Τη Γαλλική κρεμμυδόσουπα την έφαγα για πρώτη φορά στην Αμερική και μάλιστα στην Florida και μάλιστα καλοκαίρι. Πόσα οξύμωρα μέσα σε μια πρόταση, δηλαδή;

Έχω, όμως, μια δικαιολογία για την εποχή που την έφαγα. Στη Florida, επειδή η θερμοκρασία βαράει 40αρια και βάλε, τα κλιματιστικά, όπου και να πας, τα έχουν ‘’τσιτωμένα’’ στα όρια του να κρυώνεις, οπότε την τρως ευχάριστα. Εκτός των άλλων, είναι ένα πιάτο που τους αρέσει πολύ και υπάρχει σαν επιλογή στον κατάλογο πάρα πολλών εστιατορίων και bistro.  

Την παρήγγειλα και ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Από την πρώτη κουταλιά. Από τότε, όταν μου δίνεται η ευκαιρία, την τιμώ δεόντως.

Η κλασική διαδικασία για να φέρεις εις πέρας αυτήν τη συνταγή, απαιτεί πολύ χρόνο. Για να προετοιμάσεις τα κρεμμύδια στη φωτιά θέλεις αρκετή ώρα, για να πάρεις το ζωμό που χρειάζεται πρέπει να βράσεις μοσχαρίσια κόκκαλα για 5-6 ώρες… Το πράγμα τραβάει σε χρόνο, πώς να το κάνουμε;

Ξέρω, όμως, τι σκασμένα παιδιά είσαστε και άμα δείτε κάτι που θέλει λίγο παραπάνω κόπο ‘’την κάνετε φίδι’’ και ας αξίζει τον κόπο. Όταν, λοιπόν, βρήκα στο thecomfortofcooking.com μια διαδικασία που είναι σχετικά εύκολη και γρήγορη, σας σκέφτηκα αμέσως! Έστω και με σικέ τρόπο, το αποτέλεσμα είναι αξιόλογο.

Με ένα (τρόπος του λέγειν, ένα) ποτήρι κόκκινο φρουτώδες φρέσκο κρασί, η σουπίτσα αυτή είναι ότι πρέπει για να ομορφύνεις το μεσημέρι ή τη βραδιά σου.

Τα λόγια περισσεύουν, όμως. Ας πάμε στις πράξεις.

Υλικά:
1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
3 κρεμμύδια γλυκά κομμένα σε λεπτές φέτες
450-500 ml ζωμό κρέατος (φρέσκο ή από 1 κύβο σε 450-500 ml νερό)
½  φλ. λευκό ή κόκκινο κρασί(όχι γλυκό)
1 φλ. νερό
2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο (αν θες)
1 φύλλο δάφνης
½  κ.γ. θυμάρι (αν είναι φρέσκο, βάζεις 1 κ.γ)
¼  κ.γ. ζάχαρη
Φέτες έμενταλ ή γραβιέρας ή άλλο τυρί*(αν θες και τριμμένο)
Φέτες, 2-3 πόντων πάχους, γαλλικής μπαγκέτας
Λίγο ελαιόλαδο, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, αποξηραμένο σκόρδο( αν θες)

Εκτέλεση
1. Λιώστε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε 5-7 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. 

2. Προσθέστε το ζωμό κρέατος, το κρασί, το νερό, το σκόρδο, τη δάφνη, το θυμάρι και τη ζάχαρη μέχρι να πάρουν μια βράση. Μειώστε τη θερμοκρασία και αφήστε να σιγοβράσει για 20 λεπτά και αφαιρέστε το φύλλο δάφνης. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει λίγο για 5-10 λεπτά**.

3. Ενδιάμεσα και κατά τον χρόνο του βρασμού κόψτε την μπαγκέτα σε φέτες πάχους 2-3 πόντων και φρυγανίστε τες σε φούρνο 160 βαθμών για 20 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν τελείως και να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα. Αν θέλετε πριν τις φουρνίσετε περάστε τις με λίγο ελαιόλαδο αρωματισμένο με πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό και σκόνη σκόρδου.

4. Μοιράστε το μείγμα σε 3 πυρίμαχα  ατομικά μπωλ. Σε κάθε μπωλ προσθέστε 1-2 φέτες φρυγανισμένης μπαγκέτας και από πάνω σκεπάστε με μια φέτα τυριού ή μια καλή χούφτα τριμμένου τυριού. Βάλτε τα μπωλ στο ταψί του φούρνου και το ταψί στο επάνω ράφι. Με το γκριλ αναμμένο στο μέτριο- δυνατό ψήνετε για 2-3, ίσως 4 λεπτά μέχρι το τυρί να λιώσει και να πάρει λίγο χρώμα.  

*Μπορεί να είναι μοτσαρέλα ή προβολόνε, όπου μπορείς να προσθέσεις και λίγη τριμμένη παρμεζάνα που θα δώσει πιο πικάντικο και με ένταση γεύσης αποτέλεσμα.

**Πρέπει να κρυώσει λίγο για να μην λιώσουν και διαλυθούν οι φέτες της μπαγκέτας όταν τις βάλουμε στο μείγμα.