Τώρα που το street food έχει γίνει η αγαπημένη going out διασκέδαση της πόλης, οι ehnic γεύσεις κάνουν trending στις προτιμήσεις των νεανικών (plus…) κοινών.

To falafel ξεκίνησε το πετυχημένο του ταξίδι στην πόλη μας από τον πεζόδρομο της Αιόλου, όμως σήμερα κάθε γειτονιά έχει κι ένα δικό της φαλαφελάδικο! Οι Αθηναίοι αποδειχτήκαμε τω όντι ρεβιθόφιλοι και αγκαλιάσαμε με ενθουσιασμό την τραγανή κρούστα τους που τυλίγεται μέσα σε αραβική πίτα, εμπλουτίζεται με καυτερές σάλτσες και δροσίζεται με φρέσκα λαχανικά.

Ας ρίξουμε μια ματιά στην πιο hot φαλαφελοπεντάδα!

1. Falafellas

Όσο μικροσκοπικό και αν είναι, το πολυσυζητημένο Falafellas της Αιόλου έγινε διάσημο από την πρώτη μέρα που άνοιξε τις πόρτες του και συνεχίζει να εξαπλώνει τη φήμη του χάρη στην τεράστια ουρά που σχηματίζεται από ρεβιθόφιλους μπροστά από τον πάγκο του. Θα πάρεις στο χέρι τις κλασσικές επιλογές φαλάφελ μέσα σε μικρές ή μεγάλες πίτες, μαζί με δροσερή σος γιαουρτιού, ταχίνι και φρέσκα λαχανικά. Στο μενού παίζουν ακόμα χούμους, ταμπουλέ αλλά και κεφτεδάκια.

.Info: Αιόλου 51, τηλ: 2103239809

2. Falafeladiko


Φρεσκοτηγανισμένο ρεβιθοκεφτέ μπορείς να βρεις και στα βουπού πλέον, και μάλιστα στην Κηφισιά! Στον πεζόδρομο της Δροσίνη θα δοκιμάσεις φαλάφελ σε πίτα (3.30€) αλλά και κοτόπουλο στήθος  (4.40€), λαχματζούν (4.90€) και κεμπάπ (4.90€), όλα σε πίτα. Τις ίδιες επιλογές έχεις και σε μερίδα. Αξίζει να δοκιμάσεις το κοκοχούμους, δηλαδή κοτόπουλο με χούμους που συνοδεύεται με μελιτζάνα, ντομάτα και μαϊντανό.

.Info: Δροσίνη 5, Κηφισιά, τηλ: 2108013413.

3. Baba Ghanoush


H πλέον χιπστερική εκδοχή του φαλαφελάδικου κρύβεται την καρδιά του Παγκρατίου, στην πλατεία Βαρνάβα. Εδώ μιλάμε για ένα vegetarian ανατολίτικο “fast food” με cinefil-retro αισθητική. Οι άνθρωποι πίσω από αυτό το εγχείρημα είναι σκηνοθέτες, κάτι που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη σκηνοθεσία του food styling και το πάντρεμα των ανατολίτικων γεύσεων με τις γενναίες δόσεις σεβεντίλας στο ντεκόρ. Εδώ μπορείς να δοκιμάσεις αυθεντικές συνταγές φαλάφελ, σε πίτα ή στο πιάτο που σερβίρονται με χούμους, σάλτσα καυτερής πιπεριάς χαρίσα και μπάμπα γκανούς (αραβική παραδοσιακή μελιτζανοσαλάτα). Τώρα το χειμώνα υπάρχει και σούπα ημέρας.

.Info: Εμπεδοκλέους 25-27, Παγκράτι, τηλ.: 212105 0351.


4. Not Just Falafel


Θα το βρεις στο Κέντρο, στη γωνία Ρόμβης και Περικλέους, σε ένα καταπληκτικό κτίριο, με την υπογραφή του Τσίλερ. Οι επιλογές σου είναι κλασικές και παραδοσιακές: Φαλάφελ κλασικό (με ταχίνι, ντομάτα, μαρούλι, μαϊντανό και πίκλες) ή του Chef (με μουχαμάρα, γιαούρτι δυόσμου, ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι, πίκλες, μαϊντανό και κρεμμύδι), αλλά και kibbe από πλιγούρι και κιμά, σις ταούκ (μαριναρισμένο φιλέτο κοτόπουλο σουβλάκι σε αραβική πίτα), χούμους, φατούς και ταμπουλέ. Όλα φτιάχνονται μπροστά σου, επί τόπου και σερβίρονται ζεστά και λαχταριστά.

.Info: Ρόμβης 16 και Περικλέους, τηλ: 210 3211393.


5. The Falafel Project


Το Χαλάνδρι δεν γινόταν να μείνει πίσω στην τάση του φρεσκοτηγανισμένου ρεβιθοκεφτέ! Το The Falafel Project προσφέρει 5 επιλογές φαλάφελ (με συγκεκριμένους συνδυασμούς υλικών), ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να παίξεις μπάλα μόνος σου συνδυάζοντας τα διαθέσιμα φρέσκα υλικά. Όλες οι δημιουργίες περιλαμβάνουν 5 τραγανιστά φαλάφελ αρωματισμένα με το μυστικό μείγμα μπαχαρικών, σερβιρισμένα είτε τυλιχτά μέσα σε κουτί ή σε κουτί με πίτα στο πλάι. Αν δουλεύεις κάπου στα βόρεια, αξίζει να δοκιμάσεις και το delivery. Όπως επίσης, αξίζει να δοκιμάσεις και τη μαροκινή καροτοσαλάτα με κινόα (2,50 ευρώ) και βέβαια dips όπως το κλασικό χούμους, γιαούρτι με φρέσκα μυρωδικά και το αγαπημένο μου: παντζάρι με κάρδαμο και κόλιανδρο.

.Info: Χαϊμαντά 19-21, Χαλάνδρι, τηλ: 2106819192.

Για περισσότερες προτάσεις, ιδέες και συνταγές ακολούθησε τον Γαβριήλ Νικολαϊδη στο Cool Artisan