Ο Λέον Φέστινγκερ είναι για την Ψυχολογία, ότι είναι ο Jean Claude Van Dame για το Σπαγγάτο: και πριν από αυτόν υπήρχε σπαγγάτο, αλλά μετά από αυτόν δεν ήταν πια το ίδιο.

Έμεινε γνωστός για διάφορες θεωρίες του, με πιο γνωστή τη Γνωστική Ασυμφωνία, που εξηγεί γιατί και πως παραμυθιάζουμε τον εαυτό μας χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι.

Μπορείτε να μπείτε εδώ για λίγο επιστημονικό πονοκέφαλο ή να διαβάσετε την εξής ερμηνεία, στα πλαίσα πάντα του παρόντος φυτοβόρου πονήματος:

«Όταν Κάποιος σου πει ότι κάνεις κάτι Κακό,
κι εσύ όντως κάνεις κάτι που και εσύ ο Ίδιος θεωρείς Κακό, 
αλλά δεν καταφέρνεις για Χ λόγους να σταματήσεις να το κάνεις, 
τότε προκειμένου να μην δεις Εσύ τον εαυτό σου ως Κακό Άνθρωπο
επιλέγεις να απαξιώσεις αυτόν τον Κάποιο.
»

Στο παραπάνω φλύαρο ρουμπαγιάτ, βρίσκεται και ο λόγος που οι φίλοι μου που τρώνε κρέας (να σημειώσω ότι είναι καλά παιδιά ΟΝΤΩΣ και με ευαισθησίες ΟΝΤΩΣ), αντανακλαστικά κράζουν / χλευάζουν / αποδοκιμάζουν τους χορτοφάγους.

Δηλαδή:

Όταν κάποιος σου λέει ότι δεν τρώει κρέας γιατί λυπάται τα ζωάκια που υποφέρουν, 
εσύ που τρως κρέας αυτομάτως γίνεσαι αυτός που ΔΕΝ λυπάται τα ζωάκια που υποφέρουν.

Και το να μην λυπάσαι τα ζωάκια που υποφέρουν σε κάνει κατευθείαν Κακό στα μάτια των τρίτων και κυρίως στα δικά σου μάτια.

Αλλά εσύ ΔΕΝ είσαι Κακός, απλά τρως κρέας γιατί σου φαίνεται νόστιμο και γιατί έτσι έμαθες από μικρός ως νορμάλ.

Για να μην φτάσεις λοιπόν, να νιώθεις Κακός, αντανακλαστικά απαξιώνεις τον χορτοφάγο της παρέας λέγοντας εξυπνακίστικα επιχειρήματα επιπέδου Trump, του στυλ:

“Sorry ρε παιδιά, φυσικό δεν είναι να τρώμε κρέας; Αυτός δεν είναι ο νόμος της φύσης;”*  (Ο χορτοφάγος είναι αφύσικος) 

“Και τι θα τους κάνω τώρα 4 κυνόδοντες που μου έδωσε η φύση;”**  (Ο χορτοφάγος είναι αφύσικος 2) 

“Δηλαδή τα φυτά δεν πονάνε και δεν υποφέρουν όταν τα κόβεις;”***  (Ο χορτοφάγος είναι άνιωθος)

Και τα αγαπημένα μου, της κατηγορίας: 
“Κάτσε ρε μαλάκα, τότε γιατί έχεις iphone που τα φτιάχνουν κινεζάκια υποφέροντας;” ή “Εδώ βασανίζονται άνθρωποι κι εγώ θα κάθομαι να ασχολούμαι με τα ζώα;”**** (Ο χορτοφάγος ζει στον κόσμο του και δεν καταλαβαίνει τους σύνθετους μηχανισμούς του καπιταλιστικού γίγνεσθαι)

Θα μπορούσα να γράφω κάνα τρίωρο τέτοια επιχειρήματα που έχουν μόνο σκοπό να κάνουν κάποιον που δεν τρώει κρέας να φαίνεται: 

.Γραφικούλης


.Υποκριτούλης

.Ηθικολόγος ποζεράς

Προκειμένου, όπως είπε και ο συγχωρεμένος ο Festinger, να μη νιώθεις μαλάκας.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι, παιδιά, δεν χρειάζεστε να γίνεστε αμυντικοί με τους χορτοφάγους.

Γιατί πολύ απλά, όποιος τρώει κρέας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ (απαραίτητα) ΚΑΚΟΣ.

Η Ηθική δεν είναι Άσπρο ή Μαύρο. Η πραγματικότητα δεν είναι Άσπρο ή Μαύρο.

