Η καρμπονάρα στα μέρη μας είναι μια πονεμένη ιστορία. Η κανονική, η… ορθόδοξη καρμπονάρα (αν και είναι Καθολική λόγω καταγωγής), πρώτα από όλα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με κρέμα γάλακτος, καθώς και με άλλα υλικά όπως βούτυρο, διάφορα αλλαντικά (πλην του μπέικον) και διάφορα ακόμη.

Μένοντας πιστός, όμως, στην ελληνική εκδοχή που θέλει υποχρεωτική την συμμετοχή της κρέμας γάλακτος, βρήκα μια παραλλαγή της που παρουσιάζει ενδιαφέρον με ένα άρωμα και γεύση λεμονιού, που μπορεί να είναι τόση όση μας αρέσει να “ακούγεται” το λεμόνι.

Υλικά

3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες και όχι λιωμένες
λίγο λευκό ξηρό κρασί για άρωμα
2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού και το ξύσμα του
2 κρόκους αυγών
50γρ. κρέμα γάλακτος
½  φλ. τριμμένο σκληρό τυρί (πεκορίνο ή παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι ή…)
ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και φρέσκο μαϊντανό
έξτρα τριμμένο τυρί για από πάνω, εάν θέλουμε

Αυτά είναι υλικά για 250 γρ. σπαγγέτι ή λιγκουίνι ή άλλο ζυμαρικό μακρόστενου σχήματος.

Εκτέλεση

1.Βράζουμε την πάστα που επιλέξαμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και κρατάμε ένα φλιτζάνι νερό από το νερό που την βράσαμε.
2.Σε ένα τηγάνι βάζουμε, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κρασί και σε μέτρια φωτιά μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαραθούν τα υλικά, κατόπιν προσθέτουμε τις 2 κουταλιές του λεμονιού (την τρίτη την βάζουμε στο τέλος αν θέλουμε να ακούγεται πιο έντονα το λεμόνι). Κατεβάζουμε από την φωτιά, πετάμε τις σκελίδες σκόρδου και αφήνουμε το τηγάνι στην άκρη.

3.Βάζουμε σε ένα μπωλ τους κρόκους αυγού, την κρέμα γάλακτος, το τριμμένο τυρί, τρίβουμε από πάνω με το μύλο φρέσκο πιπέρι και απλά ανακατεύουμε τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε το μπωλ στη άκρη.
4.Όταν η πάστα μας είναι έτοιμη την σουρώνουμε και την ρίχνουμε στο  τηγάνι με το κρεμμύδι και τα άλλα υλικά και αδειάζουμε σε αυτό και το μείγμα των κρόκων αυγού. Αν δούμε ότι χρειάζεται προσθέτουμε και μερικές κουταλιές του νερού που έχουμε κρατήσει και να γίνει γλασερή.
5.Σε πάρα-πάρα πολύ ελαφριά φωτιά ανακατεύουμε απαλά μέχρι η σάλτσα να έχει σκεπάσει καλά όλη την πάστα και το φαγητό μας να έχει μελώσει. Προσοχή μην μας στεγνώσει, η διαδικασία είναι του λεπτού, λίγο πάνω, λίγο κάτω. Τέλος, καρυκεύουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο ακόμα χυμό λεμονιού, το ξύσμα, και το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και μαϊντανό για να φέρουμε την τελική γεύση στα γούστα μας.

Ένα δροσερό ξηρό λευκό κρασί (το παγωμένο χάνει τη γεύση του και τα αρώματά του) είναι ότι χρειάζεται στην περίσταση.

Καλή απόλαυση!