Δεν έχω συναντήσει μέχρι τώρα κάποιον που να μην γουστάρει στον απόλυτο βαθμό τα λαζάνια με κιμά. Έχει οπαδούς σε όλες τις ηλικίες: δε πα να είσαι πιτσιρίκι, δε πα να είσαι τριαντάρης, δε πα να είσαι γκριζομάλλης… Άμα σου βάλουν μπροστά σου ένα πιάτο με μια… ντελακομματάρα λαζάνια με κιμά, το μόνο σίγουρο είναι πως στο τέλος το πιάτο δεν θα θέλει πλύσιμο!

Ενώ, όμως, το συγκεκριμένο έδεσμα είναι αγαπημένο, έχει ένα θεματάκι: Χρειάζεται αρκετή βαβούρα για να το φτιάξεις. Βρήκα, λοιπόν, τη λύση στο carlsbadcravings.com.

Είναι μία εκδοχή παρασκευής η οποία δεν χάνει απολύτως τίποτα σε γεύση και γίνεται πολύ ευκολότερα σε μία κατσαρόλα. Ο εμπνευστής της συνταγής την ονομάζει “Lasagna Soup” αλλά το αν θα έχει υφή σούπας ή όχι, είναι στο χέρι σου να το ρυθμίσεις.

Μη σας απογοητεύει η μεγάλη λίστα υλικών, τα πιο πολλά από αυτά είναι μυρωδικά τα οποία σε ένα βαθμό είναι και προαιρετικά (θα δείτε το σημάδι * δίπλα τους)

Υλικά
1/2  κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
4-5 σκελίδες σκόρδο λιωμένο (ή όσο θες)
1/4 ή 1/2 κ. του γλ. κόκκινο πιπέρι*
600-700 γρ. σάλτσα ντομάτας
8-10 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου χωρισμένα σε 6+ (2 έως 4)
1-2 κύβους κότας για το ζωμό (ή δικό σου αν έχεις)
400 γρ. ψιλοκομμένο ντοματάκι

2  κ. της σ. πάστα ντομάτας
2  κ. του γλ. ξύδι βαλσάμικο*
1 1/2  κ. του γλ. ζάχαρη
1  κ. της σ. αποξηραμένο βασιλικό*
1  κ. του γλ. αποξηραμένο μαϊντανό*
1  κ. του γλ. Ρίγανη*
1  φ. δάφνης*
1  κ. του γλ. αλάτι
1/2 κ. του γλ. πιπέρι
10 ωμά φύλλα λαζάνια, σπασμένα σε μικρά-μέτρια κομμάτια
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος*


Τυριά για από πάνω
Τριμμένο τυρί μοτσαρέλα**
Φρέσκο ​​ψιλοκομμένη τριμμένη παρμεζάνα**
Ανθότυρο**

Tip
Από τα τυριά βάζεις όποιο συνδυασμό θέλεις ή και τα τρία ακόμη.
Επίσης, αν θέλεις συνοδεύεις με μπαστουνάκια ψωμιού αλειμμένα με σκορδόλαδο, ψιλοκομμένο μαϊντανό και ξεροψημένα στο φούρνο

Εκτέλεση
1. Ζεσταίνεις μια κατσαρόλα σε μέτρια-δυνατή φωτιά, βάζεις τον κιμά με το κρεμμύδι και σοτάρεις για λίγο ανακατεύοντας. Προσθέτεις το σκόρδο και το κόκκινο πιπέρι και σοτάρεις για μισό λεπτό ακόμα. Στραγγίζεις το πλεονάζον λίπος.
2. Προσθέτεις τη σάλτσα ντομάτας, τα 6 φλιτζάνια από το ζωμό κοτόπουλου, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την πάστα ντομάτας, το βαλσάμικο ξύδι, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τα σπασμένα φύλλα λαζάνια. Φέρνεις το μαγείρεμα σε σημείο βρασμού, κατόπιν χαμηλώνεις τη φωτιά για να σιγοβράσει για 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι τα λαζάνια να μαλακώσουν τόσο όσο θέλεις.


3. Αφαιρείς το φύλλο δάφνης και ανακατεύεις προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος (αν θες) και όσο από τον υπόλοιπο ζωμό θες. Εδώ είναι το σημείο στο οποίο το φαγητό σου θα πάει στο πιο υδαρές, και άρα προς σούπα, ή με λιγότερα υγρά, οπότε θα είναι πιο κοντά στα λαζάνια φούρνου.
4. Σερβίρεις σε ατομικά ευρύχωρα μπολάκια όσο είναι ακόμη το φαγητό σου καυτό, για να λιώσουν τα τυριά με τα οποία θα γαρνίρεις από πάνω.