Οι πίτες είναι παραδοσιακό κομμάτι της γαστρονομίας σε πολλές πόλεις και χώρες, από την Ελλάδα μέχρι τον Λίβανο και από την Μικρά Ασία μέχρι τα Τρίκαλα. Ανάμεσα τους το γευστικό πλεονέκτημα έχουν πάντοτε αυτές που φτιάχνονται στο χέρι με αγνά υλικά, είναι αυθεντικές, παραδοσιακές ή με πιο μοντέρνα προσέγγιση, όπως αυτές που συνδυάζουν επιρροές και υλικά από διαφορετικές κουζίνες. Η γεύση τους σου μένει αξέχαστη και πολύ πιθανό να σε ταξιδέψουν στις ομορφότερες αναμνήσεις σου.

Στην Αθήνα συναντάμε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές για αυθεντική, χειροποίητη πίτα. Κάποιες συνταγές κρύβουν μέσα τους ολόκληρη οικογενειακή παράδοση, άλλες συνδυάζουν ταυτόχρονα γεύσεις της Δύσης και της Ανατολής ενώ κάποιες άλλες φέρνουν αρώματα από τη Μικρά Ασία.

Koala Coffee & Handcrafted pleasures: Για πίτες με οικογενειακή παράδοση

Αν βρεθείς έξω από «Koala Coffee & Handcrafted pleasures» στην Λεωφόρο Αγίου Δημητρίου, είναι σχεδόν απίθανο να μην σε τραβήξει η μυρωδιά που έρχεται από τον καφέ και τις χειροποίητες πίτες που είναι τοποθετημένες με προσοχή στην γυάλινη βιτρίνα και περιμένουν να τις διαλέξεις.
Από το 1993 μέχρι και σήμερα ο κύριος Γιάννης, παρέα με τους δύο γιους του, ζυμώνει καθημερινά στο εργαστήριο του χειροποίητες πίτες και πεντανόστιμες σφολιάτες, ακολουθώντας πιστά παραδοσιακές συνταγές και χρησιμοποιώντας τις πιο φρέσκες πρώτες ύλες.

Η τυρόπιτα κουρού είναι τραγανή απ’ έξω και μαλακή από μέσα, η κασερόπιτα λιώνει στο στόμα σου και η χωριάτικη σπανακόπιτα με το τραγανό φύλλο που ‘’κρατσανάει’’ μέσα στο στόμα σου και τη φέτα Άργους Κορομίχη που προσθέτει την απαραίτητη τσαχπινιά στη γεύση είναι μερικές από τις κορυφαίες επιλογές, ενώ η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με την χειροποίητη κρέπα θα σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι στην συμπρωτεύουσα και όχι στην Αθήνα.

Διεύθυνση: Λεωφ. Αγίου Δημητρίου 159, Αγ. Δημήτριος

Τηλέφωνο: 210 976 5594

Πλαστός και Κρεμμυδόπιτα: Για πίτες στην γάστρα που σε ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα

Στον αριθμό 5 της Κνωσού στο Παλαιό Φάληρο, ετοιμάζονται καθημερινά φρέσκιες, χειροποίητες πίτες και ολόκληρη η γειτονιά μοσχοβολάει.

Ο σεφ Νικόλας Αντωνόπουλος, που ήρθε από την Μύκονο στην Αθήνα και έχει δουλέψει σε κουζίνες όλου του κόσμου (από νότια Αφρική μέχρι Λονδίνο) αποφάσισε να φέρει την τέχνη του μέχρι την πρωτεύουσα και να της χαρίσει ένα μαγαζί που ξέρει από αυθεντικές πίτες. Το «Πλαστός και Κρεμμυδόπιτα».

Πάνω σε αυτοσχέδιες γάστρες ετοιμάζονται πίτες με συνταγές και γεύσεις από ολόκληρη την Ελλάδα, με σεβασμό στην παράδοση και με μεγάλη μαεστρία.

Είναι τέσσερις και μισή τα ξημερώματα όταν ο σεφ ανάβει τα κάρβουνα και βάζει τις πίτες με τα εικοσιτέσσερα φύλλα να ψήνονται. Μέχρι τις οκτώ το πρωί είναι έτοιμες.

Από την signature πίτα τους που έχει το όνομα «Πλαστός», με την ποικιλία χόρτων, το φρέσκο κρεμμύδι, τον άνηθο, την φέτα, το καλαμποκάλευρο και την βουτυρένια γεύση που απελευθερώνει μυρωδιές και αρώματα από Ελλάδα, μέχρι την «Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου» με τυροβολιά, κρεμμύδι και άνηθο που σε ταξιδεύει μέχρι το νησί των ανέμων και την κιμαδόπιτα με σπανάκι και φέτα που είναι από τις best seller επιλογές, όλες τους φτιάχνονται με ποιοτικά υλικά και συνταγές που θα φέρουν στο νου σου τις ωραιότερες αναμνήσεις σου.

Διεύθυνση: Κνωσού 5, Παλαιό Φάληρο

Τηλέφωνο: 210 959 6230

Feyrouz_Athens: Για πίτες με άρωμα από την Ανατολή

Σε μια γωνιά στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται το «Feyrouz_Athens», που πήρε το όνομα του από την πιο διάσημη Λιβανέζα τραγουδίστρια που με την μουσική της ένωσε τις διαφορετικές φυλές της Μέσης Ανατολής αλλά και από την μαγείρισσα και μητέρα της οικογένειας, που βρίσκεται πίσω από το μοναδικό αυτό εγχείρημα που ενώνει στην κουζίνα του την Δύση με την Ανατολή.

