Έχει γίνει σχεδόν έθιμο… Οι  παρέες που περνάνε μαζί την ημέρα του Πάσχα ψήνοντας τον οβελία, να επαναλαμβάνουν την δραστηριότητα της ψητούρας με την πρώτη ευκαιρία, που συνήθως είναι η Πρωτομαγιά.

Ο Γιώργος, λοιπόν, είχε την ευχάριστη (και για μας) επιθυμία να μας ξαναμαζέψει την Πρωτομαγιά στο εξοχικό του. Εξαιρετικό ”τσαρδί”, παρά θίν’ αλός ευρισκόμενο, να κάνουμε και το μπανάκι μας, μια και η μέρα ήταν σχεδόν καλοκαιρινή. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Το μενού είχε ξεφύγει από το αντίστοιχο Πασχαλινό. Το αρνί είχε αντικατασταθεί από ένα «ζουμπουρλούδικο»  γουρουνόπουλο μοσχαναθρεμμένο, εξαιρετικά λουκάνικα (από αυτά που δεν τα ρεύεσαι επί δύο μέρες), κοτοπουλάκι λιανισμένο τύπου παϊδάκια και…

… Αυτό το “και” αφορά την αφεντιά μου. Μου είχε κάτσει  «η γκαστριά» να φτιάξω πίτσα στα κάρβουνα! Είχα βρει και την δικαιολογία προς τρίτους που σίγουρα θα ξεκινούσαν το κράξιμο. “Η πίτσα είναι για τα παιδιά”, η πιο σοβαρή και συγχρόνως η πιο μούφα αιτίαση. 

Είμαι τέκνον φρονίμων γονέων, γι’ αυτό και το “πριν πεινάσω μαγειρεύω”, το έχω πάντα στο νου μου. Είχα δει το έργο που θα παιζόταν από πριν. Ήμουν βέβαιος ότι στην αρχή θα έπεφτε καζούρα και στην συνέχεια θα παιζόταν το έργο: Δως μου και μένα μπάρμπα. Γιαυτό και τις προμήθειες μου σε υλικά φρόντισα να είναι ενισχυμένες.

Η ιστορία είχε γκραν σουξέ, όπως το είχα φανταστεί. Έχοντας ψάξει το πως και τι χρειάζεται για την περίπτωση, σας μεταφέρω την εμπειρία μου και τις πληροφορίες που μάζεψα, γιατί είμαι σίγουρος ότι θα σας χρειαστούν εν ευθέτω χρόνω. 
 


Για να μπει η πίτσα κατευθείαν στη σχάρα πρέπει να κάνεις την ζύμη με την συνταγή που θα βρεις παρακάτω. Εάν πάρεις ζύμη έτοιμη πρέπει να χρησιμοποιήσεις επάνω από την σχάρα μια πέτρα ψησίματος ή ένα ρηχό ταψάκι όσο πιο χοντρό σου βρίσκεται, πασπαλισμένο με αλεύρι ή περασμένο με ελάχιστο λάδι, οι έτοιμες ζύμες κολάνε συνήθως στη σχάρα. Για την ζύμη χρειάζεσαι:

3 ¼   φλιτζάνια χλιαρό νερό 
1/4    φλιτζάνι ελαιόλαδο 
1        κουταλιά της σούπας μαγιά
1-1 ½ κουταλιές της σούπας αλάτι 
2        κουταλιές της σούπας ζάχαρη 
7 ½    φλυτζάνια κίτρινο αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Στο νερό ρίχνεις το λάδι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και ομογενοποιείς τα υλικά. Κατόπιν ρίχνεις το αλεύρι και ζυμώνεις όλα τα υλικά μαζί, χωρίζεις τη ζύμη σε μπάλες  220-250 γρ. (το μέγεθος επιβάλλεται να είναι μικρο-μεσαίο για να είναι εύκολο να τις χειριστείς σαν πίτσες στη φωτιά) και αφήνεις να ξεκουραστούν για 2 ώρες. Ακόμα καλύτερα στο ψυγείο, κρατάνε μέχρι μια εβδομάδα. Άρα από την προηγούμενη μπορείς να είσαι έτοιμος.

Η σχάρα σου να είναι επιμελώς τριμμένη και καθαρισμένη, να έχεις πρόχειρο ένα γάντι φωτιάς και μια πλατιά σπάτουλα. Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις για να βάλεις πάνω στην πίτσα, να είναι κοντά σου.

Σπάνια θα ανάψεις κάρβουνα μόνο και μόνο για να ψήσεις πίτσα, αλλά όταν ανάβει η φωτιά είναι κρίμα να μην βάλεις μια-δυο πιτσούλες να ψηθούν, έτσι για την όρεξη. Γι’ αυτό φρόντισε να τα έχεις καλά με τον ψήστη των κρεατικών, ώστε να βάλει και για σένα λίγα παραπάνω κάρβουνα να βολευτείς.

Τα κάρβουνα θα τα απλώσεις στα δύο τρίτα της σχάρας φροντίζοντας η φωτιά σου να μην είναι πολύ δυνατή και στην υπόλοιπη σχάρα δεν θα βάλεις καθόλου κάρβουνα.  Στη μεριά με τα κάρβουνα θα βάλεις την πίτσα στην αρχή ώστε να ψηθεί από κάτω. Όταν πάρει από κάτω το χρώμα που θέλεις την τραβάς στην άκρη της σχάρας που δεν έχει κάρβουνα και έχει καπάκι το γκριλ το σκεπάζεις και το αφήνεις μερικά λεπτά για να λιώσει το τυρί.

Εάν δεν έχει καπάκι, την σκεπάζεις με ένα μεταλλικό σκεύος και την κρατάς για μερικά λεπτά, προσεκτικά να μην αρπάξει, πολύ κοντά στη φωτιά (ή ακόμα καλύτερα κάπου από επάνω, υπερυψωμένη σε ελαφριά φωτιά) για μερικά λεπτά μέχρι λιώσει το τυρί.
 


 

Προϋπόθεση της όλης ιστορίας είναι η παρακάτω προεργασία. Παίρνεις την ανοιγμένη μπάλα της ζύμης, την αλευρώνεις καλά από την μια μεριά και την βάζεις με την αλευρομένη πλευρά στη σχάρα, αφού την έχεις κάψει πολύ καλά τουλάχιστον για 5 λεπτά. Όταν πάρει από κάτω το χρώμα που θέλεις και η επάνω μεριά έχει αρχίσει να κάνει φουσκάλες, την αποσύρεις από την φωτιά. Προσοχή: Τα υλικά της πίτσας θα απλωθούν στην ψημένη πλευρά. Έαν τυχόν δείτε ότι η σχάρα κολλάει, εν ανάγκη περάστε τη σχάρα με λίγο λάδι. Κατόπιν ακολουθείτε την διαδικασία που περιγράφεται  παραπάνω. 

Μπορεί να σου φανεί το θέμα λίγο πολύπλοκο και βαβουριάρικο, σε διαβεβαιώνω όμως ότι αν το κάνεις μια-δυο φορές και του πάρεις τον αέρα, θα σου είναι ‘’piece of cake” που λέμε στα Ελληνικά!

Extra tip: Τις πίτσες μην τις παραφορτώνετε με υλικά γιατί θα γίνουν μαλακές και με πολύ υγρασία. Καλύτερα να κάνετε πιο πολλές, λιτές και  διαφορετικές, για να μην χάνονται  οι γεύσεις σε ένα χάος υλικών.