Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας είχα κόψει τα ψώνια σίτισης και συντηρούμουν από τις καβατζούλες που συνήθως φροντίζω να υπάρχουν στο σπίτι για ώρα ανάγκης.

Και η ώρα αυτή έφτασε. Ήταν οι δύο τελευταίες ημέρες του μήνα πριν πέσει ο μισθός και τα δημοσιονομικά της τσέπης μου είχαν ξαπλώσει στο πάτωμα . Χαρτονόμισμα στην τσέπη ουδέ ένα, αλλά ούτε και αλλού. Το μόνο ρευστό που παίζει είναι κάτι κέρματα σ’ ένα μπολάκι που μερικές φορές αφήνω όταν παραμαζεύονται στην τσέπη μου.

Είναι δεν είναι δέκα ευρώ και αυτά πρέπει να τα διαχειριστώ για να την βγάλω τις επόμενες δύο μέρες. Αλλά, «πενία τέχνας κατεργάζεται». Θυμήθηκα ότι στον πίσω δρόμο είχε λαϊκή, και η ώρα ήταν περασμένες δύο, άρα στο τελείωμα, άρα μισή τιμή και κάτω τα πράγματα.

Αποτέλεσμα. Στις πάγκες των ψαράδων βρήκα εξαιρετικό φιλέτο σολομού, περίπου ½ κιλό, με 4 και κάτι ευρώ. Έχοντας και ένα κουτάκι κρέμα γάλακτος που είχε ξεμείνει στο ψυγείο το μενού βγήκε σπέσιαλ. Βλέπεις, η φτώχεια θέλει καλοπέραση. Για να πω την αλήθεια έβρασα και λίγο basmati που υπήρχε, για να βοηθήσει την κατάσταση!

 

Η συνταγούλα λοιπόν είναι η παρακάτω:  

                                                      

  • 2 φιλέτα σολομού των 250 γρ. περίπου
  • 240 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένος φρέσκος άνιθος

 

 

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε ένα αντικολητικό τηγάνι χωρίς γραμμές σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία. Ψήνουμε από την μία μεριά για 4 λεπτά και 2 από την άλλη χωρίς να μετακινούμε τα φιλέτα.
  2. Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού και τον άνιθο σε ένα μπωλ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τα βάζουμε σε ένα τηγάνι και τα βράζουμε για 3 περίπου λεπτά.
  3. Σερβίρουμε περιχύνοντας τα φιλέτα με την σάλτσα και γαρνίρουμε με γαρνιτούρα που μας αρέσει, όπως κάποιο ρύζι ή λαχανικά ατμού, κ.α.