Έχει κάτι το μαγικό το street food. Η κεντρική ιδέα, αρχικά. Το ότι μπορείς να φας κάτι νόστιμο και ωραίο στο δρόμο, στο χέρι. Είναι value for money. Cosy και παρεΐστικο. Και τι ωραία, τι καλά, η Αθήνα είναι ευλογημένη σχετικώς.

Γράφει ο Γιώργος Καραχάλιος

Σε έναν κόσμο στον οποίο μας αρέσει πιο πολύ να βλέπουμε μαγειρική παρά να μαγειρεύουμε, που το να φας σε ένα εστιατόριο δεν είναι πάντα προσιτό οικονομικά, το street food έρχεται, σαν άλλος σούπερ ήρωας, να μας ταΐσει, να μας χορτάσει.

Ετοιμάζεται μπροστά στα μάτια μας – κάτι που ενισχύει το στοιχείο της οικειότητας – μας θέλει συμμέτοχους, όχι μόνο παρατηρητές.

Πού συναντάμε λοιπόν μερικά από τα καλύτερα street food στην πρωτεύουσα; Η επιλογή ήταν πολύ δύσκολη. Δεδομένα και αναπόφευκτα θα αδικήθηκαν κάποιοι. Όμως η πρόθεση ήταν καλή – το νόστιμο το φαγητό όλους μας ενώνει. Κι έπειτα προσπαθήσαμε να πιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες γευστικές διαδρομές…

Τα τοπ street food στην Αθήνα

Λευτέρης ο Πολίτης

Το σουβλάκι είναι το εθνικό μας street food. Και ο Λευτέρης ο Πολίτης το απόλυτο σημείο αναφοράς στο αντικείμενο, το πιο ξακουστό σουβλατζίδικο του κεντρου.

Κάνοντας τα πράγματα α λα παλαιά, κρατώντας τις τιμές σε πολύ προσιτά επίπεδα. Οι καθαρές και απλές γεύσεις δημιουργούν ένα ποίημα ή μάλλον… πολλά, αφού κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα.

Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια / Ρόμβης 18, Σύνταγμα

Κρίνος

Πρώτα σου σπάει η μύτη. Μετά η καρδιά αρχίζει να χτυπάει πιο δυνατά από την προσμονή. Και τέλος, το νιώθεις με κάθε σου κύτταρο. Απόλαυση…

Οι λουκουμάδες του Κρίνου, με την τρύπα στη μέση και με το μέλι να τους «ντύνει» σε γενναίες ποσόστητες. είναι κομμάτι της Αθήνας από το 1923. Δεν κρατάς τόσο πολύ στο χρόνο αν δεν είσαι ξεχωριστός. Ανεπανάληπτος.

Αιόλου 87, Ομόνοια

Άριστον

Είναι αυτή η καλύτερη τυρόπιτα στην Αθήνα; Ναι, ναι και ξανά ναι. Έρωτας με την πρώτη μπουκιά. Που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Κουρού… γκουρού!

Εκεί στα πέριξ της Ερμού, πρώτα θα εντοπίσεις τη μυρωδιά – κι όμως καταφέρνει και ξεχωρίζει στην «οσμητική βοή» της πόλης

Βουλής 10, Αθήνα

Thess bao

Όπως πάρα πολλά ακόμη καλά πράγματα στην Ελλάδα, η ιστορία ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη. Το μαγαζί αγαπήθηκε τόσο ώστε έγινε… ερωτικός μετανάστης στην πρωτεύουσα.

Τα χειροποίητα bao buns γεμίζουν με ευφάνταστους συνδυασμούς και πηγή έμπνευσης την ελληνική, την ασιατική και την εναλλακτική street food κουζίνα. Πρωτοτυπία και πολυπολιτισμικότητα.  

Περικλέους 30-32, Αθήνα

Feyrouz

Από τα πλέον αγαπημένα street food μαγαζιά, η λιβανέζικη κουζίνα στην αποθέωσή της. Χωρίς τίποτα το «δήθεν», με άξονες τη γνησιότητα και την αγάπη για το νόστιμο φαΐ.

Λαχματζούν, πεϊνιρλί και σούπες (που παίρνεις μαζί σου σε χάρτινο κύπελλο), ό,τι και να πάρεις, θα το… ξαναπάρεις, αφού θα επιστρέψεις πολλές φορές.

Καρόρη 23 και Αγάθωνος 1, Μοναστηράκι

Big Mouth

Αυτά τα φοβερά και τρομερά σάντουιτς έχουν χορτάσει… στρατιές πεινασμένων. Είναι πεντανόστιμα, είναι «τούμπανο» σε ποσότητα, είναι σμιλεμένα από τα καλύτερα υλικά. Το street food στα καλύτερά του, τόσο απλά, τόσο σύνθετα.

Πραξιτέλους 20, Αθήνα

Falafellas

Ουρές για φαλάφελ; Ποιος να το έλεγε κάποτε, αλλά πλέον είναι κάτι το απολύτως λογικό. Ειδικά σε αυτό το μαγαζί, κοντά στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης. Για όσους αγαπούν το εναλλακτικό street food – είναι πολλοί εκεί έξω.

Αιόλου 51

Poncho Tacos

Λίγο μεξικανικό street food; Μα ναι και προφανώς… Στην Καρύτση μας περιμένει εκλεκτό «πράγμα» με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, Πόντσο Άλβαρες να έχει έρθει από το Μεξικό στην Αθήνα για να μας κάνει χαρούμενους!  

Καρύτση 10, Πλατεία Αγίου Γεωργίου

Κώστας

Αδύνατον να μην μπει ακόμα ένα σουβλατζίδικο στη λίστα – είπαμε, είναι το εθνικό μας street food. Στον Κώστα, στο Σύνταγμα, θα φας κρέας εκλεκτής ποιότητας, θα φας κάτι το αυθεντικό. Μαζί με πολύ κόσμο ακόμα. Το σουξέ είναι διαχρονικό.

Μητροπόλεως & Πεντέλης 5, Σύνταγμα

Choureal

Να μη φάμε και ένα γλυκάκι για φινάλε, για επιδόρπιο; Και το Choureal έχει το καλύτερο για μας. Ένα προφιτερόλ-κόλαση, Ολόφρεσκο, που φτιάχνεται μπροστά σου με ό,τι υλικά εσύ διαλέξεις.

Γευστική ηδονή. Που ξεκίνησε επίσης από τη Θεσσαλονίκη. Τον… βόρειο ναό του street food!

Διομείας 2 & Ερμού 18, Σύνταγμα