Συνταγή για τα... μήλα της έριδος! (photos)

"Ένα μόνο από αυτά τα γεμιστά μήλα δεν θα είναι αρκετό." Γράφει ο Παύλος Φάκαλος.

Συνταγή για τα... μήλα της έριδος! (photos)

"Ένα μόνο από αυτά τα γεμιστά μήλα δεν θα είναι αρκετό." Γράφει ο Παύλος Φάκαλος.

Όσα καλά λόγια και αν πεις για το μήλο και πάλι λίγα θα είναι. Από δαγκωτό, όπως είναι, με τη φλούδα του, καθαρισμένο και κομμένο με κανέλα και ζάχαρη, μηλόπιτα σε δεκάδες συνταγές, ψητό ολόκληρο με όποιο ποτό σου αρέσει, αυτό μόνο από τα φρούτα μας βαστάει συντροφιά από το φθινόπωρο μέχρι σχεδόν το τέλος της άνοιξης.

Εκμεταλλευόμενος τις πολλές δυνατότητες των μήλων, είπα κι εγώ να φτιάξω ένα επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι, που θα μου έδινε τη δυνατότητα να του κάνω πολύ ωραία διακόσμηση. Τα  έψησα  λοιπόν και τα γέμισα με κρέμα πατισερί στην οποία πρόσθεσα χοντροτριμμένο καρύδι, σταφίδες  μουλιασμένες σε ρούμι και σπυριά από ρόδι, διακόσμηση και έτοιμος.

Υλικά 
6 μήλα ίδιου μεγέθους κόκκινα
1 φακ. κρύα κρέμα ζαχ/κής
350 γρ. γάλα
3 κ.σ. σούπας τριμμένα χοντρά καρύδια
1 ½ κ.σ. ρόδια 
2 κ.σ. σταφίδες μουλιασμένες σε ρούμι
κανέλα όσο θέλουμε να «ακούγεται»
λίγη μαύρη ζάχαρη
2-3 ξύλα κανέλας
1 λεμόνι (τον χυμό) 
άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση 
Κατ’ αρχάς βάζουμε τις σταφίδες στο ρούμι να μαλακώσουν και να πάρουν άρωμα.

Πλένουμε τα μήλα και κόβουμε το επάνω μέρος. Με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα σπόρια και αρκετή από τη σάρκα, αφήνοντας όμως αρκετή ψίχα στα τοιχώματα και αποφεύγοντας να τρυπήσουμε τον πάτο τους.

 



Έχουμε στύψει το λεμόνι και ένα-ένα μήλο, όπως το καθαρίζουμε, το περνάμε με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσει. Κατόπιν παίρνουμε με το χέρι μας λίγη μαύρη ζάχαρη και περνάμε εσωτερικά τα μήλα, να τραβήξουν γλύκα, και τα τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος προσθέτοντας ½ δάχτυλο νερό και δύο-τρία ξύλα κανέλας.

Σκεπάζουμε το σκεύος με ένα αλουμινόχαρτο, όχι ερμητικά, και σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών C ψήνουμε για 35 λεπτά. Κατόπιν ξεσκεπάζουμε και ελέγχουμε τα μήλα αν είναι ψημένα και, εάν δεν έχει μαλακώσει η σάρκα τους, ψήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμα. Προσοχή μην παραψηθούν γιατί μετά δεν θα πιάνονται καν στο χέρι.

 

Όση ώρα ψήνονται τα μήλα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ βάζουμε τη σκόνη κρέμας και το γάλα και με ένα αναδευτήρα ανακατεύουμε καλά να γίνει η κρέμα λεία. Την αφήνουμε να δέσει και μετά προσθέτουμε τις σταφίδες, τα καρύδια, τα ρόδια, την κανέλα, όση είναι του γούστου μας, και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με μαλακές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά χωρίς να «σπάσει» η κρέμα.

Αφού ξεφουρνίσουμε τα μήλα τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως, τα γεμίζουμε με τη γέμιση και τα βάζουμε στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να τα σερβίρουμε, τα βάζουμε σε μια πιατέλα τα στολίζουμε όπως θέλουμε και με ένα σουρωτηράκι τα πασπαλίζουμε με άχνη.

Εάν θέλουμε να τα σερβίρουμε με σιρόπι μελιού, αραιώνουμε το μέλι με ελάχιστο σιρόπι ώστε το μέλι να γίνει πιο υδαρές και προσθέτουμε από πάνω χοντροκομμένα καρύδια και έξτρα κανέλα, καλή σας απόλαυση και χρόνια πολλά!

 

     

    

 

 

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα