Δεν πρόκειται για υψηλή μαγειρική, το αντίθετο μάλιστα. Για τηγανιτές πατάτες πρόκειται, που όμως με δύο, τρεις πινελιές μετατρέπονται στο γεύμα που θα σου γίνει μανία! Πρόκειται για μια από εκείνες τις αμερικανιές, που ενώ ξέρεις ότι από υλικά και λιπαρά είναι άστα να πάνε, γουστάρεις να φράξουν οι αρτηρίες σου.

Το πρώτο σημείο προσοχής, είναι ότι οι πατάτες θα πρέπει να είναι μακρόστενα κομμένες και τηγανισμένες τραγανιστά. Δύο είναι οι επιλογές: Είτε παίρνεις κατεψυγμένες, τις αλείφεις με ηλιέλαιο και τις ψήνεις στον φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανιστές, είτε κόβεις φρέσκιες και τις διπλοτηγανίζεις. Δηλαδή, τις τηγανίζεις για 10 λεπτά, τις βγάζεις και μετά από 20 περίπου λεπτά τις ξανατηγανίζεις μέχρι να γίνουν εξωτερικά τραγανές.
  
Στο στάδιο αυτό το σημαντικότερο μυστικό είναι το μείγμα των καρυκευμάτων που χρησιμοποιείται, το λεγόμενο old bay spice. Αυτό το καρύκευμα, κανονικά το χρησιμοποιούν στο Jersey και στο Maryland όπου τρώνε τα αχνιστά καβουροπόδαρα από τα king crabs με σως βουτύρου και λεμόνι. Ο συνδυασμός του old bay spice και της τηγανιτής πατάτας είναι μοναδικός, εξ ου και η ονομασία Crab Fries (“καβουροπατάτες”).

* Aν  δεν βρείτε old bay spice, τσέκαρε τη συνταγή του:

1 φύλλο δάφνη
2 1⁄2 κ.γ. ξερό σέλινο με αλάτι
1 1⁄2 σκόνη μουστάρδα
1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
1⁄2 κ.γ. άσπρο πιπέρι 
1⁄2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1⁄2 1 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
1⁄4  κ.γ.μπαχάρι 
1⁄2  κ.γ. τριμμένο ginger
1  κ.γ. paprika
1⁄4 τριμμένη καυτερή πιπεριά
1⁄4 κ.γ. κάρδαμο

Απαραίτητο συμπλήρωμα, είναι η συνταγή για τη σάλτσα με το λιωμένο τυρί.

1 κουταλιά βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
1 σκελίδα λιωμένο σκόρδο
1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
½ φλιτζάνι μπύρα
2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί(γκούντα, τσένταρ ή….
Ταμπάσκο σως (όση θες)
Αλατοπίπερο

Εκτέλεση

1. Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το τριμμένο σκόρδο να ζεσταθεί και να βγάλει το άρωμα του. Προσθέτουμε το αλεύρι και το ψήνουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε την μπύρα και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμισθεί και κατόπιν το γάλα σιγά-σιγά, μέχρι το μείγμα να στέκεται στην ανάποδη του κουταλιού.
2. Προσθέτουμε και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Τη σάλτσα τυριού την κρατάμε ζεστή, μέχρι να είναι και οι πατάτες έτοιμες.

* Καλό είναι οι μπύρες να είναι στο ψυγείο αρκετές ώρες πριν.