Το καλοκαιράκι ήταν πάντα η πιο γαμάτη εποχή του χρόνου για εμένα. Η ΠΙΟ!  Έτσι, με το υποκοριστικό της λέξης… Γιατί όταν χρησιμοποιείς αυτόν τον τρόπο έκφρασης, είναι βέβαιο ότι αγαπάς αυτό στο οποίο αναφέρεσαι. Άνετα, θα έκανα την ανταλλαγή: εννιά μήνες καλοκαιράκι με τρεις μήνες όλες οι υπόλοιπες εποχές.

Προσπαθώντας να ερμηνεύσω αυτήν την εμμονική προτίμησή μου, κατέληξα σε σαφές και ξεκάθαρο συμπέρασμα τριών σημείων. Πρώτον, λατρεύω τη θάλασσα και το κολύμπι. Δεύτερον, το ανάλαφρο της εποχής σε κάνει να θες να είσαι έξω με παρέα, είτε σε έναν κήπο, είτε σε ταβερνάκι παραλιακό. Και το τρίτο σημείο που είναι απόρροια του δεύτερου ακούει στο τρίπτυχο “Ούζο-Τσίπουρο-Κρασί”.

Απαραίτητη και βασική προϋπόθεση για την αγία αυτή τριάδα; Τα ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ! Μεζεδάκια σε μεγάλη ποικιλία και όχι σε μεγάλη ποσότητα, για να εξηγούμαι. Και κατά την προσωπική και ταπεινή μου γνώμη κυρίως θαλασσινά, καιρός που είναι…
 

1. Μύδια με φρέσκια ντομάτα

1 κιλό μύδια με το κέλυφος
2 ντομάτες μέτριες κόκκινες (όχι παραγινομένες)
2-3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο μέτρια κομμένες
100 γρ. λάδι
πιπέρι χονδροκομμένο
αλάτι μόνο αφού δοκιμάσετε (τα μύδια έχουν μέσα θαλασσινό νερό)

Εκτέλεση

Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά  και ρίχνουμε τις ντομάτες κομμένες σε μέτριους κύβους για να φύγουν τα πολλά υγρά. Μετά από 2-3 λεπτά προσθέτουμε το λάδι και το σκόρδο, τα αφήνουμε να σωταριστούν για λίγο και προσθέτουμε τα μύδια. Εάν τυχόν χρειαστεί λίγο νερό για να μη γίνει στεγνό το μεζεδάκι μας, με πολύ φειδώ για να μη γίνει μπλουμ. Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά και έτοιμο. Σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αλάτι μόνον αν μας φανεί απαραίτητο. Μπορούμε αν θέλουμε με αυτά να φτιάξουμε μια εξαιρετική μυδομακαρονάδα!

2. Χταπόδι φούρνου με βαλσάμικο

3 πλοκάμια από χοντρό χταπόδι
60 γρ. ελαιόλαδο
πιπέρι
2-3 κ.σ. βαλσάμικο
καθόλου αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μέτριο ταψάκι το χταπόδι άκοπο, το λάδι και το πιπέρι. Όχι μεγάλο ταψί γιατί θα μας στεγνώνουν τα υγρά που θα βγάλει και δεν θα έχουμε σάλτσα. Ψήνουμε στους 170 περίπου βαθμούς για 1 ½ ώρα. Παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί ενδιάμεσα λίγο νερό. Ξεφουρνίζουμε, κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια και σε ένα τηγάνι βάζουμε το ζουμί να δέσει σε σάλτσα. Προς το τέλος του δεσίματος βάζουμε το βαλσάμικο και το κομμένο χταπόδι, τα αφήνουμε να πάρουν μαζί μια καλή βράση και έτοιμοι. Τρώγετε καλύτερα χλιαρό.

3. Φιλέτο τσιπούρας παστό 

Φιλετάρουμε τις τσιπούρες και σχεδόν τις σκεπάζουμε με χοντρό αλάτι. Ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού, τις αφήνουμε στο αλάτι για 20-25 λεπτά. Κατόπιν τις ξεπλένουμε να φύγει το αλάτι, τις στεγνώνουμε με χαρτί, χτυπάμε λαδολέμονο και το ρίχνουμε από πάνω.

Τις αφήνουμε λίγο να τραβήξουν γλύκα από το λάδι και αψάδα από το λεμόνι. Από πάνω τρίβουμε χοντροκομμένο πιπέρι. Το ζητούμενο με το λίγο πάστωμα είναι η σάρκα του φιλέτου να είναι γλασερή και ανάλαφρη. Λόγω του λίγου παστώματος είναι για άμεση κατανάλωση εντός 2-3 ημερών.

4. Το τζατζίκι αλλιώς   

Κάνουμε τζατζίκι με την γνωστή παραδοσιακή διαδικασία. Το εναλλακτικό στην περίπτωση είναι ότι μετά απλώνουμε από πάνω χοντροσπασμένο ροκφόρ. Ο συνδυασμός των γεύσεων είναι απίστευτα ωραίος!