Είναι στα αλήθεια απίστευτα νόστιμη. Τέτοιες μέρες και με τόσο κρύο, δεν είναι καθόλου άσχημα να σε ζεστάνει μια υπέροχη Γαλλιδούλα!

Η ιστορία παλιά. Όλοι οι λαοί, σε όλον τον κόσμο, προσπαθούσαν να βολέψουν από πάντα την πείνα τους. Να γίνουν εφευρετικοί και δημιουργικοί με τα υλικά και τα προϊόντα, που είχαν στη διάθεση τους.

Κάπως έτσι γράφτηκε η ιστορία και για τους Ιταλούς, που γέννησαν την πίτσα και σκαρφίστηκαν την μακαρονάδα “cacio e pepe” (μακαρόνια με σάλτσα από το νερό που τα έβρασαν, ανακατεμένο με τριμμένο πεκορίνο και μπόλικο πιπέρι).

Οι Ισπανοί, στο ίδιο έργο θεατές! Πατάτες, αυγά και κρεμμύδια έκαναν την τορτίγια πατάτας, ένα πεντανόστιμο φαγητό. Για να μην πούμε για τον δικό μας τραχανά, που μεγάλωσε γενιές και γενιές.

Γάλλοι, έχουν και αυτοί την δική τους καταγραφή στο θέμα. Και το όνομα αυτής “French Onion Soup”, απλά, απέριττα και πολύ νόστιμα. Με κρεμμύδι, λίγο βούτυρο και ζουμάκι από κρεατικό ή λαχανικά. Απαραίτητο τελείωμα, φρυγανισμένο ψωμί και τριμμένο τυρί. Ένα φαγητό, που η ιστορία λέει, ότι ήταν το ταπεινό φαγητό των εργατών στη Λυών. Εξού και λέγεται και κρεμμυδόσουπα “à la lyonnaise”.

Κατάφερε να είναι σε πολλούς καταλόγους εστιατορίων σε όλον τον κόσμο, αλλά και να έχει θέση στο ξεκίνημα ενός επισήμου δείπνου. Είναι ένα εξαιρετικό πιάτο!

Υλικά

6-7 μέτρια γλυκά ξερά κρεμμύδια, σε μετρίου μεγέθους ροδέλες
3 κ. σούπας βούτυρο
3 κ. σούπας αλεύρι γ.ο.χ.
2 ½ λίτ. ζωμός μοσχαριού ή κότας ή λαχανικών*, πολύ ζεστός
1 φύλλο δάφνης, λίγο θυμάρι (προαιρετικά)
αλάτι

για από πάνω

1 μπαγκέτα σε φέτες πάχους 2 πόντων
λίγο ελαιόλαδο
200 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας μας
τριμμένη σκόνη σκόρδου (αν θέλεις)
μαϊντανό ψιλοκομμένο  
*μπορείς να κάνεις ζωμό και από κύβο ζωμού του ψυγείου

Εκτέλεση

1. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε να λιώσει το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.

2. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Παραμένουμε σε χαμηλή φωτιά γιατί δεν θέλουμε να καφετίσουν. Θα πάρει γύρω στα 12-13 λεπτά.

3. Όταν τα κρεμμύδια γίνουν διάφανα, ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά. Ραντίζουμε το αλεύρι σε όλη την επιφάνεια της κατσαρόλας και ανακατεύουμε συνεχώς για να ψηθεί.

4. Ρίχνουμε τον σχεδόν καυτό ζωμό στην κατσαρόλα, κρατώντας μια κούπα για να πετύχουμε στο τέλος την πυκνότητα που θέλουμε. Αλατίζουμε και μαγειρεύουμε, για 25 με 30 λεπτά.  

5. Στον ενδιάμεσο χρόνο, ραντίζουμε τις φέτες της μπαγκέτας με το ελαιόλαδο. Αν θέλουμε, βάζουμε λίγη σκόνη σκόρδου και τις φρυγανίζουμε. Όταν η σούπα είναι έτοιμη, τη σερβίρουμε σε πυρίμαχα  μπωλ σούπας. Σχεδόν γεμάτα. Απλώνουμε στις φέτες την τριμμένη γραβιέρα και τις βάζουμε στην επιφάνεια της σούπας.

6. Αν θέλουμε, ρίχνουμε επί πλέον γραβιέρα γύρω από τις φέτες. Βάζουμε τα μπωλ στο ταψί του φούρνου και το ταψί στο επάνω ράφι του γκριλ, για να λιώσει η γραβιέρα και να πάρει λίγο χρώμα.

7. Η “French Onion Soup”, είναι έτοιμη! Το μόνο που θέλει για παρέα είναι ένα ελαφρύ, φρέσκο και φρουτώδες κόκκινο κρασί!