Το ψητό φιλέτο κοτόπουλο, η αλήθεια είναι, ότι δεν μπορείς να το πεις και το πιο νόστιμο φαγητό του κόσμου. Υπάρχουν βέβαια και κάτι ‘’ανάπηροι’’ της γεύσης, άρρενες, αλλά κυρίως θήλεα που μπορεί να σου ρίξουνε την κουφή δήλωση: “Το καλύτερο φαγητό του κόσμου είναι ψητό φιλέτο κοτόπουλο!”  και σου έρχεται να την πέσεις στα βαθιά για να γλυτώσεις μια κι έξω.

Όσο αφορά την πάρτη μου, δεν έχω αρπάξει καμιά εμπύρετη ‘’πούντα’’ ή άλλη αδιαθεσία, το συγκεκριμένο φαγάκι το αποφεύγω. Όμως αν το πειράξεις με καμιά σαλτσούλα ή με καμιά σένια μαρινάδα μπορεί να γίνει μια ενδιαφέρουσα δημιουργία.

Πέτυχα λοιπόν μια μαρινάδα με βάση το λικέρ του καφέ Kahlua, την οποία την βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα.  Μπορεί να είναι Tia Maria, Bahia ή κάποιο άλλο λικέρ του καφέ, αρκεί  να είναι καλής ποιότητας αφού από αυτό θα πάρει το φαγητό νοστιμιά και άρωμα.

 

Τι χρειάζεσαι

1 κιλό στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα

½  φλυτζάνι Kahlua

½  φλυτζάνι σάλτσα σόγιας

3 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί

1 κ.γ. ξερό τζίντζερ

1 κ.σ. μαϊζένα

χοντροσπασμένο ροζ πιπέρι (αν και όσο θες)

 

Πώς γίνεται

Σε ένα μπωλ βάζουμε το  Kahlua και τη μαϊζένα και με ένα σύρμα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Γυρίζουμε το μίγμα σε ένα κατσαρολάκι και με μέτρια-υψηλή θερμοκρασία το φέρνουμε σε σημείο βρασμού ανακατεύοντας συνεχώς για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει, όχι όμως να πήξει. Αφού κρυώσει λίγο προσθέτουμε τη σόγια, το ξύδι και το τζίντζερ με το σύρμα ομογενοποιούμε και η μαρινάδα μας είναι έτοιμη.    

Καθαρίζουμε το στήθος κοτόπουλου από ότι λιπάκια μπορεί να έχει, με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε εγκάρσια στα δύο.  Με ένα πιρούνι τρυπάμε τα κομμάτια σε αρκετά σημεία για να μπορεί να τραβήξει την μαρινάδα καλύτερα.

Παίρνουμε 2 μεγάλες σακούλες polybag και τις βάζουμε τη μία μέσα στην άλλη, για μεγαλύτερη αντοχή. Βάζουμε μέσα τα κομμάτια του φιλέτου και την μαρινάδα. Κλείνουμε στο επάνω μέρος ερμητικά και ανακινούμε την σακούλα έντονα ώστε η μαρινάδα να πάει παντού.

Βάζουμε τη σακούλα όπως είναι για 2 ώρες περίπου στο ψυγείο. Εάν ο χρόνος μας πιέζει και σε λιγότερη ώρα γίνεται η δουλειά μας. Απλώς την επόμενη φορά να φροντίσουμε να έχουμε περισσότερο χρόνο, ας είναι και αρκετά περισσότερος.

Μπορούμε να ψήσουμε στο γκριλ ή στο ραβδωτό τηγάνι. Προθερμαίνουμε και τοποθετούμε τα φιλέτα στη φωτιά, ψήνουμε για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά προσέχοντας να μην μας στεγνώσουν. Το κοτόπουλο βέβαια είναι ένα κρέας το οποίο πρέπει να είναι ψημένο μέχρι το κέντρο, για υγειονομικούς λόγους.

Από πάνω του πάει πολύ το χοντροτριμμένο ροζ πιπέρι. 

Πολύ ωραίο συνοδευτικό είναι ψητά λαχανικά αρωματισμένα με βαλσάμικο ή πουρές χοντροσπασμένης βραστής πατάτας, αρωματισμένος με βούτυρο.