Η νοοτροπία του εργένη, όσον αφορά το μαγείρεμα, είναι λίγο-πολύ γνωστή και δεδομένη. Αν σου άνοιγε την καρδιά του, θα σου έλεγε πως θα ήθελε φαγητό νόστιμο και λαχταριστό, ΑΛΛΑ να είναι και εύκολο και γρήγορο στο μαγείρμεα. Ει δυνατόν, του λεπτού.

Η επιστήμη, από ότι ακούω, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση αλλά δεν βλέπω φως. Το τούνελ παραμένει σκοτεινό, χωρίς να βλέπω στο βάθος του κάποια μαγική λύση. Το μόνο που μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση είναι ο εργένης να μάθει να σκέφτεται, έστω λίγο, με μαγειρικό τρόπο χωρίς να χρειάζεται να είναι μάγειρας. Να μπει στο πνεύμα, βρε αδελφέ, πως μπορεί με λίγα υλικά, με εύκολο τρόπο και σε εύλογο χρόνο να φτιάξει κάτι που θα του αρέσει.

Οι πιτούλες σφολιάτας, για παράδειγμα, κινούνται σε αυτό το πνεύμα. Όπως θα δεις, είναι απλή υπόθεση. Με 5-10 λεπτά προετοιμασία και 20 λεπτά ψήσιμο, έχεις ένα νόστιμο, εύκολο και γρήγορο γεύμα. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι 2 φύλλα σφολιάτας και τα εξής:

Υλικά για την μπεσαμέλ *
2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
2 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml ζεστό γάλα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1-2 αυγά (αν θέλεις)
μοσχοκάρυδο (αν θέλεις)

* Την παρασκευή της μπεσαμέλ μπορείς να την αποφύγεις παίρνοντας έτοιμη σε σκόνη που αραιώνεται σε κρύο γάλα.

Υλικά για τη γέμιση
250 γρ. ζαμπόν ή γαλοπούλα ή ότι άλλο θες, σε κυβάκια
3-4 χούφτες σπανάκι στραγγισμένο και ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι τριμμένο έμενταλ ή γραβιέρα ή μοτσαρέλα ή ότι άλλο λαχταράς

Εκτέλεση
1. 
Κόβεις τα φύλλα της σφολιάτας σε τετράγωνα 13×13 cm και τα βάζεις στο ψυγείο απλωτά. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς.
2. Για τη μπεσαμέλ** κάνεις τα εξής: Λιώνεις το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία, προσθέτεις το αλεύρι και το αλάτι μέχρι να χρυσίσει το μίγμα ελαφρά.
3. Προσθέτεις το ζεστό γάλα σε 2-3 στάδια, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα που θα ακουμπάει στο πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσει η μπεσαμέλ. Είναι έτοιμη όταν αρχίζει να κάνεις φουσκάλες.
4.  Την κατεβάζεις από την φωτιά, προσθέτεις τα αυγά ανακατεύοντας συγχρόνως για μην ψηθούν μέσα στην καυτή ζύμη.
5. Ρίχνεις στη μπεσαμέλ το ψιλοκομμένο σπανάκι και ανακατεύεις για ένα λεπτό να μαραθεί. Κατόπιν προσθέτεις το τριμμένο τυρί, το ζαμπόν και ανακατεύεις για να ομογενοποιηθεί η γέμιση.
6. Στο ταψί του φούρνου στρώνεις χαρτί ψησίματος και απλώνεις τα κομμάτια σφολιάτας. Σε κάθε ένα κομμάτι βάζεις στο κέντρο του 1-2 κουταλιές γέμισης και από πάνω τριμμένο τυρί. Μαζεύεις προς το κέντρο τις μύτες στης σφολιάτας και σχηματίζεται ένας φάκελος. Αλείφεις από πάνω με άλειμμα αυγού και ψήνεις στους 180 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να πάρουν το χρώμα που σου αρέσει.

Παρέα με μια ωραία πράσινη σαλάτα, με υλικά του γούστου σου, έχεις ένα πλήρες και σένιο γεύμα!

** Αν κάνεις μπεσαμέλ από μείγμα, ακολουθείς τις οδηγίες της συσκευασίας και κατόπιν την ζεσταίνεις σε μέτρια φωτιά ώστε να ομογενοποιηθούν με τα υπόλοιπα υλικά που θα προσθέσεις.