Υπάρχει ένα βασικό κλειδί στις ιταλικές συνταγές, μια “νότα” που είναι βαθιά χαραγμένη στο DNA της ιταλικής κουζίνας και δεν είναι άλλη από την απλότητα. Εκεί στηρίζεται και η μαγεία της σημερινής συνταγής.

Τα υλικά είναι λίγα, βασικά και light. Η διαφορά από κάθε άλλη σάλτσα έγκειται στον τρόπο που μαγειρεύουμε τα ντοματίνια, αφού δεν τα βράζουμε αλλά τα κάνουμε ψητά. Τα υπόλοιπα υλικά χτίζουν όλο το όνειρο της Ιταλίας, έτσι όπως μπορείς να το ζήσεις μόνο μέσα από ένα πιάτο.

Εμένα προσωπικά, με ταξιδεύει κάθε φορά σε μια ταράτσα με θέα το Βατικάνο, εκεί που δοκίμασα για πρώτη φορά αυτό το μεγαλείο της ιταλικής απλότητας.

Υλικά (για 2 μερίδες)
500 γρ. ντοματίνια
1/2 σκελίδα σκόρδο τριμμένη (περασμένη από την πολύ λεπτή πλευρά του τρίφτη)
1 κουταλιά σούπας ρίγανη
1 κουταλιά σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
Προαιρετικά μπορείς να προσθέσεις ξύσμα από μισό λεμόνι, που δίνει μια εντελώς νέα διάσταση στη σάλτσα.


Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180°C.
2. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα αραδιάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψάκι.
3. Τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και το σκόρδο.
4. Τα ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαραθούν αλλά να διατηρούν το σχήμα και τη ζωντάνια τους.
5. Στη συνέχεια τα βγάζουμε από το ταψί και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολάκι.
6. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
7. Σερβίρουμε πάνω σε ζεστά μακαρόνια.

Tip 1: Η συγκεκριμένη σάλτα ταιριάζει τέλεια με λεπτό σπαγγετίνι. Μπορείς όμως να την σερβίρεις και με διάφορα άλλα είδη, όπως φαρφάλε και λιγκουίνι, τα οποία είναι πιο εύκολα για το γραφείο. Τρώγεται και ως κρύο πιάτο αλλά είναι πολύ καλύτερο όταν είναι ζεστό.

Tip 2: Η ίδια σάλτσα μπορεί να συνοδεύσει και κρέας, όπως μοσχαρίσιο φιλέτο ή μπούτι κοτόπουλο.

Έλα να με βρεις στο Instagram! Έχουμε πολλές ιδέες και συνταγές να μοιραστούμεsmiley