Αυγά Πορτουγκέζε. Τόσο νόστιμα όσο τους φαίνεται!

Αν μόλις ανοίξατε τα μάτια σας κι αναρωτιέστε τι μπορείτε να φτιάξετε για να χορτάσετε τη πείνα σας και να το ευχαρστηθείτε, ο Παύλος Φάκαλος έχει την τέλεια λύση.

Αυγά Πορτουγκέζε. Τόσο νόστιμα όσο τους φαίνεται!

Αν μόλις ανοίξατε τα μάτια σας κι αναρωτιέστε τι μπορείτε να φτιάξετε για να χορτάσετε τη πείνα σας και να το ευχαρστηθείτε, ο Παύλος Φάκαλος έχει την τέλεια λύση.

Είπα να το πιάσω το θέμα από φιλοσοφική μεριά. Τώρα που θα μου βγει και πως θα το μαζέψω, το τέλοςθα δείξει.

Πολλά πράγματα στη ζωή δεν έχουν την τύχη να σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή. Αυτό μπορεί να αφορά ανθρώπους ή μια θεατρική παράσταση ή μια πρόσκληση να πας κάπου που, σε πρώτο χρόνο, σου είναι βαρετή ή ένα φαγητό που σου σερβίρουν και από την «φάτσα» του δεν ενθουσιάζεσαι, αλλά αποδεικνύεται νοστιμότατο. Τέτοια και άλλα πολλά μπορούν να βρεθούν στο διάβα σου.

Τα αυγά Πορτουγκέζε όμως δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία· εδώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αυτό που βλέπεις, αυτό παίρνεις. Ένα ευπαρουσίαστο, όμορφο και νόστιμο πιάτο που μπορεί να το φας σαν brunch ή σαν ένα εύκολο και σχετικά γρήγορο γεύμα.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι χρειάζεται και πως γίνονται τα Portuguese Baked Eggs!

Για έξι άτομα χρειάζονται:

  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 πιπεριές πολύχρωμες, σε λεπτές φέτες
  • 1 μεσαίο κόκκινο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 2 μεσαίες ντομάτες, σε φέτες
  • 8 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  • 1καυτερή πιπεριά κομμένη στα τέσσερα
  • ¼ φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 2 κ. σ. φρέσκα φύλλα ρίγανης (ή 1 κ.γ. ξερή)
  • 1½ κ.γ. σκόνη τσίλι        
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι ρικότα
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 110 γρ. λευκό τσένταρ λευκό (ή άλλο τυρί που λιώνει)
  • 40 γρ. τριμμένη παρμεζάνα  
  • Φέτες χωριάτικο ψωμί φρυγανισμένο (για το σερβίρισμα)

Να και πως γίνονται:

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο βαρύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, 10-12 λεπτά στο σύνολο.

Προσθέτουμε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά, το βασιλικό, τη ρίγανη, τη σκόνη τσίλι, την πάπρικα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και η σάλτσα να μελώσει, 20-30 λεπτά. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι. Αφαιρούμε τα κομμάτια της καυτερής πιπεριάς.

Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 180C. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα σκεύος φούρνου διαστάσεων περίπου 35×25 cm.  Σε έξι σημεία του ταψιού επάνω στη σάλτσα, με ίσια απόσταση μεταξύ τους, βάζουμε από μια κουταλιά ρικότα, από πάνω βάζουμε ένα αυγό και επάνω στον κάθε κρόκο τσένταρ, παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι.

Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ψηθούν τα αυγά και τα λιώσουν τα τυριά περίπου 15 λεπτά ή όσο μας είναι αρκετό.

Σερβίρουμε επάνω σε φέτες χωριάτικου φρυγανισμένου ψωμιού.

(Μπορούμε να έχουμε έτοιμη σάλτσα στο ψυγείο, κρατάει άνετα μια εβδομάδα και  την χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε).

Από την πόλη ξεκίνησα, στην κορυφή βρήκα κανέλα, όμως έβγαλα τα παπούτσια μου και δεν βράχηκε η ομπρέλα. Κατά τα άλλα, πιστεύω όταν φτιάξτε τα αυγά Πορτουγκέζε να αποζημιωθείτε αρκούντως.  

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα