Frittata είναι το όνομα της ομελέτας στα Ιταλικά. Σιγά όμως μη κάθονταν οι Ιταλοί ήσυχοι και άφηναν και την frittata στην ησυχία της. Αντίθετα, την πήρε και την σήκωσε. Σιγά-σιγά την έκαναν, εκτός από το βασικό υλικό που είναι με αυγό, σε άπειρες παραλλαγές. Σε κάθε παραλλαγή έδιναν το δεύτερο βασικό ρόλο σε άλλο υλικό.  

Έκαναν frittata με κολοκύθι, με σπανάκι, με σπαράγγια, με ζυμαρικά, με αλλαντικά και τυριά, με καρδιές αγκινάρας που τόσο τις αγαπούν και πολλά άλλα υλικά που κατά περίπτωση γαστριμαργικά τους ενέπνεαν. Έτσι ακολούθησε και αυτή την τύχη πολλών Ιταλικών φαγητών όπως η πίτσα, κάθε λογής μακαρονάδα, το οσομπούκο και πολλά άλλα, να γίνει φαγητό όλου του κόσμου.

Στο joythebaker.com πέτυχα μια διαφορετική, αλλά ενδιαφέρουσα παραλλαγή της. Για δεύτερο βασικό υλικό βάζεις κομματάκια τορτίγιας που τα τηγανίζεις ή τα λαδώνεις και τα ψήνεις στο φούρνο ή αντί για τορτίγια μπορείς να χρησιμοποιήσεις nachos. Η παραλλαγή με τα nachos είναι η χαρά του πεινασμένου τεμπέλη, αφού γλυτώνει το τηγάνισμα των τορτίγιας. Μια επιπλέον διαφορά είναι ότι χρησιμοποιείς και σάλτσα ντομάτας.

Υλικά

400 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1-2 πρέζες από μπαχαρικά* που προτιμάς
8 τορτίγιας κομμένες σε σφηνούλες ή  nachos
¼  φλ. ηλιέλαιο (αν χρησιμοποιήσεις τορτίγιας)
αλάτι, πιπέρι  
6 φ. ψημένο, ψιλοκομμένο μπέικον
8 αυγά
2 κ.σ. γάλα
½  φλ. τριμμένο κίτρινο τυρί ή μοτσαρέλα
ψιλοκομμένο  φρ. μαϊντανό
1 κ.σ. sour cream και 1 κ.σ. σάλτσα ντομάτας (για topping, προαιρετικά)

*κύμινο, σκόνη τσίλι, νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, σκόνη σκόρδου. Από όλα ή κάποια ή κάποιο επιπλέον που σου αρέσει

Εκτέλεση

1. Σε ένα τηγάνι (που μπαίνει στο φούρνο) αδειάζουμε το ντοματάκι μαζί με το ζουμί του και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση.

2. Προσθέτουμε το κομμένο σκόρδο και τα μπαχαρικά που θέλουμε και βράζουμε για 4-5 λεπτά για να πιεί τα πολλά υγρά αλλά να μείνει γλασερή. 

3. Αν θα χρησιμοποιήσουμε τορτίγιας, τις κόβουμε σε σφηνούλες και τις τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι και από τις δύο μεριές για 4 περίπου λεπτά. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και αλατίζουμε. Η λύση με τα nachos, αντί για τορτίγιας, είναι πολύ βολική και νόστιμη.

4. Απλώνουμε πάνω από την ντομάτα τις τηγανισμένες τορτίγιας ή τα nachos χώνοντας και κάθετα τα κομμάτια στη σάλτσα, σχετικά πυκνά και σε όλη την επιφάνεια, για να ομογενοποιηθούν κατά το δυνατόν τα δύο υλικά. Πασπαλίζουμε από πάνω με το ψιλοκομμένο μπέικον.

5. Σε ένα μπωλ σπάμε τα αυγά προσθέτουμε λίγο γάλα, αλατοπιπερώνουμε, ομογενοποιούμε με ελαφρύ χτύπημα και αδειάζουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Τέλος πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.

6. Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά ή μεχρι να ψηθούν τα αυγά και να πάρει η Frittata το χρώμα που θέλουμε.

7. Ξεφουρνίζουμε, γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό και από μια καλή κουταλιά ξυνόκρεμα και κόκκινη σάλτσα!