Γενικά είμαστε από αυτούς που γουστάρουμε κάργα να μπερδεύουμε αλμυρές με γλυκές γεύσεις. Χωρίς να θέλουμε να εκθέσουμε κανέναν στο γραφείο, υπάρχει ένας συνάδελφος που δεν έχει καλύτερο από το να φτιάχνει Κυριακάτικο πρωινό, ομελέτα με τριμμένη κεφαλογραβιέρα μέσα και από πάνω μαρμελάδα. Ο συνδυασμός αυτής της ομελέτας, μαζί με τη γεύση του καφέ (au lait), μπορεί όπως μας λέει να τον στείλει στον άλλο κόσμο, ευτυχισμένο.
Το τι “κράξιμο” και δούλεμα πέφτει κάθε φορά που σχολιάζουμε τα διατροφικά γούστα του καθένα, δεν λέγεται. 

Ως πιστοί οπαδοί, λοιπόν, της “αίρεσης των αλμυρογλυκών παρασκευών”, παραθέτουμε τη συνταγή μιας αλμυρής βάφλας περιχυμένης με καραμελωμένα μήλα με άρωμα βουτύρου.


Τι χρειάζεσαι

Για τα καραμελωμένα μήλα:

1 κουταλιά βούτυρο ανάλατο
2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
2 μήλα καθαρισμένα σε φέτες
½ φλιτζάνι χυμό μήλου ( αν θες αρωμάτισε με κονιάκ ή μπέρμπον) για τις βάφλες
2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις*
1 ½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
1 & 2/3 φλυτζάνια γάλα
1/3 φλυτζανιού λιωμένο βούτυρο
2 αυγά
λίγη βανίλια για άρωμα
¾ φλυτζανιού τσένταρ ή άλλο κίτρινο τυρί
4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο και σωταρισμένο

* Το αλεύρι να το βάλεις με κουτάλι στο φλυτζάνι. Αν το πάρεις απευθείας από το πακέτο θα το στριμώξεις στο σκεύος και θα σου χαλάσει τη συνταγή της βάφλας.

Πώς γίνεται;

Λιώσε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία. Μόλις το βούτυρο αρχίζει να ροδίζει, πρόσθεσε τη μαύρη ζάχαρη και ανακάτευσε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πρόσθεσε τα μήλα και το χυμό του μήλου (ή εν ανάγκη νερό), το αλκοόλ (αν θέλεις) και άφησε να πάρει βράση. Χαμήλωσε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή για 5 έως 10 λεπτά, μέχρι το υγρό να δέσει όσο ένα λεπτό σιρόπι.

Προθέρμανε τη βαφλιέρα (ή αν δεν έχεις σε τηγανάκι).

Σε ένα μπωλ αναμιγνύεις το αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη και το αλάτι και σε ένα δεύτερο το γάλα, το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά και τη βανίλια. Ενώνεις τα δύο μείγματα και ανακατεύεις, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τέλος, πρόσθεσε το τριμμένο τυρί και το ψιλοκομμένο μπέικον.

Ψήσε τις βάφλες με τη βαφλιέρα ή με αντικολητικό τηγανάκι, σε 4 δόσεις.

Σέρβιρε τις βάφλες ζεστές με τα καραμελωμένα μήλα από πάνω.

Ώρα για το σιρόπι πάνω από τα καραμελωμένα μήλα.