Δεν υπάρχει τίποτα το αξιόλογο και πετυχημένο σε αυτόν τον ντουνιά, που να έχει γίνει χωρίς να βάλει το χεράκι της η δημιουργική φαντασία. Ούτε καν στη δημιουργία ενός σάντουιτς. Πολλώ μάλλον, για ένα εξαιρετικό σάντουιτς που θα μπορούσε μαζί με μια παγωμένη μπύρα να είναι ένα πλήρες και απολαυστικότατο γεύμα.

Μιλάμε για έναν συνδυασμό “caprese”, ψημένης μοτσαρέλας, προσούτου και ψωμιού ciabatta. Αντί για σαλατικό, η κάτω φέτα της ciabatta είναι περασμένη εσωτερικά με σάλτσα πέστο βασιλικού και η πάνω φέτα, πάλι εσωτερικά περασμένη, με πέστο λιαστής ντομάτας ή αν προτιμάς με πέστο κόκκινης πιπεριάς.

Η εμπνευστής του, η Sarah J. Gim που ανήρτησε την συνταγή στο  tastespotting.com, ασχολήθηκε ενδελεχώς με κάθε σημείο του. Τα βασικά του υλικά, μοτσαρέλα και προσούτο, εξαιρετικά σαν επιλογή. Η πέστο βασιλικού δίνει την αίσθηση σαλατικού αλλά και νοστιμιά, το πέστο λιαστής ντομάτας ή πιπεριάς προσφέρει μια φρεσκάδα και μια οξύτητα που θα δέσει με τις υπόλοιπες γεύσεις.

Δεν ξέχασε δε να ασχοληθεί και με την εξωτερική του πλευρά,  περνώντας το μετά την σύνθεση του από τηγάνι, όπου θα τηγανιστεί για να γίνει τραγανό και πολύ πιο νόστιμο. Αξιόλογο και σημαντικό tip είναι το εξής: από την επάνω φέτα της ciabatta να κοπεί η κόρα ώστε στο τηγάνι να τραβήξει βούτυρο και λάδι και να γίνει τραγανό και νόστιμο.  

Υλικά

1 φρατζόλα ψωμί ciabatta
1-2 κ.σ. πέστο βασιλικού ή αν θες μαρούλι ή λόλο γκριν
1-2 κ.σ. πέστο λ. ντομάτας ή πιπεριάς κόκκινης
½ φλ. τριμμένη μοτσαρέλα*
Μπάλες μοτσαρέλα σε φέτες πάχους μισό δάχτυλο*
2-3 φέτες προσούτο
1 κ.σ. μαλακό βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι  

* τα τυριά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

1. Κόβουμε εγκάρσια την ciabatta σε ύψος του πάχους της λίγο κάτω από την μέση. Από το επάνω κομμάτι αφαιρούμε, όσο πιο λεπτά μπορούμε, την κόρα.

2. Στην κάτω φέτα απλώνουμε εσωτερικά την πέστο βασιλικού και στο επάνω το πέστο λιαστής ντομάτας.  Στην κάτω φέτα προσθέτουμε τη μισή τριμμένη μοτσαρέλα και το προσούτο. Στην επάνω φέτα προσθέτουμε την υπόλοιπη τριμμένη μοτσαρέλα και τις φέτες της μοτσαρέλας. Ενώνουμε τα δύο κομμάτια και πιέζουμε καλά για να ενωθούν κατά το δυνατόν τα δύο μέρη.

3. Στην αρχή ή μετά το γέμισμα, κόβουμε την ciabatta στο μισό της μήκος για να έχουμε πιο διαχειρίσιμα κομμάτια στο τηγάνισμα.

4. Σε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία βάζουμε το λάδι και το βούτυρο να λυόσουν και να ομογενοποιηθούν. Τηγανίζουμε τα κομμάτια του σάντουιτς αργά (για να προλάβουν να μαλακώσουν τα τυριά της γέμισης)  μέχρι να ροδίσουν και επαναλαμβάνουμε το ίδιο και από την άλλη μεριά.

Το έδεσμα μας είναι έτοιμο, νόστιμο και λαχταριστό. Άστο να πάρει μια ανάσα και απόλαυσέ το.

Και αν δεν σου πάει η μπυρίτσα, ένα ποτήρι κρασί του γούστου σου είναι εντάξει!