Η τέχνη του... αράγματος και 2 απίθανες συνταγές για σπιτόγατους!

Η κρίση μας κλείνει μέσα αλλά μας φέρνει και πιο κοντά... Γράφει ο Παύλος Φάκαλος.

Η τέχνη του... αράγματος και 2 απίθανες συνταγές για σπιτόγατους!

Η κρίση μας κλείνει μέσα αλλά μας φέρνει και πιο κοντά... Γράφει ο Παύλος Φάκαλος.

Κυκλοφόρησε το τεύχος Νοεμβρίου του NEWPOSTER

Κατεβάστε ΕΔΩ δωρεάν το NEWPOSTER

Η κρίση δεν το κουνάει ρούπι. Είναι ακόμα εδώ! Έτσι, παλιές, καλές, δοκιμασμένες λύσεις τις βλέπω να επιστρατεύονται και αυτόν το χειμώνα. 

Περί του Cocooning ο λόγος, που ενηλικιώθηκε πλέον ως φαινόμενο, αφού πάνε πάνω από είκοσι χρόνια που πρωτοεμφανίστηκε.

Μας κόπιασε εξ Αμερικής ως μόδα πες το, κοινωνική τάση πες το,  κάπου στο μέσο των 90s. Στο Αμέρικα αρχικά είχε μια ψιλοβαρεμένη εκδοχή. Το να κλείνεσαι σπίτι σου μόνος, από ένα βράδυ μέχρι μερικά εικοσιτετράωρα, με προμήθειες  παντός είδους (φαγητά, ποτά, γλυκά, DVD κ.ά.) ονομάστηκε από την εταιρεία Faith Popcorn Cocooning. 

Σύντομα επεκτάθηκε σε ζευγάρια και σε παρέες, καθότι βαριά η καλογερική να κλείνεσαι μέσα μόνος σου.

Άμα τη αφίξει του εδώ, του έγινε ο αναγκαίος εξελληνισμός για να έρθει στα μέτρα μας και έτσι, αντί να παίρνεις σβάρνα τα bars, τις πίστες ή τις ταβέρνες, κάθε μάζωξη βραδινή σε σπίτι για DVD μετά παιγνίων, κ@λοβαρέματος  και μαγειρέματος το ονομάσαμε  Cocooning.  

Μετά τον πρώτο καιρό της εμφάνισής του το ξεχάσαμε. Οι καιροί ήσαν άλλοι, περνάγαμε χρόνια «ευμάρειας». Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια όμως το ξεθάψαμε, το ξεσκονίσαμε, το σενιάραμε και προκειμένου να διασκεδάσουμε τα ζόρια μας φέραμε πάλι στη μόδα το Cocooning. «Ανάγκα και οι θεοί πείθονται» έλεγαν κάτι παλιοί μας συγγενείς, πριν από δύο δυόμισι χιλιάδες χρόνια.

Έχει όμως και τη θετική του πλευρά το όλο θέμα. Ξαναθυμηθήκαμε πόσο ωραία περνάς με την παρέα σου σ’ ένα σπίτι, κάνοντας διάφορα χαζά και απλά πράγματα, κουβεντιάζοντας, καλαμπουρίζοντας μακριά από τη βαβούρα των μαγαζιών με τις εκκωφαντικές μουσικές και με κάτι λογαριασμούς που σου έρχονταν σαν σβουριχτή σφαλιάρα στο σβέρκο. 

Η κορύφωση, πάντως, ενός αξιοπρεπούς, ελληνοπρεπούς Cocooning είναι ένα δείπνο με πετυχημένο μαγείρεμα. Η περυσινή cocooning season εστέφθη από επιτυχία και στον τομέα αυτό. Γι’ αυτό θα σας δώσω δύο δοκιμασμένες συνταγές από τα best of της περιόδου. 

Χοιρινά κότσια στη γάστρα με λαχανικά

Η νοστιμιά των λαχανικών είναι απίστευτη. Τύφλα να ’χει το κρέας!

