Για έναν food blogger, το να μπαίνει στην κουζίνα ενός εστιατορίου είναι μεγάλο πράγμα. Ειδικά όταν αυτός έχει άποψη για όλα και κανένα ενδοιασμό για να τα ανακατέψει όλα, όπως συμβαίνει δηλαδή στην περίπτωση μου.

Ξεκίνησα να πηγαίνω στο Zampano όταν πρωτοάνοιξε, λίγο πριν τα Χριστούγεννα! Σύντομα έγινα τακτικός θαμώνας, γνώρισα τους ιδιοκτήτες, λάτρεψα το φαγητό και κουβέντα στην κουβέντα ήρθε η πρόταση να αναλάβω το μενού του brunch!

Έτσι λοιπόν έφτιαξα ένα μενού βασισμένο σε ελληνικές γεύσεις, τις οποίες όμως είδα με ένα πιο δημιουργικό τρόπο. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, όταν ήμουν παιδί η μαμά μου μας έφτιαχνε κάθε Κυριακή κοκκινιστό κοτόπουλο με πουρέ. Αυτή η συνταγή αποδομήθηκε και έγινε chicken n’ waffles, δηλαδή βάφλα πατάτας με μπουτάκια από κοτόπουλο και τη σάλτσα by the side. Το σάντουιτς με χωριάτικο ψωμί, ντομάτα και τυρί έγινε ένα Blue burger λαχανικών και η σπανακόπιτα διασταυρώθηκε με τη homemade πίτσα και έγινε σπανακόπιτσα. Επίσης, εκτός από το να παίζω με τα υλικά παίζω και με τις λέξεις όπως βλέπεις παρακάτω!

Σήμερα, λοιπόν, σας έχω τις συνταγές για τη Σπανακόπιτσα και το Αυγοcado toast:

1. Σπανακόπιτσα

Για την πίτσα
 
Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
7 γρ. ζάχαρη
20 γρ. αλάτι
8 γρ. ξερή μαγιά
80 ml ελαιόλαδο
600ml χλιαρό νερό
Σάλτσα ντομάτας και μοτσαρέλα τριμμένη
 
Εκτέλεση
1. 
Στο μίξερ ή με το χέρι, ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά της ζύμης, αφού πρώτα διαλύσουμε χωριστά τη μαγιά σε μερικές κουταλιές χλιαρό νερό. Κάνουμε μια μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσει.
2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε άλλη μισή ώρα να φουσκώσουν. H πίτσα θέλει λίγο ψήσιμο σε πολύ καυτό φούρνο. Για να ενισχύσουμε τη θερμοκρασία, μπορούμε να αφήσουμε το ταψί να κάψει καλά πριν βάλουμε την πίτσα.
3. Μόλις ανοίξουμε την πίτσα βάζουμε πάνω τη σάλτσα ντομάτας και το τυρί και ψήνουμε για 10 λεπτά. 
 
 
Για τη γέμιση σπανάκι
 
Υλικά
1 κιλό σπανάκι 
3 πράσα 
1 ξερό κρεμμύδι
5 ψιλά φρέσκα κρεμμύδια 
Φρέσκα μυρωδικά (άνιθο, δυόσμο, βασιλικό)
2 αβγά 
350 γρ. φέτα (χοντροσπασμένη)
200 γρ λαδοτύρι μυτιλήνης (περασμένο στον τρίφτη)
ελαιόλαδο 
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 λουκάνικο με γέμιση πράσο
 
Εκτέλεση
1.
Πλένουμε τα χόρτα. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. 
2. Ψιλοκόβουμε τα πράσα, το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμύδια. 
3. Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα πράσα, το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια. Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμετο σπανάκι και το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του.
4. Προσθέτουμε αλάτι.πιπέρι, μυρωδικά.
5.  Χτυπάμε τα αβγά και τα προσθέτουμε. Ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος ρίχνουμε τα τυριά και ανακατεύουμε. Δεν θέλουμε να εξαφανιστεί η φέτα. 
6. Απλώνουμε τη γέμιση σπανάκι πάνω στην πίτσα που έχουμε μισοψήσει. Βάζουμε ροδέλες από λουκάνικο και επιστρέφουμε την πίτσα στο φούρνο για ακόμα 5 λεπτά. 

 

2. Αυγocado Toast

Υλικά
1 φέτα χωριάτικο ψωμί, φρυγανισμένο
1/2 αβοκάντο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο λιαστής ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
1 πρέζα πάπρικα καπνιστή
1 πρέζα γλυκό μπούκοβο  
1 αυγό τηγανητό

 

Εκτέλεση
1. 
Λιανίζουμε μισό αβοκάντο μέσα ένα μπολ. Προσθέτουμε ελαιόλαδο λιαστής ντομάτας, χυμό λεμονιού, καπνιστή πάπρικα και γλυκό μπούκοβο και ανακατεύουμε.
2. Περνάμε μια φέτα ψωμί από τη σχάρα και στη συνέχεια απλώνουμε πάνω το μείγμα αβοκάντο. Τέλος, προσθέτουμε ένα τηγανητό αυγό από πάνω.

Και γενικά, αν δεν είσαι σε φάση να τα φτιάξεις και θες απλά να τα φας, σε περιμένω την Κυριακή στο Zampano!

.Info: Zampano Food & Drinks, Σαρρή 18, τηλ.: 213 0233244

Έλα να με βρεις στο Instagram! Έχουμε πολλές ιδέες και συνταγές να μοιραστούμεsmiley