Γυναίκα. Ο πρώτος άνθρωπος που βλέπεις όταν έρχεσαι στον κόσμο, είναι ουσιαστικά ο ίδιος άνθρωπος που σε φροντίζει και σε παραδίδει στον επόμενο που θα σε αναλάβει. Γυναίκα κι αυτή, βεβαίως βεβαίως…

Σε μία κοινωνία, λοιπόν, όπου ο άντρας συναισθηματικά και βιολογικά εξαρτάται από την παρουσία της γυναίκας στο πλευρό του, γιατί γιορτάζουμε το αυτονόητο; Τα ίσα δικαιώματα αρσενικού και θηλυκού, δηλαδή;

Γι’ αυτό κι εμείς, αποφασίσαμε να μην υπεραναλύσουμε ακόμη περισσότερο τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ και συλλέξαμε, απλά, λιτά και νοικοκυρεμένα 7 μουσικούς (και όχι μόνο) ύμνους που έχουν γραφτεί για τις Γυναίκες.

Πάμε να τους δούμε;

1. Μωρά στη Φωτιά, Γυναίκα
Ίσως οι στίχοι να σου θυμίζουν ποίημα του Ελύτη ή του Σεφέρη, όμως ΟΧΙ. Τους έχει γράψει ο Στέλιος Σαλβαδόρ και αποτελούν το “ντύσιμο” στην απόλυτη ροκ ωδή προς το γυναικείο φύλο. 

“Σ΄ έναν κόσμο δικό μου φυλαγμένο καλά / τη θεά της αγάπης θα ‘χω κάποια βραδιά / με χρυσάφι θα ντύνω το γυμνό της κορμί / κι υπηρέτης θα γίνω, μ’ ασημένια ψυχή (…)”

https://www.youtube.com/watch?v=DWcmPUixtxM
 
Σηκώνεσαι κι είσαι δεκάξι / βαριέσαι στην τάξη γράφεις ποιήματα / το στήθος της θέλει να σπάσει / κυλιέται στα δάση και στα κύματα (…)
 
 
3. The Beatles, And I Love Her
Το εν λόγω κομμάτι είναι ο χιλιοτραγουδημένος ύμνος που έχουν ακούσει πολλές κοπελίτσες ανά τον κόσμο από την πρώτη τους αγάπη. Αυτό το αίσθημα που εκλιπαρείς για ένα της βλέμμα και κάνεις τα πάντα για να αποκτήσεις ένα και μόνο της φιλί… Τα Σκαθάρια το λένε ξεκάθαρα:

“She gives me everything / and tenderly / the kiss my lover brings (…)”
 


4. Tom Waits, Invitation to the Blues
Ο Tom από την άλλη, περιγράφει τον έρωτά που βιώνεις από την πρώτη ματιά. Όλα αυτά που θέλεις να μάθεις γι’ αυτήν, αλλά σε πιάνει αυτός ο κόμπος στο στομάχι και ποτέ δεν καταφέρνεις να τα ρωτήσεις. Το κομμάτι έχει διασκευστεί και στα Ελληνικά, από τον μετρ του είδους, Φοίβο Δεληβοριά.

You wonder if she might be single, she’s a loner and likes to mingle / got to be patient, try and pick up a clue (…)


5. Χιώτης – Νίνου – Βούλγαρης, Παράξενη Κοπέλα 
Μπορεί οι πιο νέοι να μάθαμε για την παράξενη αυτή κοπέλα από τα Υπόγεια Ρεύματα, αλλά η ιστορία της τραβάει από το 1950, όταν ο Χιώτης αποφάσισε να κάτσει να γράψει γι’ αυτήν.

Τι μυστήριο κορίτσι είσαι ΄συ / μια σε βλέπω στα μεταξωτά ντυμένη / μια σε βλέπω να τα πίνεις σαν τρελλή / κι απο ντύσιμο πολύ κακοφτιαγμένη (…)


6. Σωκράτης Μάλαμας, Νεράιδα
Λίγο η φωνή του Σωκράταρου, κάτι οι μαγικοί στίχοι που περιέχει, καταλήγουμε στη βασική πρωταγωνίστρια του τραγουδιού: Την νεράιδα. Αυτήν που άπαντες έχουμε υμνήσει, έστω και μία φορά στην ζωή μας…

“Είσαι Νεράιδα της Αυγής / η πιο όμορφη όλης της γης / μ’ ένα χαμόγελο μπορείς / τα θαύματα να πεις (…)”


6+1. Καψούρα. Γκρίνια. Γλύκα. Μουρμούρα
Για όλα αυτά, λοιπόν και για πολλά άλλα ακόμη, λέμε Χρόνια Πολλά στις Γυναίκες, στις οποίες και αφιερώνουμε τους παραπάνω ύμνους. Κι αν ακόμα δεν είναι ικανοποιημένες, ας ακούσουν και το ποίημα του Νίκου Καββαδία. Κάτι έχει να τους πει. 

“Εδώ κοντά σου / χρόνια ασάλευτος να μένω / ως να μου γίνεις Μοίρα / Θάνατος και Πέτρα (…)”