Ξέρετε πως γίνεται με το ψαχτήρι στο διαδίκτυο. Ξεκινάς να βρεις κάτι συγκεκριμένο και ενδιάμεσα πέφτεις σε διάφορα πράγματα που σου κινούν το ενδιαφέρον με κατάληξη να κολλάς σε ένα τελείως άσχετο θέμα από εκείνο που ξεκίνησες.

Η αφετηρία της αναζήτησης ήταν  ένα τραγούδι που είχα ακούσει όταν ήμουν νεανίας από τον Paul McCartney το “Mull of kintyre”. Στην πορεία αυτού του ψαξίματος κάποια στιγμή βρέθηκα σε ένα αμερικάνικο site που ένα κομμάτι του είναι μουσικό αλλά έχει και ένα κομμάτι για το φαγητό.

Πέφτω λοιπόν επάνω σε μία εκδοχή πίτσας που ούτε την είχα ξαναδεί, ούτε είχα σκεφτεί να την φτιάξω. Είναι μια έκδοση με αρκετή αμερικανιά μέσα της, οπτικά και γευστικά. Λαχταριστή από την πρώτη ματιά, μου πέσανε τα τσαούλια* όταν τη σκέφτηκα με συνοδεία μιας παγωμένης μπύρας.

*τσαούλια= τα σαγόνια

Αλλά έχω ένα χούι, δεν τα πάω καλά με τα μυστικά. «Τείνατε ώτα ευήκοα και όμματα ευρέα»  για τα παρακάτω και το αποτέλεσμα του εγχειρήματος, θα δείτε,  αξίζει τον κόπο!

Τα υλικά

  • 1 βάση πίτσας ή ζυμώστε δική σας
  • 1 μπριζόλα α/ο ή άλλο ψαχνό κρέατος κατάλληλο για ψήσιμο

 

  • Αλάτι-πιπέρι
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 κ. σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. βαλσάμικο
  • 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.γ. σάλτσα Worcestershire
  • 2 φλυτζάνια σάλτσα πίτσας
  • 2 μπάλες μοτσαρέλα κομμένες μέτριες φέτες
  • Flakes παρμεζάνας
  • Σάλτσα για ψητά κρέατα όπως sauce Jack Daniels ή άλλη.

Η εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-190 βαθμούς και βάζουμε το ταψί του φούρνου σε ένα μεσαίο ράφι.
  • Σωτάρουμε τα κομμένα κρεμμύδια με το βούτυρο, προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη και 2 κ.σ. βαλσάμικο για 10-12 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και να καραμελώσουν. Τα κατεβάζουμε από την φωτιά και τα κρατάμε στην άκρη.
  • Στη σάλτσα πίτσας προσθέτουμε 2 κ.σ. βαλσάμικο και λίγη σάλτσα Worcestershire για να δώσουμε ένταση στη γεύση.

 

  • Ψήνουμε το κρέας στο γκριλ ή σε ριγέ τηγάνι, σε δυνατή φωτιά και όχι για πολύ για να μείνει ζουμερό. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το κρατάμε ζεστό.
  • Απλώνουμε επάνω στη ζύμη το μείγμα της σάλτσας σε όλη την επιφάνεια. Από πάνω απλώνουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια και μετά τις φέτες της μοτσαρέλας. Ψήνουμε μέχρι το τυρί να χρυσίσει αλλά να μην στεγνώσει.

 

  • Την ώρα που ψήνουμε την πίτσα κόβουμε σε λεπτές φέτες το κρέας.
  • Βγάζουμε την πίτσα από τον φούρνο και απλώνουμε τις φέτες του κρέατος από πάνω. Το ραντίζουμε με την σάλτσα κρέατος και τέλος απλώνουμε τα flakes παρμεζάνας.

  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε άμεσα.

Μην χαζεύετε όμως, γιατί από την νοστιμιά όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε!!!