Κακά τα ψέματα. Η μισή επιτυχία ενός νόστιμου και καλού σάντουιτς είναι, το ψωμί που θα χρησιμοποιήσεις να το έχεις διαλέξει με ιδιαίτερη φροντίδα. Δόξα τω θεώ, υπάρχει πλέον στους φούρνους, τόσο μεγάλη ποικιλία ψωμιών που μπορείς να βρεις το είδος που σου κάνει κέφι και να φτιάξεις το σάντουιτς σου όπως το θες. Μπαγκέτα, φρατζόλα ζυμωτή, καρβέλι χωριάτικο, μαύρο, πολύσπορο, ότι τραβάει η όρεξη σου.

Υπάρχουν όμως και ιδέες που φέρνουν πλήρη ανατροπή στο τοπίο, καταργώντας τελείως το ψωμί, που είναι ο βασικός συντελεστής ενός σάντουιτς. Ωραίες, νόστιμες και ευφάνταστες εκδοχές, που αν τις πραγματοποιήσεις σε αφήνουν με πιο ανάλαφρη διάθεση. 

1. Χάμπουργκερ ντομάτας

Αντικαθιστάς  το κλασσικό στρογγυλό ψωμάκι του σάντουιτς,  με μια ντομάτα αναλόγου μεγέθους, με το μέγεθος του ψημένου μπιφτεκιού που θα βάλεις ανάμεσα στα δύο κομμάτια της. Εκτός από τα βασικά,  ντομάτα και ψημένο μπιφτέκι, ενδιάμεσα μπορείς να βάλεις διάφορα υλικά που σου αρέσουν. Καλό είναι να ξεσποριάσεις την ντομάτα για να φύγουν τα πολλά υγρά.

Μπορείς να διαλέξεις ένα τυρί σε φέτες που λιώνει, ροδέλες κρεμμυδιού, κάποια σως ή σως τυριών, λαχανικά όπως φύλλα ρόκας, μαρουλιού, λόλο πράσινη ή κόκκινη και γενικά υπάρχει απόλυτη ελευθερία σε ποιες επιλογές θα καταλήξεις. Όταν θα το συνθέσεις, ωραίο είναι να το περάσεις για κανά 10λεπτο από το φούρνο.

2. Μπέργκερ μελιτζάνας

Οι ψημένες φέτες μελιτζάνας παίρνουν εδώ τον πρώτο ρόλο. Το μπέργκερ  μπορεί να είναι μοσχαρίσιο, γαλοπούλας, τόνου ή και φιλέτο τόνου. Ροδέλες ντομάτας, φέτες αβοκάντο, καραμελωμένα κρεμμύδια ή άλλα καραμελωμένα λαχανικά και όχι μόνο.

3. Σάντουιτς κόκκινης πιπεριάς

Φέτες, από μια σχετικά μεγάλη, πιπεριά Φλωρίνης γίνεται η βάση του σάντουιτς. Εάν θέλουμε μπορούμε να αλείψουμε τις φέτες της πιπεριάς με πολύ λίγο λάδι, να τις ψήσουμε ελαφρώς, να τις αλατίσουμε και μετά να ρίξουμε λίγο θυμάρι. Τις εσωτερικές πλευρές τις περνάμε με μαγιονέζα και εναλλάξ  βάζουμε φέτες τυριού και αλλαντικού (ζαμπόν ή γαλοπούλα ή κοτόπουλο ή…)

4. Σάντουιτς με ψητές φέτες χαλούμι

Μέτρια ψημένες φέτες χαλουμιού με γέμιση από αλλαντικά δύο ή και τριών ειδών και ψιλοκομμένη σαλάτα. Ωραίο είναι τα αλλαντικά να είναι κάπως ιδιαίτερα, όπως προσούτο, κόπα , παστράμι με πιπέρι ή άλλα αλλαντικά τέτοιας υφής.

5. Σάντουιτς με ψητά μανιτάρια πορτομπέλο 

Αλείφουμε τα μανιτάρια με λίγο λάδι, τα ψήνουμε λίγο (θα ξαναψηθούν μετά). Μπορούμε να τα γεμίσουμε με ένα  μέτρια ψημένο μπιφτέκι,  φέτες μοτσαρέλας, φέτες κρεμμυδιού ή και με άλλα υλικά ή κάποια από αυτά. Φουρνίζουμε αυτά τα πρωτότυπα χάμπουργκερ σε φούρνο 180 βαθμών για 10-15 λεπτά.

6. Προχώ σάντουιτς, για προχώ τύπους με τηγανιτές φέτες τόφου

Τηγανίζεις σε ελαιόλαδο ή βούτυρο τις φέτες τόφου μέχρι να ροδίσουν όσο θέλεις εσύ. Περνάς εσωτερικά τις φέτες με μαγιονέζα ή άλλο υλικό που απλώνεται και σου αρέσει, βάζεις φέτες ζαμπόν ή άλλο αλλαντικό, φέτες αγγουριού ή άλλο λαχανικό και έτοιμοι.