Ένα… βασιλικό πιάτο! Καβουροπόδαρα στον ατμό με καυτερή σος

Ok, δεν είναι μια συνηθισμένη συνταγή. Αλλά μέρες που είναι αξίζει να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Το λέει και ο Gordon Ramsey.

Ένα… βασιλικό πιάτο! Καβουροπόδαρα στον ατμό με καυτερή σος

Ok, δεν είναι μια συνηθισμένη συνταγή. Αλλά μέρες που είναι αξίζει να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Το λέει και ο Gordon Ramsey.

Φρέσκα βασιλικά καβούρια στην χώρα μας δεν υπάρχουν. Υπάρχουν  όμως καβουροπόδαρα κατεψυγμένα και για αυτά θα σας μιλήσουμε για ένα πιάτο, που πατάει σε συνταγή του Gordon Ramsey που την εκτέλεσε αλιεύοντας και μαγειρεύοντας τα άμεσα,  σε αρκτική περιοχή της Νορβηγίας.

Το πρώτο βήμα είναι να αποψύξουμε τα καβουροπόδαρα αφήνοντάς  τα 2-3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή από την προηγουμένη να τα μεταφέρουμε από την κατάψυξη στην ψύξη του ψυγείου.

Ο πιο εύκολος τρόπος να μαγειρέψουμε τα king crabs legs είναι στον ατμό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 4-5 κούπες νερό, μια γερή πρέζα αλάτι και ένα λεμόνι κομμένο στα τέσσερα. Εφαρμόζουμε στο στόμιο της κατσαρόλας το σουρωτήρι με τα καβουροπόδαρα, φέρνουμε το νερό σε βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός, ατμίζουμε για 6-7 λεπτά.   

Τα βγάζουμε από το σουρωτήρι και κατόπιν τα σπάμε στις αρθρώσεις, πιέζοντας με φορά ανάποδη της φοράς της κλείδωσης. Γυρίζουμε το καβουροπόδαρο ανάποδα, με την λευκή πλευρά από πάνω που είναι και πιο μαλακή, και με ένα ψαλίδι κόβουμε κατά όλο το μήκος του. Ανοίγουμε με τα χέρια και αφαιρούμε το ψαχνό προσπαθώντας να μην το διαλύσουμε. Με αυτή την διαδικασία αυτή αφαιρούμε το ψαχνό από όλα τα καβουροπόδαρα.

Σε ένα μπωλ βάζουμε 200 γρ. μαγιονέζα (του πάει πολύ ωραία η horseradish mayo που είναι σχετικά καυτερή) 200 gr.fresh cream (κρέμα γάλακτος σκέτη, ελαφρά χτυπημένη έως ότου έχει υφή πηχτού υγρού), προσθέτουμε το ξύσμα από 2 limes, το χυμό από 1 lime, ψιλοκομμένο εστραγκόν, αλάτι, πιπέρι. Ομογενοποιούμε τα υλικά με διακριτικές κινήσεις για να μην «σπάσει» η σος.

Σερβίρουμε σε ένα πιάτο, στη μια μεριά η ψίχα από τα καβουροπόδαρα, στο πλάι 2-3 καλές κουταλιές της σούπας σος και εάν θέλουμε, είτε έχουμε αχνίσει δικά μας, είτε έτοιμα από ένα βαζάκι, συνοδεύουμε με μερικά  σπαράγγια.

Το έδεσμά μας μπορεί να κάνει ωραία παρέα  με ένα Μαντινεία Αντωνόπουλου μοσχοφίλερο  που του αρέσουν οι λεπτές ντελικάτες γεύσεις. Θα το βρείτε στην τιμή των 9-10€. Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι ένα Κτήμα Γεροβασιλείου chardonnay του ’11 που θα σεβαστεί την απαλή  γεύση του καβουριού.  Θα το βρείτε στην τιμή των 15-16€.

Υπάρχει βέβαια και η επιλογή ενός Chablis (λευκό Chardonnay Βουργουνδίας) που ξεκινάει από τα 35€ και φθάνει στα 250€. Αλλά για ένα τόσο extra delicatessen έδεσμα εάν καταλήξετε σε ένα Chablis, τα αξιόλογα  αρχίζουν από τα 60-70€.

Tips

Mπορούμε επίσης να τα κάνουμε βραστά. Σε βραστό νερό βάζουμε 2-3 σκελίδες σκόρδο, 1 λεμόνι κομμένο στα τέσσερα, 1 μικρή καυτερή πιπεριά κομμένη, αλάτι, πιπέρι. Όταν αρχίσει ο βρασμός προσθέτουμε τα καβουροπόδαρα και βράζουμε για 6-7 λεπτά.

Ή ψητά στη σχάρα ψήνοντας για 5 λεπτά από την κάθε μεριά.

Το κλασσικό ντιπ είναι λιωμένο βούτυρο αρωματισμένο με σκόρδο και πολύ ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα τόση όσο καυτερό θέλουμε να είναι το ντιπ.  

 

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα