Είναι λαχταριστά, είναι πεντανόστιμα, είναι junk food, είναι από αυτές τις “γουρουνιές” (το βούτυρο και το λιωμένο τυρί φταίνε) που ξεκινάς να τρως και σταματάς μόνο όταν δεν έχει μείνει ούτε ψίχουλο.

Δεν χρειάζεται να ξέρεις πολλά-πολλά από μαγειρική, δεν θέλει μαστοριά, το μόνα που θέλει είναι να ασχοληθείς συνολικά 30 λεπτά, 10 για την προετοιμασία και 20 για το ψήσιμο στο φούρνο.

Η διαδικασία παρασκευής σηκώνει άνετα να κάνεις την… απατεωνιά σου και να γλυτώσεις  ταλαιπωρία και χρόνο. Τα ψωμάκια που θα χρησιμοποιήσεις μπορούν να είναι και κατεψυγμένα και έτσι δεν θα μπεις στον κόπο να φτιάξεις δικά σου. Το αποτέλεσμα είναι εξίσου νόστιμο και ενδιαφέρον.

Υλικά

20 κατεψυγμένα ψωμάκια ή μπορείς να φτιάξεις και τα δικά σου.
½  φλυτζάνι βούτυρο λιωμένο
1 φλυτζάνι τριμμένο πεκορίνο ή παρμεζάνα ή μίγμα των δύο
2 κ.σ. ιταλικό καρύκευμα-Italian seasoning* ή μυρωδικά επιλογής μας

Υπάρχει στην αγορά σε συσκευασίες έτοιμο το καρύκευμα ή το φτιάχνουμε μόνοι μας με την παρακάτω δοσολογία και το φυλάμε σε βάζο.  3 κ.σ. αποξηραμένα βασιλικός, 3 κ.σ. ρίγανη, 3 κ.σ. αποξηραμένα μαϊντανό, 1 κ.σ. σκόνη σκόρδου, 1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη, 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι, 1 κ.γ. αποξηραμένο δεντρολίβανο, 1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι, 1/4 κ.γ. κόκκινο πιπέρι.

Εκτέλεση

1. Σε ένα ημίρηχο πιάτο βάζουμε το λιωμένο βούτυρο, το ιταλικό καρύκευμα ή τα μυρωδικά που μας αρέσουν και το μισό τριμμένο τυρί και χτυπάμε ελαφρά το μίγμα απλά να ομογενοποιηθεί.

2. Παίρνουμε ένα-ένα τα ψωμάκια και τα ρολάρουμε καλά στο μίγμα βουτύρου. Παίρνουμε ένα μεταλλικό σκεύος διαμέτρου 30 εκ. και τοποθετούμε τα ψωμάκια αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσα τους γιατί στο γίνωμα και στο ψήσιμο θα φουσκώσουν.

3. Πασπαλίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το σκεύος σε ζεστή μεριά για 1 ½ -2 ώρες να φουσκώσουν καλά.

4. Φουρνίζουμε σε φούρνο 180 βαθμών και ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν όσο χρυσαφένιο και ρόδινο χρώμα μας αρέσει. 

Αν θέλεις στο μίγμα βουτύρου προσθέτεις πολύ ψιλοκομμένο μπέικον που του προσθέτει επιπλέον νοστιμιά.