Δεν είμαι καθόλου βίγκαν. Ούτε καν βετζετέριαν δεν είμαι. Και το σουβλάκι μου τρώω, και το τζατζικάκι μου τρώω, και το ψαράκι μου τρώω, κι όπου βρω τυρί του αλλάζω τον αδόξαστο! Αλλά.

Εκτρέφω ένα ζώο, είναι ένα πράγμα. Προσφέρω σ’ ένα ζώο τροφή και στέγη με σκοπό να του πάρω γάλα και μαλλί, είναι ένα πράγμα. Ακόμα και το σκοτώνω ένα ζώο είναι ένα πράγμα, κι είναι ένα άλλο, πολύ διαφορετικό πράγμα το ΒΑΣΑΝΙΖΩ ένα ζώο. Κι εδώ από κάτω υπάρχουν 6 συνταγές που βασανίζουν αφάνταστα τα ζώα, απλώς και μόνο για να νιώσουμε εμείς στο στόμα μας “εκλεπτυσμένη” γεύση για λίγα δευτερόλεπτα. Και ναι! Αν τρως κάτι απ’ αυτά, σταμάτα. Αλλιώς είσαι εν γνώσει σου εγκληματίας!

Αστακός

Όλοι οι “καλοφαγάδες” κι οι “σπουδαίοι σεφ” το ξέρουν, το θέλουν και το παραδέχονται (χωρίς να ντρέπονται ούτε λίγο!). “Ο αστακός για να βράσει σωστά πρέπει να είναι ΖΩΝΤΑΝΟΣ”. Πρέπει να κλάψει, να ουρλιάξει, να βασανιστεί. Και ξέρεις, ο αστακός δεν έχει μουσουδίτσα, δεν έχει φατσούλα, δεν είναι γλυκούλης και δεν σου γλείφει τα χέρια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υποφέρει λιγότερο. Τόσες μακαρονάδες και θαλασσινά υπάρχουν. Άσ’ τον αστακό, μέχρι να τον μαγειρέψουν όπως πραγματικά πρέπει.

Φουά Γκρα

Αν ο αστακός βασανίζεται μια φορά, η πάπια στο “Παχουλό Ήπαρ” βασανίζεται δέκα! Ήταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι που ανακάλυψαν πως οι χήνες και οι πάπιες έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν λίπος στο συκώτι τους. Οπότε τι κάνανε; Τις τάιζαν με το ζόρι (με σωλήνα στο λαιμό!) υπερβολικές ποσότητες τροφής, μέχρι να φουσκώσει αρκετά το ήπαρ τους και ν’ αποκτήσει την κλασική όψη και γεύση του Φουά Γκρα. Τότε φυσικά η ζωή μιας πάπιας δεν είχε καμία αξία στην ΑΡΧΑΙΑ Αίγυπτο. Σήμερα;

Ζεστή Χελωνόσουπα

Απ’ όλους τους ζωικούς βασανιστές της γης, οι Κινέζοι πρέπει να ‘ναι οι χειρότεροι. Η παραδοσιακή Ζεστή τους Χελωνόσουπα λοιπόν, θέλει τη χελώνα μέσα σε σούπα που σιγά σιγά ζεσταίνεται. Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, η χελώνα πίνει απ’ τη σούπα για να δροσιστεί. Κι όσο ζεσταίνεται η σούπα, η χελώνα βράζει ζωντανή από μέσα κι απ’ έξω! Για χώρα που έβγαλε Κομφούκιο, Λάο Τσε, και δίδαξε το σεβασμό στη φύση, είστε μεγάλα καθίκια ρε!

Ζωντανός Γάιδαρος που “Γκαρίζει”

Κι αφού είναι οι βασιλιάδες αυτής της απαίσιας λίστας, οι Κινέζοι φυσικά έχουν και δεύτερη δική τους “γαστριμαργική ιδεάρα” εδώ μέσα. Το πιο συμπαθητικό ζώο της οικογένειας των υποζυγίων, το γαϊδουράκι ρε φίλε, όχι απλώς το τρώνε αλλά του αλλάζουν τον αδόξαστο!

-Πώς το φτιάχνετε το πιάτο, αν επιτρέπεται;

-Δένουμε τα πόδια του γαϊδάρου, το ρίχνουμε κάτω, του κόβουμε κομμάτια από πάνω του, τα καθαρίζουμε, τα μαγειρεύουμε γρήγορα-γρήγορα και στα σερβίρουμε. Αν είστε τυχερός, αγαπητέ ξένε, μπορεί ο γάιδαρος ακόμα να “γκαρίζει” όσο θα τρώτε. Ευλογία;

-Έγκλημα, “αγαπητέ Κινέζε”, έγκλημα…

Καρχαριόσουπα

Ευτυχώς είναι πια παράνομο στη Χαβάη, δυστυχώς ακόμη κάποιοι την ετοιμάζουν και την τρώνε. Όμως οι Χαβανέζοι δεν είναι τίποτα άγριοι να τον σκοτώνουν τον καρχαρία. Του κόβουν απλώς το πτερύγιο όσο είναι ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΣ, κι ύστερα τον πετάνε ξανά στη θάλασσα. Άλλο που ματώνει μέχρι θανάτου μέσα στο νερό, ή να πεθαίνει απ’ την πείνα λόγω της αδυναμίας του να κολυμπήσει σωστά χωρίς το πτερύγιό του. “Εμείς δεν τον σκοτώνουμε, ο Θεός κι η μοίρα του!”, λέει ο Χαβανέζος και ρουφάει σουπίτσα από πτερύγιο…

Αυγά Ορνιθοτροφείου

Επίσης παράνομο και απαγορευμένο πλέον, μα συνέβαινε κι ήταν απαράδεκτο! Λάμπες μες στα ορνιθοτροφεία έπαιζαν το ρόλο του ήλιου. Άναβαν κι έσβηναν τρεις και τέσσερις φορές τη μέρα. Και τα χαζοβιόλικα κοτόπουλα πίστευαν πως κάθε που άναβαν ξημέρωνε, κάθε που έσβηναν νύχτωνε, και το βιολογικό τους ρολόι γεννούσε 4 αυγά τη μέρα! Χαζοπούλια; Ναι! Αλλά με τι δικαίωμα εμείς οι “έξυπνοι” παίζουμε τέτοια παιχνίδια με τη ζωούλα τους; Να πάρεις τ’ αυγά τους είναι ένα πράγμα, να τα κάνεις “μηχανές” είναι ένα άλλο. Ντροπή!