Δεν ξέρω κατά πόσο συμβαίνει και σε εσένα, αλλά μερικές φορές μου κολλάει στο μυαλό κάποιο φαγητό ή γλυκό που έχω να το φάω πολύ καιρό, μπορεί και χρόνια. Όλο λέω να το φτιάξω, αλλά συνήθως η βαρεμάρα της στιγμής, κάνει την επιθυμία ανεκπλήρωτη.

Το γλυκάκι που γυρνάει στο μυαλό μου,  το έφτιαχνε μια κοπελιά σε ένα café που σύχναζα στις διακοπές πριν κάποια χρόνια. Μου άρεσε τόσο που δεν μπορούσα να μην τη ρωτήσω πώς γίνεται. Απλό, εύκολο, γρήγορο και με ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Το ετοιμάζεις σε πολύ λίγο χρόνο το προηγούμενο βράδυ, το βάζεις στο ψυγείο και το επόμενο πρωί το ρίχνεις στο φούρνο. Σε μισή ωρίτσα και κάτι είναι έτοιμο να το απολαύσεις.
 
Σαββάτο απόγευμα, λοιπόν, το θυμήθηκα στο σούπερ μάρκετ που βρισκόμουν για ψώνια και νοερά τσέκαρα τι μου λείπει από τα υλικά, μιας και αυτά που χρειάζονται συνήθως υπάρχουν στο σπίτι και το εγχείρημα μπήκε στο στάδιο της πραγματοποίησης.

Το γλυκό δεν έχει συγκεκριμένο όνομα. Περιγραφικά μπορείς να το πεις “γλυκές φέτες του τοστ στο φούρνο”.

Υλικά

½ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
1 φλιτζάνι ξανθή ζάχαρη
1 πακέτο ψωμί του τοστ*
4 μεγάλα αυγά
1 ½ φλιτζάνι γάλα
Καρύδια (αν θες, όσα θες)
½  κ.γ. βανίλια
2 κ.σ ζάχαρη ξανθή και 1-2 κ.γ. κανέλα ανακατεμένα καλά
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Σιρόπι Σφενδάμου (ή άλλο) ή μέλι

* Διάλεξε ένα ψωμί του τοστ που να έχει σχετικά χοντρές φέτες

Εκτέλεση

1. Βάλε το βούτυρο σε ένα μπολάκι, κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, για 20 περίπου δευτερόλεπτα (ενδιάμεσα ανακατέψέ το) μέχρι να λιώσει, όχι να κάψει.
2. Πρόσθεσε το ένα φλιτζάνι ξανθή ζάχαρη και ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα όσο καλύτερα γίνεται. Μετά, ρίξε το μείγμα σε ένα πυρέξ διαστάσεων περίπου 10 × 20 και άπλωσέ το ομοιόμορφα σε όλη του την επιφάνεια.
3. Χτύπησε σε ένα σκεύος τα αυγά, το γάλα και τη βανίλια ώστε να ομογενοποιηθούν και άφησέ τα στην άκρη.
4. Κόψε τις γύρω κόρες από τις φέτες του τοστ και στρώσε μία στρώση στον πάτο του αλειμμένου πυρέξ. Με ένα κουτάλι βρέξ’ τις, με μία κούπα από το μείγμα αυγών κοντά-κοντά και πασπάλισε από πάνω το μισό μείγμα ξανθιάς ζάχαρης με την κανέλα.
5. Επανέλαβε το ίδιο με ένα δεύτερο στρώμα. Προσπάθησε το μείγμα να εμποτίσει τις φέτες ομοιόμορφα.

* Εάν θέλεις να βάλεις καρύδια τα στρώνεις ενδιάμεσα από τις φέτες και κρατάς μερικά για να τα ρίξεις από πάνω στο δεύτερο στάδιο του ψησίματος, το τελευταίο 10-15 λεπτο.

6. Σκέπασέ το με μια μεμβράνη και βάλτο στο ψυγείο, έτοιμο το επόμενο πρωί να το ψήσεις.
7. Ψήσε στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Τα πρώτα 30 λεπτά ψήσε με σκεπασμένο το πυρέξ, μετά βγάλε το από τον φούρνο, πασπάλισέ την υπόλοιπη ζάχαρη με κανέλα και ψήσε για τα υπόλοιπα 10-15 λεπτά, χωρίς σκέπασμα, μέχρι το χρώμα που έχει πάρει να είναι του γούστου σου.
8. Ξεφούρνισε και άφησε το κανά δεκαλεπτάκι να ισορροπήσει. Σερβίρεις σε ένα πιάτο, πασπαλίζεις με την άχνη και το περιχύνεις με σιρόπι Σφενδάμου ή με μέλι. 

Τώρα, μπορείς πλέον να απολαύσεις την Κυριακάτικη καφεδιά σου με ένα γλυκάκι σούπερ νόστιμο και τόσο – όσο πρέπει γλυκό!   wink