Στην κουζίνα του μαγαζιού φτιάχνονται καθημερινά φαγητά με γεύσεις επηρεασμένες από την Κωνσταντινούπολη, την λεβαντίνικη παράδοση και την Ελλάδα και χειροποίητες πίτες που όμοιες τις δεν έχεις ξαναδοκιμάσει.

Μέσα στο εργαστήριο τους τα πάντα ετοιμάζονται από την αρχή, καβουρδίζουν μέχρι και τα δικά τους μπαχαρικά και αλέθουν τα αλεύρια τους δίνοντας έμφαση σε κάθε στάδιο της παρασκευαστικής διαδικασίας.

Ξεχωρίζουν οι χορτοφαγικές πίτες που το σχήμα τους μοιάζει με αυτό του πεϊνιρλί. Δύσκολα θα αντισταθείς στο «Σούρκι» με την χειροποίητη ζύμη ολικής άλεσης το συριακό ανθότυρο παραγωγής τους, τα μοσχομυρωδάτα μπαχαρικά, την ντομάτα, την πιπεριά Φλωρίνης και το μαύρο σουσάμι ή το «Ναζίκ μπαϊλντί» με επίσης χειροποίητη ζύμη ολικής άλεσης, πιπεράτο mix από μελιτζάνες, φακές, ρεβίθια, άγριο κύμινο και ξερό κόλιανδρο που σε οδηγεί σε νέα γαστρονομικά μονοπάτια.

Διεύθυνση: Καρόρη 23 και, Άγάθωνος 1, Αθήνα

Τηλέφωνο: 213 031 8060

Δήμητρα Γουναρίδη: Για τις τριγωνικές πίτες από Μικρά Ασία

Μικρασιάτης, πρόσφυγας ο Τάσος Γουναρίδης ήρθε στην Ελλάδα και έστησε στο υπόγειο του σπιτιού του ένα μικρό εργαστήριο και με λίγο αλεύρι έφτιαχνε τις νοστιμιές του, έπειτα με τη στήριξη της γυναίκας του, Δήμητρας, που έμαθε τις μικρασιατικές συνταγές της πεθεράς της και τελειοποίησε τις πίτες, κατάφερε να εξαπλώσει την φήμη του από τη Νέα Ιωνία σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Μέχρι και σήμερα το εργαστήριο «Δήμητρα Γουναρίδη» εξακολουθεί να μένει στην οικογένεια και να φτιάχνει χειροποίητο φύλλο ματσόβεργας και χωριάτικες τυρόπιτες και πίτες από τη Μικρά Ασία με την ίδια ποιότητα και αξεπέραστη νοστιμιά.

Το φύλλο το ανοίγουν στο χέρι, η γέμιση είναι από εκλεκτά τυριά και το βούτυρο αγνό. Θα καταλάβεις την ποιότητα των πρώτων υλών, από την πρώτη σου μπουκιά.

Οι πιο διάσημες πίτες της είναι οι τρίγωνες, τηγανιτές με την τραγανή υφή και την εθιστική ζύμη, που θα τις βρεις σε διάφορες γεύσεις με τυρί, κιμά, σπανάκι, φρέσκια ντομάτα και ζαμπόν, μανιτάρια, μελιτζάνα, πατάτα ή κολοκύθα.

Διεύθυνση: Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία

Τηλέφωνο: 210 271 2548

MARILI (მარილი): Για χατσαπούρι και γεωργιανές πίτες

Στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του ένας γεωργιανός φούρνος που προσφέρει αυθεντικές πίτες από την Γεωργία. Πίσω από αυτό το εγχείρημα βρίσκεται η Νάτια Νανταρεϊσβίλι, η οποία αποφάσισε να φέρει μία γεύση από την χώρα της στην Αθήνα και έφτιαξε ένα μαγαζάκι με το όνομα «MARILI», που στα γεωργιανά σημαίνει αλάτι.

Μπαίνοντας στον χώρο, που την παράσταση κλέβει ένας γεωργιανός πέτρινος φούρνος που μοιάζει με πηγάδι, όλες οι αισθήσεις σου ξυπνάνε μέσα από τα αρώματα και τις γεύσεις.

Έχεις δοκιμάσει ποτέ σου χατσαπούρι; Είναι μία πίτα που μοιάζει με το ελληνικό τυρόψωμο και έχει σαν βάση του ένα εξολοκλήρου αγελαδινό και ελαφρώς μαστιχωτό τυρί, που στη «MARILI», το προμηθεύονται από μία παραγωγό στην Πάτρα που το φτιάχνει με γεωργιανό τρόπο. Για την παρασκευή του δεν απαιτούνται πολλά λιπαρά, παρά μόνο λίγο βούτυρο και έτσι είναι ελαφρύ στη γεύση, ενώ κάθε μπουκιά λιώνει στο στόμα σου.

Μία άλλη παραδοσιακή πίτα που θα βρεις στα ράφια τους είναι η φασολόπιτα, την οποία συνηθίζουν να φτιάχνουν οι γιαγιάδες τους στη Γεωργία και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην χώρα τους.

Διεύθυνση: Αγίας Ζώνης 26, Αθήνα

Τηλέφωνο: 211 425 2269