Πόσο αδικημένη είναι η καημένη η σούπα στη λαϊκή συνείδηση. Τη χρησιμοποιούμε ως έκφραση για να περιγράψουμε ένα κακό ποδοσφαιρικό παιχνίδι, την έχουμε συνδέσει με φαγητό αρρώστων. Βέβαια, οι γνώστες δεν έχουν τέτοιου είδους κολλήματα. Οι μύστες της νοστιμιάς έχουν το εν λόγω έδεσμα πολύ ψηλά στη συνείδησή τους. Οι σούπες είναι σούπερ!

Γράφει ο Γιώργος Καραχάλιος

Και μετά από αυτό το διάλειμμα για ένα ομολογουμένως αμφίβολης ποιότητας λογοπαίγνιο, περνάμε στο παρασύνθημα. Πού μπορεί κανείς να βρει πραγματικά καλή σούπα εκεί έξω στην Αθήνα; Χειμώνιασε κιόλας και «τραβιέται» τρελά με αυτόν τον καιρό. Κάναμε μια έρευνα αγοράς. Σουπίτσα κανείς;

5 σούπες στην Αθήνα που θα σε κάνουν δικό τους για πάντα

Chez Lucien

Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν υπάρχει καλύτερη κρεμμυδόσουπα από του Chez Lucien εκεί έξω – αμφιβάλουμε. Είμαστε όμως ως και βέβαιοι πως σε σχέση ποιότητας/τιμής δεν έχει ταίρι.

Η γαλλική κουζίνα διανθισμένη με μια ελληνική νότα ενώ εσύ γεύεσαι μια ένα βουτυράτο παχύρρευστο ποίημα, με λιωμένο τυρί και ζωμό κρέατος. Με κρουτόν για συνοδεία σταματάς μόνο επειδή ξέρεις ότι έπονται κι άλλα εκπληκτικά πιάτα σε αυτό το στέκι-μπιστρό στα Πετράλωνα – τι ευτυχία που το λουκέτο που είχε μπει πριν από λίγα χρόνια αποδείχθηκε απλώς προσωρινό.

Τρώων 32, Πετράλωνα

Feyrouz

Η καρδιά της Ανατολής χτυπά στο Feyrouz και οι πελάτες έρχονται φανατικά και για τις σούπες του μενού.

Best seller η «Μαχλούτα η Ανάκατη» που είναι το γευστικό αποτέλεσμα της ένωσης κόκκινης φακής με μαραθόριζα, κολοκύθας, σπιτικού ζωμού από κοτόπουλο και φρεσκοκαβουρδισμένου αγριοκύμινου. Πίνεται και σαν ρόφημα, σερβίρεται σε χάρτινο κουτάκι, την κουβαλάς άρα και στο δρόμο – πόσο καλύτερο να γίνει πια;

Καρόρη 23 και Αγάθωνος 1, Μοναστηράκι

Tanpopo

To Ramen είναι λατρεία, αποκάλυψη. Δεν ξεχνάς ποτέ την πρώτη φορά που δοκίμασες αυτό το δώρο της Ιαπωνίας προς τον υπόλοιπο κόσμο. Και για τη νοστιμιά και γιατί στάνταρ θα… κάηκες (πρέπει να το ξεκινήσεις ενώ ακόμα τσουρουφλάει).

Διάφορα είδη ζωμών (βοδινό, χοιρινό, κοτόπουλο, θαλασσινά), γαρνιτούρες και στυλ noodle. Άρα είναι όλες ίδιες; Όχι, καθόλου. Υπάρχουν έξτρα υλικά, υπάρχει προφανώς και τεχνογνωσία που κάνει τη διαφορά.

Αν φας αυτή του Tanpopo (shoyu kai tonkatsu), με την υπογραφή-εγγύηση του Σωτήρη Κοντιζά, θα καταλάβεις πως σου σέρβιραν κάτι που δεν βρίσκεις ούτε συχνά ούτε εύκολα. Δεν το λένε τυχαία «Ραμενάδικο» το μαγαζί, η εξειδίκευση πάει σε άλλο level.

Αριστείδου 1, Αθήνα

Πεζούλας

Είναι η ψαρόσουπα η βασίλισσα της σούπας; Ναι, λένε πολλοί και το υποστηρίζουν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους.

Αν σε φέρει ο δρόμος στου Πεζούλα, στην Καλλιθέα, σε περιμένει μια από τις τοπ του είδους εν Αθήναις. Ίδια και απαράλλαχτη από τα 50s ως συνταγή, ωδή στην απλότητα και με μια βελουτέ υφή που σε κάνει να νιώθεις ευτυχία σε κάθε μπουκιά.

Πεισιστράτου 11, Τζιτζιφιές

Το Βραστό

Όταν νιώθεις «κάπως», όταν θες κάτι να σε τονώσει, να σε «πιάσει», η κρεατόσουπα είναι αυτό που αναζητάς. Και αν ξέρεις, το βρίσκεις εκεί στο Πολύδροσο.

Ζωμός από βραστό μοσχάρι που απολαμβάνεις μέχρι το μεδούλι, με λίγα λαχανικά να κολυμπούν και να δίνουν το κάτι παραπάνω σε αυτό που προσλαμβάνεις. Έχεις την επιλογή να σου έρθει μαζί με κομμάτια μοσχαριού ή σκέτη.

Ρόδων 3, Χαλάνδρι