Μερικά πράγματα υπάρχουν λες και έγιναν για να σου την κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Εδώ που τα λέμε, βέβαια, αυτά που σου δίνουν είναι ψίχουλα, μπροστά σε αυτά που μας επιφυλάσσει η ίδια η ζωή (κι όχι η Ζωή). Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι παπούτσια “κολεγιακά” μπορντό κάνουν για καλό ντύσιμο, κάνουν και για σπορ, κάνουν για παντελόνι γκρι, κάνουν για μαύρο, κάνουν και για τζιν.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την ζεστή (και κρύα μια χαρά είναι) πατατοσαλάτα η οποία είναι γνωστή και ως Γερμανική (αφήστε τους συνειρμούς στην άκρη). Οι λύσεις που δίνει είναι πολλές.

Από μόνη της είναι ένα πλήρες και νόστιμο γεύμα, μπορεί να δέσει με δύο λουκάνικα ή ένα σνίτσελ και να είναι ένα τέλειο γαρνίρισμα του πιάτου. Mπορεί, επίσης, να είναι το συμπλήρωμα ενός σάντουιτς αλλαντικών ή ενός κρύου πιάτου με ψητό χοιρινό.   

Η παρασκευή της είναι πολύ εύκολη και γρήγορη και σηκώνει παρεμβάσεις προσθέτοντας υλικά που μας αρέσουν, όπως τριμμένο καρότο, λουκάνικο κομμένο σε φέτες, αυγό βραστό ή άλλα.

Υλικά
1 κιλό πατάτες ομοιόμορφες
250 γρ. μπέικον κομμένο σε χοντρές φέτες
1 μέτριο-μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 κ.σ. λευκό ξίδι (ή όσο θες)
1 κ.σ. ζάχαρη (ή όση θες)
1-2 κ.σ. μουστάρδα Dijon
αλάτι
ψιλοκομμένο τσάιβς για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
1. Οι πατάτες πρέπει να είναι ομοιόμορφες για να βράσουν στον ίδιο χρόνο. Τις βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να τρυπιούνται μέχρι μέσα με ένα πιρούνι. Τις βγάζουμε από την φωτιά τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
2. Σε ένα τηγάνι μαγειρεύουμε το μπέικον, σε μέτρια-δυνατή φωτιά μέχρι να γίνει τραγανιστό και το ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας για να τραβήξει τα λίπη. Όταν κρυώσει το σπάμε σε μικρά κομμάτια και το βαστάμε στην άκρη.
3. Στο τηγάνι του μπέικον κρατάμε το ¼ από το λίπος που έβγαλε και σε μέτρια φωτιά μαγειρεύουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο και να αρχίσει να παίρνει χρώμα.
4. Σε ένα ευρύχωρο μπολ χτυπάμε το ξίδι, τη ζάχαρη, τη μουστάρδα, το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνει το μείγμα παχύρευστο. Προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες και ανακατεύουμε καλά με το μείγμα ώστε να μαριναριστούν όλες οι πατάτες.
5. Το ανακάτεμα το κάνουμε με απαλές κινήσεις για να μην λιώσουμε τις πατάτες. Προς το τέλος προσθέτουμε το τριμμένο μπέικον να ανακατευθεί και αυτό. Γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο τσάιβς και σερβίρουμε την πατατοσαλάτα ζεστή.