Παρά το γεγονός ότι η πατρίδα της βότκας είναι η Ρωσία και οι άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, την τελευταία δεκαετία έχει καταφέρει  να γίνει το αγαπημένο αλκοολούχο της Αμερικής. Πίνεται πιο πολύ από ότι πίνονται αθροιστικά το τζιν, το ρούμι, η τεκίλα και το κονιάκ.

Παρά την δημοφιλία της. όμως, παραμένει ένα παρεξηγημένο ποτό. Για να ξεκαθαρίσουν κάποιες πολύ κοινές παρανοήσεις, ο διάσημος bartender και συγγραφέας Tony Abou-Gamin, στο τελευταίο του βιβλίο εντοπίζει πέντε σημεία που στην πραγματικότητα στερούνται βάσης και αλήθειας. Για να τις δουμε…
 

1. Όλες οι Βότκες είναι ίδιες   

Ένα τέτοιο σχόλιο απέχει πολύ από την αλήθεια. Το αλκοόλ που περιέχει αντανακλά ευδιάκριτα από πού προέρχεται και από τι πρώτη ύλη  έχει γίνει η απόσταξη. Οι βότκες που προέρχονται από τις Ανατολικές χώρες είναι πολύ πιο «σκληρές» και με ευδιάκριτη την πρώτη ύλη που έγιναν. Άλλες που παράγονται σε Δυτικές χώρες είναι πιο ήπιες και «μαλακές».
 

2. Περισσότερες αποστάξεις = καλύτερη βότκα

Ακούγονται γνώμες και από τους οπαδούς της διπλής ή πολλαπλής απόσταξης και από τους οπαδούς της μονής απόσταξης. Η αλήθεια είναι ότι η κάθε εταιρία ανάλογα με την  απόσταξη που εφαρμόζει ακολουθεί και διαφορετική διαδικασία στησίματος του αποστακτηρίου. Διότι εάν δεν τηρηθούν οι ειδικές διαδικασίες, μια βότκα διπλής ή πολλαπλής απόσταξης θα καταλήξει να στερείται γεύσης και αρώματος και στο τέλος ουσιαστικά θα είναι καθαρό οινόπνευμα.   
 

[fullimage]18569[/fullimage]
 

3. Βότκα από πατάτα (και όχι μόνον…)

Η βότκα μπορεί να παραχθεί από πατάτα, όπως η σουηδική Karls son’s Vodka. Βότκα μπορεί να παραχθεί από οτιδήποτε: η γαλλική Ciroc παράγεται από σταφύλι και είναι εξαιρετικής ποιότητας. Ο κτηνοτρόφος Τζέισον Μπάρμπερ έφτιαξε βότκα από γάλα και την ονόμασε Black Cow. Από το γάλα έφτιαξε πρώτα τυρί τσένταρ και από τον ορό του γάλακτος με ειδική ζύμωση προχώρησε στην παραγωγή αλκοόλ και στη συνέχεια βότκας.
 

4. Για τα κοκτέιλ δεν χρειάζεται καλής ποιότητας βότκα

Ο Abou-Gamin λέει ότι σε ένα κοκτέιλ δεν είναι εύκολο να καταλάβεις τι ποιότητας είναι η βότκα που περιέχει, αλλά αν πιείτε αρκετά είναι βέβαιο ότι το επόμενο πρωί θα νοιώσετε τη διαφορά. Και καταλήγει: «Η ζωή είναι μικρή για να πίνεις φθηνή και κακοαποσταγμένη βότκα».  
 

5. Καλή βότκα είναι η ακριβή βότκα

Πόσα λεφτά πρέπει να δαπανήσεις για να πάρεις μια καλή βότκα; Η απάντηση δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Μέσα στο χρόνο, δοκιμάζοντας ακριβές και λογικής τιμής βότκες θα βρεις ποια σου κάνει στη γεύση και ταιριάζει στην περίπτωσή σου. Υπάρχει αξιόλογη βότκα 12 ή 15 ευρώ και εξαιρετικές και υπέροχες των 50 ευρώ. Προφανώς οι πολύ φτηνιάρικες δεν συζητούνται…