Ανακατεύομαι με το φαγητό καιρούς και χρόνια, είμαι λιχούδης, μου αρέσει το καλοφτιαγμένο φαγητό, δεν βολεύομαι με κάτι αν δεν μου αρέσει  γευστικά. Στην ανάγκη όταν η μουργέλα έχει βαρέσει κόκκινο, βάζω σε ένα πιάτο λάδι, ρίγανη ή θυμάρι, λίγες σταξιές λεμόνι, σπάω με το πιρούνι ένα κομμάτι φέτα και με μπόλικο ψωμί ανά χείρας αρχίζουν οι βούτες. Λύση της ξεπέτας, όμως μου αρέσει.

Ήξερα ότι υπάρχει τρόπος να μαγειρέψεις φαγητό με την διαδικασία «μια κι έξω σε ένα σκεύος» ή όπως λέγεται αγγλιστί «one pot cooking», αλλά δεν το είχα ψάξει. Κάποια στιγμή, λοιπόν, που ήθελα να φάω κάτι νόστιμο αλλά δεν ήθελα να μπλέξω με πολύ βαβούρα, αναζήτησα τον τρόπο που γίνεται.

Ανακάλυψα ότι, αν όχι όλα, πάρα πολλά φαγητά μπορούν να μαγειρευτούν χρησιμοποιώντας μόνο ένα σκεύος. Ό,τι φαγητά μπορείς να φανταστείς,  με λαχανικά, με κρέας, με ψάρι, με ρύζι, με ζυμαρικά, Κινέζικο, Κογκολέζικο, ό,τι γουστάρεις και με αρκετά υλικά η κάθε συνταγή.

Εκείνο όμως που με έκανε να χαρώ πιο πολύ από όλα, είναι ότι έπεσα κατά τύχη επάνω στη συνταγή για μακαρονάδα Μπολονέζ, που μέσα σε μισή ωρίτσα, με μια κατσαρόλα είσαι με το πιρούνι στο χέρι έτοιμος να την καταβροχθίσεις. Το μόνο που θα λείπει θα είναι το τριμμένο τυρί από πάνω και αυτό αν σου αρέσει να βάζεις.

 

Υλικά

2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο χοντροτριμμένο
1 κλωναράκι σέλινο ψιλοκομμένο (αν θες τη γεύση του)
4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
600 γρ. βόειο κιμά
1 κ. πάστα ντομάτας
2 × 410γρ. κον. τριμμένη ντομάτα
3 φλ. ζωμό κότας
θυμάρι (αν θες, όσο θες)
250 γρ. σπαγγέτι
1 – 2  κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριμμένο τυρί για από πάνω

 

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια-υψηλή φωτιά το λάδι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο (αν θέλετε). Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 3 περίπου λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το μπέικον και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε και το σκόρδο ανακατεύοντας να μεταδοθεί το άρωμα του.

Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ξεσβωλιάσει και μέχρι να πάρει χρώμα. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την πάστα ντομάτας, την τριμμένη ντομάτα, το ζωμό και το θυμάρι, τα ομογενοποιούμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Σκεπάζουμε για να φτάσει το φαγητό σε βρασμό και κατόπιν προσθέτουμε τα σπαγγέτι. Μειώνουμε την θερμοκρασία στο μέτριο, σιγοβράζουμε ακάλυπτα για 15 λεπτά ανακατεύοντας κάθε 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όσο θέλουμε τα σπαγγέτι και να πήξει η σάλτσα.   

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, αφαιρούμε τα κλινάρια του θυμαριού, αν έχουμε βάλει, προσθέτουμε μαϊντανό ,αλάτι, πιπέρι κατά βούληση και ανακατεύουμε μαλακά για να μην χαλάσουμε το φαγητό μας αλλά να συνδυαστούν οι γεύσεις. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με όση ποσότητα θέλουμε μαϊντανό και τριμμένο τυρί.