να την αποκαλύψει. Το 1966 μπαίνει στους Big Brother and the Holding Company και σταδιακά ξεκινάει την πορεία της προς την κορυφή. Παίζει σε μεγάλα φεστιβάλ της εποχής, όπως το Woodstock (μια εμφάνιση που δεν της άρεσε καθόλου!), κάνει παρέες με διάσημους, αγοράζει μια Porsche την οποία και μετατρέπει σε ψυχεδελικό 4τροχο. Είναι η πρώτη ροκ σταρ, ξεκάθαρα…

“Κάθε βράδυ κάνω έρωτα με 25.000 ανθρώπους στη σκηνή, μετά όμως γυρίζω σπίτι μόνη.”

Αλλά ρε διάολε, δεν μπόρεσε ποτέ να ξεκολλήσει από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Όσες προσπάθειες και αν έκαναν οι φίλοι της, όσες φορές κι αν σταμάτησε τις ουσίες, στο τέλος πάλι σε αυτές επέστρεψε. Γιατί όσο κι αν χαμογελούσε στις φωτογραφίες και έδειχνε μια χαρούμενη κοπέλα, όλοι ήξεραν ότι η Joplis δεν ήταν ευτυχισμένη. Και στις 4 Οκτωβρίου 1970 οι συνεργάτες της την βρήκαν στο δωμάτιο της στο ξενοδοχείο όπου έμενε, ενώ παράλληλα ηχογραφούσε στο στούντιο της Sunset Sound Recorders. 

Ήταν μόλις 27 ετών και κατάφερε να κυκλοφορήσει 4 άλμπουμ (το «Pearl» βγήκε μετά τον θάνατό της), όμως η φωνή και το μουσικό στυλ της κατάφεραν να μείνουν στην ιστορία και να επηρεάσουν πολλούς καλλιτέχνες μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αυτή ήταν η αγαπημένη μας “χίπισσα”. heart