Αν ο δρόμος (και το στομάχι σου) σε φέρουν σήμερα σε κάποιο από τα καταστήματα που διατηρεί η διάσημη αλυσίδα καταστημάτων McDonald’s στην Ελλάδα, αφού παραγγείλεις τα τσίζμπεργκερ, τα χάμπεργκερ και τις κοκακόλες με τις πατάτες σου, κοίτα τον ταμία επίμονα στα μάτια.  

Κοίτα τον λυπημένα, παρηγορητικά. Αν μπορείς σάλιωσε από πριν το μάγουλό σου να φαίνεται πως το δάκρυ κυλάει χωρίς σταματημό και αληθοφανώς. Αν σε ρωτήσει τι έχεις, «ξεγύμνωσε» την άγνοιά του και χτύπα τον στο φιλότιμο: «Ζωή σε εσάς, να ζήσετε να τον θυμάστε. Και να μας κεράσετε καμιά κοτομπουκιά μέρα που ‘ναι, ε;». Αν δεν γνωρίζει, αμόλα του το στόρι.

«Σαν σήμερα, κουτέ, πέθανε ο Ρίτσαρντ ΜακΝτόναλντ, ο άνθρωπος που μαζί με τον αδερφό του Μόρις άλλαξαν μια για πάντα τον χώρο της παγκόσμιας εστίασης δημιουργώντας το 1948 το πρώτο κατάστημα McDonald’s στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια». Δεν μπορεί, άνθρωπος είναι, θα σπάσει και θα κεράσει το κατιτίς του.
 


 

Οι δυο αυτοί τύποι, που λέτε, ήταν που συστηματοποίησαν τη διαδικασία παραγωγής φτηνού και γρήγορου φαγητού, προσφέροντας στους πελάτες ένα περιορισμένο πλην όμως τίμιο μενού: τσίζμπεργκερ, χάμπεργκερ, μιλκ σέικ, τηγανιτές πατάτες, καφέδες.

Μέσα σε μια δεκαετία από το άνοιγμα του πρώτου εστιατορίου, τα καταστήματα McDonald’s πολλαπλασιάστηκαν φθάνοντας τα τριάντα, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να εφαρμόζουν το σύστημα του franchising.

Και κάπου εκεί, στις αρχές του 1960, εμφανίζεται η αλεπού του παραμυθιού, ο κύριος Ρέι Κροκ. Ο οποίος, ενώ αρχικά δεν είχε στον ήλιο μοίρα και πουλούσε απλώς μηχανές για μιλκ σέικ, σιγά-σιγά κατάφερε να αγοράσει ένα από τα καταστήματα (το ένατο για την ακρίβεια) και εν τέλει να εξαγοράσει από τα αδέλφια την εταιρεία ολάκερη έναντι 2.7 εκατ. δολαρίων.

 



 

Με αυτά και με αυτά, ο Κροκ κατάφερε να κάνει ακόμα μεγαλύτερη την εταιρεία, ανοίγοντας το 1967 το πρώτο κατάστημα εκτός ΗΠΑ, στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, ενώ το 1971 άνοιξε στο Άμστερνταμ το πρώτο κατάστημα στην Ευρώπη. Στα μέρη μας, τα καλούδια της χοληστερίνης έφτασαν το 1991, με το κατάστημα της πλατείας Συντάγματος. Παγκοσμίως, διατηρεί 35.000 καταστήματα σε 119 χώρες, εκ των οποίων όσα δεν καίγονται κατά καιρούς σε διάφορες αντιιμπεριαλιστικές και αντιαμερικανικές διαδηλώσεις, εξυπηρετούν περίπου 68 εκατομμύρια πελάτες ημερησίως. Η αξία της εταιρείας ανέρχεται σήμερα στα 110 δις δολάρια.