Όλοι το ξέρουν. Όλοι το πιστεύουν. Απλώς μερικοί δεν το παραδέχονται. Απ’ όλες τις συνταγές της παγκόσμιας γαστρονομίας, η πρώτη κι η καλύτερη ξεκινάει με δυο ψωμάκια που ψάχνουν γέμιση. Σαν να λέμε, σάντουιτς!

Ωστόσο υπάρχουν σάντουιτς και σάντουιτς. Άλλα σου ξεγελούν την πείνα πριν το μεσημεριανό, άλλα σου κρατάνε παρέα το βράδυ κι άλλα βλέπουν μπάλα, ταινίες και σειρές μαζί σου. Όμως υπάρχουν 10, που έκαναν λίγο πιο νόστιμο ολόκληρο τον κόσμο.

Τσέκαρε ποια:

10. Φαλάφελ Σάντουιτς

Αν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να γίνω βίγκαν, αυτό εδώ θα έτρωγα όλη μέρα! Παραδοσιακό του Ισραήλ… (Επειδή δεν πολυγουστάρω το Ισραήλ τώρα τελευταία, πάμε απ’ την αρχή). Το καμάρι της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, της Συρίας και της Ιορδανίας, έχει ταχίνι, έχει μελιτζάνα, έχει αγγουροντομάτα αλλά κυρίως έχει… ρεβιθοκεφτέ! Πόσο άπαιχτο μπορεί να είναι ένα σάντουιτς χωρίς κρέας, χωρίς τυρί, με βασικό συστατικό το ρεβίθι; Φάε φαλαφελάρα και θα δεις!

Υ.Γ. Είναι μπελαλίδικο για να το φτιάξεις σπίτι, οπότε μάλλον εμπιστεύσου τους επαγγελματίες. Αν θες ωστόσο να δοκιμάσεις, πάρε συνταγή:

9. Μπουρίτο

To “γαϊδουράκι” των Μεξικανών, είναι μια τορτίγια τυλιγμένη και γεμιστή με κρέας (κιμά συνήθως) και φασόλια πουρέ. Ε, κι ύστερα βάζεις μέσα ο,τι αγαπάς, από τυριά και σάλτσες, μέχρι λαχανικά γιατί ο διαιτολόγος έγραψε “σαλάτα”. Θα ήταν εύκολα το καλύτερο σάντουιτς του Μεξικό (και το πιο διάσημο φαγητό του!) αν δεν υπήρχε το από κάτω…

8. Τάκο

Μια ίδια φάση με το Μπουρίτο, αλλά εδώ οι τύποι ήταν τόσο “σιέστα” που ούτε καν τύλιξαν την τορτίγια. Ίσα να πιάνεται μάγκα, και ίσα να μπορείς να το δαγκώσεις…

7. Καπρέζε Σάντουιτς

Οι Ιταλοί είναι μάστορες στο φαΐ, και προφανώς μάστορες στο σάντουιτς. Ωστόσο, ζητάω ένα μεγάλο “σκούζι” απ’ το σάντουιτς της Μπολόνια, το Italian Beef, τον Ιταλό Ήρωα και τα Πανίνι, και πάω με ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ σάντουιτς της Μεσογείου. Απλό, λιτό, το φτιάχνεις για πλάκα κι έχει μέσα του τη “χωριάτικη” της Ιταλίας. Τσιαπάτα, λάδι, ντομάτα, βασιλικός, μοτσαρέλα κι αν θέλεις πέστο. Με διαφορά ο,τι πιο νόστιμο (χωρίς κρέας) έκλεισε ποτέ ο άνθρωπος σε ψωμάκι, κι ο μόνος τρόπος να “χάσει”, είναι να του βάλεις φέτα και να τ’ ονομάσεις “αγγουροντομάτα’. Μίλε Γκράτσιε, παλικάρια!

6. Κροκ – Μεσιέ (Μαντάμ)

Υπήρχε το τοστ. Ψωμάκια – Ζαμπόν – Τυρί. Κάπου εκεί όμως έσκασε μύτη ο Γάλλος ο μεσιέ, κι ήθελε γκουρμεδιές. Και ως κλασικός (μερακλής και σπαστικός) Γάλλος που ήταν, τι διάλεξε να προσθέσει; Μουστάρδα; Μαγιονέζα; Λαδόξυδο; Όχι. ΜΠΕΣΑΜΕΛ. Το ‘κανε που λες το τοστάκι παστίτσιο και… βουαλά: κροκ μεσιέ, ζόρικο αλλά πολύ νόστιμο!

