Το μήλο είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα των περισσότερων ανθρώπων. Από δαγκωτό, όπως είναι, με τη φλούδα, καθαρισμένο και κομμένο με κανέλα και ζάχαρη, μηλόπιτα σε δεκάδες συνταγές μέχρι ψητό με όποιο ποτό σου αρέσει. Είναι αυτό το φρούτο που αντέχει να μας κάνει παρέα από το φθινόπωρο μέχρι σχεδόν το τέλος της άνοιξης.

Εδώ, θα βρεις μια αρκετά χουχουλιάρικη συνταγή που θα σε κάνει να νιώσεις ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων, κρατάνε περισσότερο από όσο νόμιζες. Τα  έψησα λοιπόν και τα γέμισα με κρέμα πατισερί στην οποία πρόσθεσα χοντροτριμμένο καρύδι, σταφίδες μουλιασμένες σε ρούμι και σπυριά από ρόδι.

Τσέκαρε και παίξε μπαλάρα…

Υλικά 

6 μήλα ίδιου μεγέθους κόκκινα
1 φακ. κρύα κρέμα ζαχ/κής
350 γρ. γάλα
3 κ.σ. σούπας τριμμένα χοντρά καρύδια
1 ½ κ.σ. ρόδια 
2 κ.σ. σταφίδες μουλιασμένες σε ρούμι
κανέλα όσο θέλουμε να «ακούγεται»
λίγη μαύρη ζάχαρη
2-3 ξύλα κανέλας
1 λεμόνι (τον χυμό) 
άχνη ζάχαρη



Εκτέλεση 

1. Βάζουμε τις σταφίδες στο ρούμι να μαλακώσουν και να πάρουν άρωμα.
2. Πλένουμε τα μήλα και κόβουμε το επάνω μέρος. Αφαιρούμε τα σπόρια και αρκετή από τη σάρκα, αφήνοντας όμως αρκετή ψίχα στα τοιχώματα και αποφεύγοντας να τρυπήσουμε το κάτω μέρος τους.


3. Έχουμε στύψει το λεμόνι και ένα-ένα μήλο, όπως το καθαρίζουμε, το περνάμε με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσει. Έπειτα, παίρνουμε λίγη μαύρη ζάχαρη και την περνάμε εσωτερικά στα μήλα. Τα τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτοντας ½ δάχτυλο νερό και δύο-τρία ξύλα κανέλας.
4. Σκεπάζουμε το σκεύος με ένα αλουμινόχαρτο και σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών ψήνουμε για 35 λεπτά. Κατόπιν ξεσκεπάζουμε και ελέγχουμε τα μήλα αν είναι ψημένα. Εάν δεν έχει μαλακώσει η σάρκα τους, ψήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμα. Προσοχή! Μη παραψηθούν γιατί μετά δεν θα πιάνονται…

5. Όση ώρα ψήνονται τα μήλα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ βάζουμε τη σκόνη κρέμας και το γάλα και ανακατεύουμε καλά την κρέμα. Την αφήνουμε να δέσει και μετά προσθέτουμε τις σταφίδες, τα καρύδια, τα ρόδια, την κανέλα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Με μαλακές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
6. Αφού ξεφουρνίσουμε τα μήλα τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Τα γεμίζουμε με τη γέμιση και τα βάζουμε στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να τα σερβίρουμε, τα βάζουμε σε μια πιατέλα τα στολίζουμε όπως θέλουμε.

Εάν θέλουμε να τα σερβίρουμε με σιρόπι μελιού, αραιώνουμε το μέλι με ελάχιστο σιρόπι και προσθέτουμε από πάνω χοντροκομμένα καρύδια και έξτρα κανέλα.

ΦΑΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΤΑΨΙ ΠΑΙΔΙΑ!