.Τι να μαγειρέψεις
Το μενού εξαρτάται πάντα από τους καλεσμένους σου. Το κοτόπουλο και το χοιρινό είναι η πιο safe λύση ειδικά αν δεν είσαι σίγουρος για τις γαστριμαργικές τους προτιμήσεις. Ζήτησε από το χασάπη σου κρέας με λίπος αν δεν νιώθεις αυτοπεποίθηση για τις ικανότητες σου ως ψήστης και φοβάσαι μήπως το κρέας ξεραθεί. Αν σκοπεύεις να κάνεις ένα μενού θαλασσινών προτίμησε να φτιάξεις σουβλάκια με γαρίδες και να ψήσεις φιλέτα σολομού. Η πρόσκληση για barbeque σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανάγκες για επισημότητες!

.Τα τρία μυστικά για το τέλειο barbeque με κάρβουνα
1. Ο χρυσός κανόνας του barbeque είναι ο εξής: Βάλε το καπάκι και άστο εκεί. Μια μπριζόλα για παράδειγμα θέλει περίπου 25 λεπτά να ψηθεί. Θα πρέπει να την “καπακώσεις” όταν τη βάλεις να ψηθεί και να βγάλεις το καπάκι όταν θα είναι έτοιμη. Αν ανοιγοκλείνεις συνέχεια το καπάκι θα αυξομειώνεις συνέχεια τη θερμοκρασία με αποτέλεσμα να γίνει σκληρή.

2. Πριν βάλεις το κρέας πάνω στη σχάρα, άσε τα κάρβουνα να “χωνέψουν” καλά. Να γίνουν, δηλαδή, σχεδόν άσπρα και να μην έχουν φλόγα που κινδυνεύει να κάψει το φαγητό εξωτερικά ενώ μέσα παραμένει ωμό. Επιβάλλεται να γυρίσεις το κρέας μόνο μία φορά, αν θες να διατηρηθεί όλο το ζουμί στο εσωτερικό του.

3. Φτιάξε ένα αυτοσχέδιο μείγμα μπαχαρικών! Χρησιμοποίησε τα αγαπημένα σου μπαχαρικά για να αποτυπώσεις τις δικές σου αγαπημένες γεύσεις. Εγώ χρησιμοποιώ τα παρακάτω:

  • 1 κουταλιά της σούπας καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουταλιά της σούπας Τσίλι, σε σκόνη
  • 1 κουταλιά του γλυκού κύμινο
  • 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
  • 1 πρέζα μουστάρδα σε σκόνη
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι, τριμμένο
  • 1 πρέζα ρίγανη, ξερή
  • 1 πρέζα κάρι, σκόνη

Τα ανακατεύω καλά και τα διατηρώ σε ένα βαζάκι. Με αυτά και λίγο ελαιόλαδο μπορώ να μαρινάρω το κρέας πριν το ψήσιμο.

.Τι θα κάνεις αν πρέπει να ψήσεις στο μπαλκόνι, ή χωρίς ψησταριά;
Ο καλύτερος τρόπος για να δώσεις την αίσθηση του barbeque είναι με μια μαντεμένια πλάκα ψησίματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο φούρνο αλλά και σε μάτια υγραερίου. Θερμαίνεται ομοιόμορφα και αποδίδει τη θερμότητά της στα ψητά ομοιόμορφα και βαθμιαία μειώνοντας το ρίσκο του “πρωτάρη”.

.Χοιρινά μπριζολάκια με ginger chili sauce

Υλικά
8 χοιρινά μπριζολάκια
200 γρ. κέτσαπ
2 μικρές, κόκκινες, καυτερές πιπεριές
1 πιπεριά φλωρίνης
1 μικρό κυβάκι τζίντζερ
10 γρ. soy sauce
1 κτγ κύμινο
1 κτγ μελάσα
120 γρ ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Πιπέρι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο

Εκτέλεση
1. Σε ενα μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά ξεκινώντας πρώτα από τα υγρά.
2. Ρίχνουμε το τζίντερ, τις πιπεριές και το σκόρδο κομμένα σε κομμάτια και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει μια λεία σάλτσα.
3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μπριζολάκια με την σάλτσα και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 2-3 ώρες.
4. Ψήνουμε σε πολύ δυνατή φωτιά και σερβίρουμε με λίγη σάλτσα επάνω. Είναι καλό να χαράξουμε τις μπριζόλες λίγο για να μαριναριστούν καλύτερα.

Tip: Δεν βάζουμε αλάτι από την αρχή της διαδικασίας γιατί θα αφυδατώσει το κρέας και θα το γίνει πιο σκληρό! Προσθέτουμε όσο αλάτι θέλουμε τη στιγμή που τα βγάζουμε από τη φωτιά.