Υ.Γ. Μετά ήρθε η κυρία του κι έβαλε κι ένα αυγό από πάνω. Μαντάμ, τι εμπνευσάρα ήταν αυτή;

5. Κουμπάνο

Οι καλοφαγάδες μιλάνε για το πιο νόστιμο σάντουιτς όλων των εποχών. Λογικά υπέροχο όπως κι ο,τι άλλο βγήκε ποτέ από την Κούβα, αλλά και το πιο τζαναμπέτικο σάντουιτς για να το φτιάξεις σπίτι! Αν έχεις υπομονή, όρεξη και μεράκια, γίνε για λίγο Κουβανός, κάρφωσε λάτιν τζαζ, χτύπα ένα μοχίτο και ξεκίνα το μαγείρεμα. Αν όχι, ψάξε να βρεις κάποιον που να φτιάχνει Κουμπάνο όπως ο Τζον Φαβρό…

https://www.youtube.com/watch?v=eNwbdMwI0MU

4. Χοτ Ντογκ

Απ’ το 1800 που ξεκίνησε η καζούρα του “σκύλου” για τα λουκάνικα, ο “ζεστός σκύλος” έγινε το πιο κλασικό “βρόμικο” των ΗΠΑ. Λουκάνικο, ψωμάκι, κέτσαπ και μουστάρδα. Ύστερα μπήκαν πάνω απ’ το λουκάνικο οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας: μπήκαν πατάτες, μπήκαν μαγιονέζες, μπήκαν τυριά λιωμένα και σκληρά, μα η ψυχή έμεινε αυτούσια. Ψωμί και λουκάνικο, ο καλύτερος φίλος σου στο γήπεδο και το καλύτερο φιλί σε ραντεβού.

3. Μπέργκερ

Μπορεί ένα μπιφτέκι – σκέτος κιμάς (με μπόλικο λίπος), μια φέτα ντομάτα, λίγο μαρούλι και λίγο μουσταρδοκέτσαπ να κατακτήσουν τον κόσμο; Μπόρεσαν! Από πλαστικό junk μέχρι γκουρμεδιάρικο street food, κι από “μπουκίτσα” για το δρόμο μέχρι “φαΐ ώσπου να σκάσεις”. Το μπέργκερ είναι παντού, το μπέργκερ είναι υπέροχο, το μπέργερ αρκεί από μόνο του για να δικαιολογήσει την ανυπαρξία σοβαρής “αμερικάνικης κουζίνας”. Δεν ξέρει τώρα ο Κουέντιν;

2. Κλαμπ Σάντουιτς

Αν υπάρχει ένα σάντουιτς που κατάφερε να μπει κυριολεκτικά παντού, αυτό είναι το κλαμπ. Τα σαντουιτσάδικα; Έχουν. Τα μπεργκεράδικα; Έχουν. Οι καφετέριες; Έχουν! Τα μπαρ; Έχουν!!! Οι πιτσαρίες – πίτσα κλαμπ, τα σουβλατζίδικα – πίτα κλαμπ, και σπίτι σου το φτιάχνεις άνετα, εύκολα και γρήγορα. Χωρίς αμφιβολία, αν ψάχνεις το βασιλιά των σάντουιτς, σε κλαμπ ψάξ’ τον! Κι αν αναρωτιέσαι “γιατί στο νούμερο 2”, ε, επειδή υπάρχει και το…

1. …Τοστάκι της Μαμάς!

Άλλες το κάνουν με ψωμί του τοστ, κι άλλες με “φρατζολάκι”. Άλλες βάζουν σκέτο τυρί, άλλες ζαμπόν τυρί, άλλες κεφτεδάκια κι άλλες το αρνί που περίσσεψε απ’ το Πάσχα. Όπως και να στο ‘κανε η μάνα σου, δύο πράγματα ήταν σίγουρα: 1ον Ήταν υπέροχο. 2ον Στα άλλα σπίτια ήταν πάντα καλύτερο!

Ελληνική Συμμετοχή: Παλιό Καλό Πιτόγυρο

Θέλει περιγραφές; Θέλει σχόλια; Όχι, μόνο τζατζίκι θέλει, τυροσαλάτα, κέτσαπ, μουστάρδα, γιαούρτι, ο,τι βάζουν εκεί που μένεις! Μάστορα, πιάσε δυο απ’ όλα…