Είναι όντως τηγανιτές πατάτες, αφού γίνονται στο τηγάνι και τα μόνα υλικά που χρησιμοποιείς είναι πατάτες, λάδι και αλάτι. Αλλά αν τις δεις έτοιμες, μαγειρεμένες, δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρεις και όρκο για το ότι είναι τηγανιτές… Τις λες άνετα, λαχταριστές, καλοψημένες πατατούλες φούρνου!

Δεν χρειάζονται καμία βοήθεια και ενίσχυση για να είναι νόστιμες. Ούτε βούτυρα, ούτε σάλτσες, ούτε τίποτα. Άσε που άμα τις θέλεις και πιο ανάλαφρες, αντί για ελαιόλαδο χρησιμοποιείς σπορέλαιο. Βέβαια μάγια δεν γίνονται, το όλο εγχείρημα για είναι πετυχημένο θέλει να επιδείξεις -κατά την διαδικασία που τις φτιάχνεις- υπομονή και αυτοσυγκράτηση γιατί θα σου πάρει κάμποσο χρόνο.

Αυτό το παράλογα απλό, από υλικά πιάτο, θέλει ένα συνδυασμό χειρισμών όσον αφορά το χρώμα και την υφή της πατάτας, ώστε να γίνει τόσο νόστιμο. Θα καταλάβεις το γιατί λίγο αργότερα όταν θα διαβάζεις την εκτέλεση. Το ότι πρέπει να κρατήσεις τα μισά κομμάτια πατάτας  ενωμένα, ενώ τα έχεις κόψει και αυτά στη μέση, είναι σημαντικό γιατί η μια μεριά τους θα είναι τραγανιστή και με σκούρο χρώμα, ενώ η άλλη γλασερή και αφράτη.  

Αυτή η διαφορά υφής της κάθε πλευράς δίνει ένα ωραίο συνδυασμό της τραγανότητας των τσιπς και της  απαλότητας  του πουρέ. Η απουσία μπαχαρικών σε αφήνει να απολαύσεις την γνήσια γεύση της πατάτας. Δεν σου απαγορεύει όμως κανένας να καρυκεύσεις με μπαχαρικά που σου αρέσουν. Πάλι θέμα γούστου και προτίμησης είναι αν θα αρωματίσεις στο τέλος με λίγο βούτυρο.

Τα υλικά λοιπόν είναι τα εξής: Πατάτες μικρού μεγέθους (οι ιδανικές είναι να έχουν διάμετρο 5-6 πόντους, από αυτές που είναι κιτρινωπές, τέτοιες είναι της ποικιλίας Yukon τις οποίες βρίσκεις εύκολα), ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και αλάτι (όχι από το ψιλό αλλά το ημίχοντρο).

Πάμε τώρα να μπούμε στην εκτέλεση του εγχειρήματος.

 

 

Εκτέλεση

Κόβουμε τις πατάτες στα δύο και κατόπιν το κάθε μισό κομμάτι πάλι στη μέση κρατώντας όμως τα δεύτερα κομμάτια συνεχώς ενωμένα σε όλη την διάρκεια του μαγειρέματος μέχρι του τέλους.

Παίρνουμε ένα βαρύ τηγάνι και αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει την ποσότητα πατάτας που θα μαγειρέψουμε. Ρίχνουμε αρκετό λάδι, κάτι λιγότερο από μισό πόντο σε ύψος. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει και ρίχνουμε αλάτι ώστε να κάτσει σε όλη την επιφάνεια του πάτου του τηγανιού σχηματίζοντας μια λεπτή στρώση.

Στρώνουμε τις πατάτες με την επίπεδη πλευρά προς τα κάτω, αλλά καλά ενωμένες στο σημείο που έχουμε κάνει την δεύτερη κοψιά. Τηγανίζουμε, χωρίς να πειράζουμε καθόλου τις πατάτες, για 12 περίπου λεπτά μέχρι να πάρουν πολύ καλό χρώμα από την κάτω μεριά. Στο δεκάλεπτο τσεκάρουμε που βρισκόμαστε από χρώμα και αναλόγως συνεχίζουμε μέχρι το επιθυμητό χρώμα. Το σημείο θέλει προσοχή ώστε να είναι μεν καλά ψημένες αλλά όχι καμένες.  

Όταν οι πατάτες πάρουν το επιθυμητό ροδαλό χρώμα χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά. Σκασίματα  του λαδιού λόγω του ατμού που θα ακουστούν μην σας ανησυχεί, μην ξεσκεπάσετε.

με ένα κοφτερό μαχαίρι οι πατάτες τρυπιούνται, τότε είναι έτοιμες. Τις βγάζουμε από το λάδι και τις σερβίρουμε από ζεστές, μέχρι σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν τις κρατήσουμε  σκεπασμένες μένουν ζεστές για 30 λεπτά.