Στις Η.Π.Α. έχουν ολόκληρη επιτροπή που αποφασίζει για τα γεύματα των παιδιών στα σχολεία. Σκοπός της είναι το δωρεάν φαγητό που παρέχεται στους μαθητές, να είναι οικονομικό για το κράτος, υγιεινό και νόστιμο. Ζόρικο; Μάλλον, γι’ αυτό οι τύποι κάνουν συνεχώς έρευνες και μελετάνε με μεγάλη προσοχή τις επιλογές τους.

Σε μια απ’ αυτές τις έρευνες λοιπόν, η επιτροπή μελέτησε “τι τρώνε στα σχολεία οι μαθητές σε διάφορες χώρες του κόσμου”. Στην πραγματικότητα φυσικά, ήταν μια έρευνα πάνω στο τι φαγητά καταναλώνουν γενικότερα οι άνθρωποι στις διάφορες χώρες και τ’ αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα κάπου, εντυπωσιακά αλλού, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας… προβληματίζουν!

Υ.Γ. Τα στοιχεία τα δανειστήκαμε απ’ το ΠΑΝΤΑ ενημερωμένο κι έγκριτο boredpanda.com.

Ιταλία

Φυσικά μακαρόνια, ψάρι, σαλάτα καπρέζε (η ιταλική “χωριάτικη”) ψωμί και σταφύλια, για τους μερακλήδες και μεσογειακούς Ιταλιάνους.

Η.Π.Α.

Κοτομπουκιές, αρακάς, πουρές πατάτας, κομπόστες φρούτων και κουλουράκια με σοκολάτα, για τ’ Αμερικανάκια που συνδυάζουν υγιεινή διατροφή με fast food.

Φινλανδία

Μπιζελόσουπα, πατζαροσαλάτα, ψωμί και φινλανδικά πάνκεϊκς. Λιτοί, δωρικοί, μάλλον όχι χομπίστες καλοταϊσμένοι οι Φινλανδοί.

Γαλλία

Μπριζόλα (πάντα ματωμένη!), βραστά καρότα, σπαράγγια, τυρί (ε, φυσικά…) και φρέσκα φρούτα. Καλαίσθητος και χορτάτος ο Γάλλος.

Βραζιλία

Φασόλια, ρύζι, χοιρινό με λαχανικά, ψωμί και γλυκοπατάτες τρώνε στη Βραζιλία. Δεν τους ζηλεύουμε ιδιαίτερα…

Νότια Κορέα

Τόφου με ρύζι, θαλασσινά, μπρόκολα και ψαρόσουπα για τους Κορεάτες που πώς δεν έχουν λέπια, απορίας άξιο είναι. (Άραγε να τρώνε τα ίδια και οι… Βόρειοι;).

Ουκρανία

Πουρές πατάτας με λουκάνικα, σούπα Μπόρς, λάχανο και παραδοσιακές ουκρανικές κρέπες. Σαν τους Αμερικάνους αλλά πιο νόστιμοι!

Ισπανία

Γαρίδες με ρύζι, γκασπάτσο, ψωμί, πιπεριές κι ένα πορτοκάλι γιατί έχουν μπόλικα στη Βαλένθια. Για Μεσόγειοι, είστε λίγο μίζεροι ρε μάγκες…

Ελλάδα

Ντολμαδάκια, αγγουροντομάτα, κοτόπουλο με ρύζι, μανταρίνια και γιαούρτι με ρόδι (!!!). Αν οι Έλληνες τρώνε έτσι, εμείς είμαστε οι Τάιμς του Λονδίνου. Χωρίς γεμιστά; Χωρίς κοψίδια; ΧΩΡΙΣ ΦΕΤΑ;;; Μήπως να αμφιβάλλουμε για τα πιάτα και των προηγούμενων χωρών, γιατί μάλλον τα παιδιά είναι ψιλοάσχετοι…