Υλικά

 για 4 άτομα

  • 2  κότσια χοιρινά χωρίς δέρμα
  • 4 πατάτες μέτριες χοντροκομμένες 
  • 4 καρότα μέτρια χοντροκομμένα
  • 4 κολοκύθια μέτρια χοντροκομμένα
  • 1 μάτσο σέλινο χοντρό(όχι σέλερι)
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια καθαρισμένα  ολόκληρα
  • λάδι
  • αλάτι -πιπέρι- θυμάρι 

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο για μισή ώρα στους 200 βαθμούς. 
  • Πλένουμε καλά τα κότσια. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια. Πλένουμε το σέλινο και μ’ ένα κλωνάρι δένουμε το μάτσο για να μη σκορπίσει. Καθαρίζουμε το σκόρδο και σπάμε τις σκελίδες με την άκρη της παλάμης μας για να βγάζει το άρωμά του.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια ευρύχωρη λεκάνη, ρίχνουμε τα μπαχαρικά, το λάδι και τα ανακατεύουμε καλά. Όχι υπερβολές στο λάδι, γιατί θα μας γίνει το φαγητό πολύ λαδερό.
  • Στρώνουμε τα λαχανικά στη γάστρα και από πάνω τα κότσια, ελαφρώς παραχωμένα στα λαχανικά. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για σχεδόν 2 ώρες χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο.
  •  Σε 2 ώρες τσεκάρουμε το φαγητό και γυρνάμε μια φορά τα κότσια. Αν έχουν ψηθεί, ψήνουμε ξεσκέπαστα για 20-30 λεπτά ανάλογα με το χρώμα που θέλουμε. Αν θέλουν τα κότσια ψήσιμο, πριν τα ξεσκεπάσουμε, ψήνουμε για 20-30 λεπτά ακόμα.
  • Εξαιρετικό είναι το αποτέλεσμα αν βάλεις το φούρνο στους 130 βαθμούς και ψήσεις αργά-αργά το φαγητό σου για 10 περίπου ώρες.   

Κοτόπουλο ατζέμ πιλάφι παραδοσιακό στον νταβά

Υλικά 

για 4-6 άτομα

  • 1 κοτόπουλο κομμένο στα 8
  • 1  μέτρια κούπα λάδι 
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 γινωμένη ντομάτα ξεσποριασμένη και πολύ ψιλοκομμένη
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ρύζι (περίπου 40 γρ. κατ’ άτομο)
  •  3-4 ποτήρια  καυτό νερό

Εκτέλεση

  • Σ’ ένα μετρίου μεγέθους νταβά (πλατιά χαμηλή κατσαρόλα) ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφού μαλακώσει λίγο, προσθέτουμε την ντομάτα να τσιγαριστεί κι αυτή. Μετά βάζουμε 3-4 νεροπότηρα καυτό νερό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για μία περίπου ώρα, έως το κοτόπουλο να έχει μαλακώσει καλά.
  • Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, με μία τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε σε μια πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό. Στη σάλτσα προσθέτουμε πάλι 3-4 ποτήρια καυτό νερό, ανακατεύουμε και τη σουρώνουμε. 
  • Τη βάζουμε στη φωτιά να πάρει μία βράση, ρίχνουμε το ρύζι ανακατεύοντας και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μελώσει το πιλάφι μας. Εάν χρειασθεί προς το τέλος νερό, βάλτε το με πολλή φειδώ και λίγο-λίγο. 
  • Είναι φαγητό που θέλει άμεσο σερβίρισμα και κατανάλωση. Το  φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω είναι ό,τι πρέπει. Πολλοί βάζουν τριμμένο τυρί. Προσωπικά διαφωνώ κάθετα γιατί έτσι χάνεις όλη τη νοστιμιά που έχει αυτό το μαγείρεμα.

ΥΓ.: Η γνήσια παραδοσιακή συνταγή θέλει στο τέλος να κάψεις 2-3 κουταλιές «καλό» βούτυρο και να το ρίξεις πάνω από το ατζέμ πιλάφι!    

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα