Μου ΄κατσε διπλό, ανάποδο, τζακ ποτ. Και ταλαιπωρημένος από την δουλειά και βαριεστημένος. Η πείνα με έφτασε στο παρά πέντε να παραβώ την μόλις τριών ημερών απόφαση μου: Να κόψω τις παραγγελιές απ’ όξω, γιατί βλέπω τα κοινόχρηστα να μένουν για δεύτερο μήνα απλήρωτα. Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει και μία «συμβατική» υποχρέωση. Κατανάλωση κατά προτεραιότητα των υπαρχόντων υλικών και μετά αγορά καινούργιων.

Μια έρευνα ντουλαπιού και ψυγείου απέφερε μισό πακέτο μακαρόνια, ένα κομμάτι τυρί, μερικές φέτες ψωμί του τοστ, λίγο γάλα κ.ά. Ξύνοντας την κούτρα μου να κατεβάσει καμιά ιδέα τι να φτιάξω με αυτά που βρήκα, θες από τύχη, θες από το ένστικτο του λιχούδη, το αποτέλεσμα ήταν και απίστευτα και απρόσμενα καλό. Α! Μην το ξεχάσω, του έβγαλα και όνομα: Τυρένια Μακαρονοτοστάδα!

 

 

Υλικά

250 γρ. μακαρόνια Νο3
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο 
130 γρ. γάλα 
1 πρέζα πάπρικα πιπέρι 
1 πρέζα πιπέρι καγιέν 
1/4 κ.γ. σκόνη μουστάρδα 
1 1/2 κ. γ. πικάντικη σάλτσα ή κέτσαπ 
1/2 κιλό κεφαλογραβιέρα τριμμένη 
4 φέτες ψωμί του τοστ

 

Εκτέλεση

Βράστε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό που βράζει όπως λέει η συσκευασία. Στραγγίστε τα και βουτυρώστε τα και κρατήστε τα ζεστά.  Ρίχνουμε το γάλα σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε τα καρυκεύματα και ζεσταίνουμε απαλά. 

Όταν είναι ζεστό, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και ομογενοποιηθεί το μείγμα και κατόπιν το ανακατεύουμε με τα μακαρόνια.

Σε ένα ευρύχωρο σαγανάκι ή πυρέξ, στρώνουμε τις φέτες του τοστ και από πάνω ρίχνουμε τα αλειμμένα μακαρόνια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλουμε.

 

Tip: Για να δώσεις κάποιο ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα στο παρασκεύασμά σου, μπορείς στο γάλα εκτός από τη κεφαλογραβιέρα να βάλεις και κάποιο άλλο τυρί, όπως ροκφόρ, γκοργκοτζόλα ή κάποιο άλλο που θα του δώσει μια ιδιαίτερη γεύση και θα πιεις κι ένα ποτήρι κρασί ευχάριστα.