Εγώ που τα λέω όλα αυτά, σίγουρα απέχω πολύ από την Άσπρη περιοχή, μιας και τρώω γαλακτομικά που είναι η #1 αιτία βασανισμού, και μάλιστα του πιο επώδυνου και επονείδιστου των ζώων. Αλλά το παλεύω. Δεν είμαι ακόμα εκεί που θεωρώ σωστό, αλλά το παλεύω.

Δεν νιώθω υποκριτής ούτε ανήθικος, απλά ακόμα δεν έχω αναπτύξει αρκετά τα κίνητρα μέσα μου που θα με κάνουν να τα κόψω. Αλλά τουλάχιστον καταλαβαίνω ότι το να υποφέρουν τα ζώα είναι κακό και δεν αποδοκιμάζω κάποιον, π.χ vegan που κάνει την θεωρία πράξη, μόνο και μόνο για να μη νιώθω κατώτερος.

Και υπάρχει αρκετό Ανοιχτόχρωμο Γκρί που μπορούν όλοι να δοκιμάσουν μέχρι να καταφέρουν να φτάσουν εκεί που η Άσπρη φασούλα της ηθικής σε βοηθάει να κοιμάσαι γαλήνιος τα βράδια.

Τρώω από ελευθέρας βοσκής γαλακτοπαραγωγικές μονάδες. Αυγά από τους μπαρμπάδες μου, βασικά τις κοτούλες τους στην Κρήτη κλπ κλπ.

Προφανώς υπάρχουν και Vegans με καύλες προσηλυτιστή Ιεχωβά και αυτοβράβευση Ηθικής 2016.

Αλλά το να συμπεριφέρεσαι σαν να είναι όλοι οι Vegans έτσι, απλά επιβεβαιώνει το Όσα-Δε-Φτάνει-η-Αλεπού-τα-κάνει-Κρεμαστάρια, 
όπως είπε με πολλά και πιο δύσκολα λόγια ο παιχταράς ο Festinger.

Λοιπόν την γκανά, και μιλάμε πάλι. 

Κι αν είπαμε και καμιά κουβέντα παραπάνω, νερό κι αλάτι ε.

(Α, τώρα που είπα “καμιά παραπάνω κουβέντα” πάρτε μερικούς αστερίσκους έτσι για το ταφ λοβ)

*Ναι, αν ζεις στη ζούγκλα, αν σκοτώνεις μόνο ότι τρως και αν δεν έχεις άλλη επιλογή γιατί δεν ξέρεις να επεξεργαστείς περισσότερο τα λιγοστά τρόφιμα που σου παρέχει το περιβάλλον. Με λίγα λόγια, αν είσαι Πυγμαίος ή 200.000 χρονών και απλά μικροδείχνεις.

**Όπως θα έχεις διαπιστώσει, γλυκύτατε φίλε, οι κυνόδοντες σου μοιάζουν με εκείνους του λιονταριού, όσο μοιάζει η ουρά σου (κόκκυγας) με εκείνη του πάνθηρα. Καθόλου. Κάποτε, πριν εκατομύρια χρόνια, μπορεί να είχαν κάποια χρήση αλλά τώρα είναι σαν τα φέρετρα-κρεβάτια: για να καυλώνουν κάτι γκομενάκια που γουστάρουν βρυκόλακες. Επίσης το πεπτικό σου σύστημα παύλα εντεράκι, είναι 13 μέτρα μακρύ όπως των φυτοφάγων ζώων και όχι 3 μέτρα κοντό όπως τα αντίστοιχα σαρκοφάγα στα κιλά σου. Μάντεψε τώρα γιατί στριφογυρνάς σαν άδικη κατάρα στο κρεβάτι μετά τα παϊδάκια, ενώ μετά τα γεμιστά κοιμάσαι σαν νεογέννητο κουνελάκι.

***Κοίτα bro, η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα έχουμε αποδείξεις ότι τα φυτά Αντιδρούν αλλά δεν Αισθάνονται. Με λίγα λόγια, δεν έχουν Συνείδηση ταλαιπωρίας ή πόνου. Παρ’ όλα αυτά η απάντηση είναι “ΔΕΝ ΞΕΡΩ”. Αυτό που ΞΕΡΩ είναι ότι τα πρόβατάκια, τα σκυλάκια, οι κοτούλες κλπ υποφερουν όταν τα στριμώχνεις σε κλουβιά, τα γονιμοποιείς με fistfucks, τους κόβεις τα λαρυγγάκια τους κλπ. Και αυτό το ξέρεις κι εσύ. 

****Εδώ έχετε δίκιο και στα δύο καλοπροαίρετοι σοφιστές μου, αλλά η απάντησή μου είναι “ο κόσμος είναι σκατά, καθάρισε μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι σου αντί απλά να κολυμπάς” κλπ κλπ. Προφανώς δεν μπορείς να τα αλλάξεις όλα, αλλά θεωρείς καλύτερο να μην αλλάξεις τίποτα;