Η πίτσα και όποια άλλη παραλλαγή της –τύπου μπρουσκέτας- και κυρίως το καλτσόνε, έχει συντριπτική αποδοχή σ’ όλο το ντουνιά. Είναι κάτι αντίστοιχο  με αυτό που συμβαίνει με την ολοκληρωτική αποδοχή της σοκολάτας και όποιας άλλης παραλλαγής της που την περιέχει.

Το καλτσόνε, λοιπόν, είναι σαν τον Ελβετικό στρατιωτικό σουγιά, ένα πολυεργαλείο. Μπορείς να ξεκινήσεις με υλικά γέμισης όπως για παράδειγμα ό,τι κρέμα σου κάνει κέφι, φρούτα, σοκολάτα και άλλα γλυκά υλικά και να κάνεις ένα γλυκό καλτσόνε. Εάν το τραβάει η όρεξή σου  το πας προς θαλασσινά μεριά,  όπως σολομό, πέστροφα και με μια ωραία άσπρη σως ή μια γέμιση με γαρίδες, μύδια και σαλτσούλα κόκκινη με φέτα, το  έχεις γυρίσει με εκπληκτικό τρόπο στην αλμύρα.

Βέβαια μπορείς να αφήσεις τους ακροβατισμούς και να κινηθείς σε γνωστές κλασσικές εκδοχές. Όμως ο «δαίμων» της λιχουδιάς και στα κλασσικά που το πάω, δεν με αφήνει να κάτσω φρόνιμα. Έχοντας στο ψυγείο μια συσκευασία σφολιάτας και ένα υπόλοιπο κιμά κοκκινιστού (περίσσευμα προχθεσινής μακαρονάδας) προσπάθησα να δω τι διαφορετικό μπορώ να κάνω. Αποτέλεσμα της διεργασίας αυτής, ήταν ένα καλτσόνε σφολιάτας με τυριά και κιμά.

Ρικότα, μοτσαρέλα, μερικές κουταλιές παρμεζάνα για να δώσει λίγο χαρακτήρα και πικάντικη αίσθηση, μια καλή σφολιάτα και ψήσιμο μέχρι να λιώσουν υπέροχα τα τυριά και να γίνει χρυσαφί και τραγανή η σφολιάτα. 


 

Αλλά για να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά, όταν αποφασίσεις να το φτιάξεις, θα χρειαστείς:

 

  • 1 φύλλο σφολιάτας περίπου 22×28 cm
  • 1 φλυτζάνι  ρικότα τριμμένη
  • 1 φλυτζάνι μοτσαρέλα τριμμένη
  • 2-3 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 300 γρ. κιμά κοκκινιστό μαγειρεμένο
  • 1 αυγό αραιωμένο για άλειμμα
  • Αλάτι-πιπέρι 


Εκτέλεση:

Ανακατεύεις τα τυριά σε ένα μπωλ με όσο μαϊντανό σου είναι αρκετός και όσο αλάτι και πιπέρι θέλεις. Σε ένα ρηχό ταψί φούρνου απλώνεις την σφολιάτα. Αλευρώνεις μόνο την περιοχή της σφολιάτας που θα μείνει σαν πάτος και δεν θα αναδιπλωθεί.

Απλώνεις το μείγμα των τυριών στο μισό πλάτος της σφολιάτας αφήνοντας ελεύθερο χώρο γύρω-γύρω περίπου 1,5- 2cm. Επάνω από τα τυριά απλώνεις τον κιμά. Αλείφεις τον γύρω ελεύθερο χώρο με το αραιωμένο αυγό. Διπλώνεις  την σφολιάτα και σφραγίζεις  καλά, στην αρχή με το χέρι και μετά με την βοήθεια ενός πιρουνιού.

Στο επάνω μέρος της σφολιάτας κάνεις 4-5 αραιές χαρακιές για να βγαίνει ο ατμός κατά το ψήσιμο. Αλείφεις όλη την επάνω επιφάνεια με το αραιωμένο αυγό για να πάρει ωραίο χρώμα. Μέχρι ο φούρνος να ζεστάνει στους 190-200 βαθμούς (ανάλογα με το φούρνο σας, να μην είναι υπερβολικά δυνατός), βάζεις το καλτσόνε στο ψυγείο, περίπου για 15 λεπτά.

Ψήνεις για 25 λεπτά και για όσο ακόμα νομίζεις ανάλογα με το χρώμα που θέλεις.

Εννοείτε ότι μπορείς αντί για σφολιάτα να πάρεις έτοιμη ζύμη πίτσας, άλλωστε αυτό είναι και το κανονικό. Αν σου έχουν μείνει κεφτέδες κοκκινιστοί και αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για κιμά.

Πάντως, αν δεν βαριέσαι, υπάρχει τρόπος να το κάνεις το φαγάκι σου σούπερ. Ένα φαρδύ κορδόνι  κόκκινης  σάλτσας κατά μήκος του καλτσόνε το απογειώνει. Ας είναι και ετοιματζίδικη από βάζο. Δεν τρέχει και τίποτα!