Η κρίση είναι ακόμα εδώ και αυτό τον χειμώνα και πιο πολύ από σίγουρα και αυτό το καλοκαίρι! Παρόλα αυτά, παλιές, καλές και κυρίως δοκιμασμένες λύσεις επιστρατεύονται για ακόμη μια φορά. 

Το Cocooning που πρωτοεμφανίστηκς πριν είκοσι περίπου χρόνια κάνει τα πράγματα στις  σχέσεις φίλων και ζευγαριών πολύ καλύτερα! Μας τα έσκασε από την Αμερική σχεδόν ως κοινωνική τάση, κάπου στο μέσο των 90s. Βέβαια, εκεί παίζει μια ψιλοξενέρωτη εκδοχή. Κλείνεσαι σπίτι μόνος, από ένα βράδυ μέχρι μερικά εικοσιτετράωρα, με προμήθειες (φαγητά, ποτά, γλυκά, DVD κ.ά.) και κάπου έλεος, θα πηδήξουμε από το παράθυρο. Σύντομα, η φάση επεκτάθηκε σε ζευγάρια και παρέες. ΕΥΤΥΧΩΣ!

Έτσι, αντί να παίρνεις σβάρνα bars και ταβέρνες χωρίς να σου μένει φράγκο, κάνε μάζωξη βραδινή σε σπίτι για DVD με επιτραπέζια και θυμήσου τι ωραία φάση είναι όλο αυτό. 

Η κορύφωση πάντως, ενός αξιοπρεπούς, ελληνοπρεπούς Cocooning είναι ένα δείπνο με πετυχημένο μαγείρεμα.  Γι’ αυτό σου δίνουμε δύο υπερτούμπανο συνταγές, που θα σε κρατήσουν μέσα για πάντα!

Χοιρινά κότσια στη γάστρα με λαχανικά


Υλικά

για 4 άτομα

2 κότσια χοιρινά χωρίς δέρμα
4 πατάτες μέτριες χοντροκομμένες
4 καρότα μέτρια χοντροκομμένα
4 κολοκύθια μέτρια χοντροκομμένα
1 μάτσο σέλινο χοντρό(όχι σέλερι)
3-4 σκελίδες σκόρδο
2 μέτρια κρεμμύδια καθαρισμένα  ολόκληρα
λάδι
αλάτι -πιπέρι- θυμάρι 

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο για μισή ώρα στους 200 βαθμούς. 
2. Πλένουμε καλά τα κότσια. Κόβουμε τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια. Πλένουμε το σέλινο και μ’ ένα κλωνάρι δένουμε το μάτσο, για να μη σκορπίσει. Καθαρίζουμε το σκόρδο και σπάμε τις σκελίδες με την άκρη της παλάμης για να βγάζει το άρωμά του.
3. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια ευρύχωρη λεκάνη, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το λάδι και ανακατεύουμε καλά. 
4. Στρώνουμε τα λαχανικά στη γάστρα και από πάνω τα κότσια, ελαφρώς παραχωμένα στα λαχανικά. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για σχεδόν 2 ώρες, χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο.
5. Σε 2 ώρες τσεκάρουμε το φαγητό και γυρνάμε μια φορά τα κότσια.Αν έχουν ψηθεί, ψήνουμε ξεσκέπαστα για 20-30 λεπτά, ανάλογα με το χρώμα που θέλουμε. Αν θέλουν τα κότσια ψήσιμο, πριν τα ξεσκεπάσουμε, ψήνουμε για 20-30 λεπτά ακόμα.
6. Εξαιρετικό είναι το αποτέλεσμα αν βάλεις το φούρνο στους 130 βαθμούς και ψήσεις αργά-αργά το φαγητό σου για 10 περίπου ώρες.   

Κοτόπουλο ατζέμ πιλάφι παραδοσιακό στον νταβά


Υλικά 

για 4-6 άτομα

1 κοτόπουλο κομμένο στα 8
1 μέτρια κούπα λάδι
1 κ.σ. βούτυρο
1 γινωμένη ντομάτα ξεσποριασμένη και πολύ ψιλοκομμένη
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ρύζι (περίπου 40 γρ. κατ’ άτομο)
3-4 ποτήρια  καυτό νερό

Εκτέλεση

1. Σ’ ένα μετρίου μεγέθους νταβά ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφού μαλακώσει λίγο, προσθέτουμε την ντομάτα να τσιγαριστεί κι αυτή. Μετά, βάζουμε 3-4 νεροπότηρα καυτό νερό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για μία περίπου ώρα, έως το κοτόπουλο να έχει μαλακώσει καλά.
2. Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, με μία τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε σε μια πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό. Στη σάλτσα προσθέτουμε πάλι 3-4 ποτήρια καυτό νερό, ανακατεύουμε και σουρώνουμε. 
3. Τη βάζουμε στη φωτιά να πάρει μία βράση, ρίχνουμε το ρύζι ανακατεύοντας και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μελώσει το πιλάφι μας. Εάν χρειασθεί προς το τέλος νερό, βάλε το με πολλή φειδώ και λίγο-λίγο. 
4. Είναι φαγητό που θέλει άμεσο σερβίρισμα. Το φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω είναι ό,τι πρέπει. Πολλοί βάζουν τριμμένο τυρί…

ΜΗ ΞΕΧΝΑΣ!
Η γνήσια παραδοσιακή συνταγή θέλει στο τέλος να κάψεις 2-3 κουταλιές “καλό” βούτυρο και να το ρίξεις πάνω από το ατζέμ πιλάφι!