Η Αθήνα έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι εκτός από τυρόπιτα και σουβλάκι, μπορεί να προσφέρει και ποιοτικό street food με επιρροές από άλλα μέρη του κόσμου, όπως πίτσες με νεοϋορκέζικες ή ναπολιτάνικες επιρροές. Το γρήγορο φαγητό που μπορείς να απολαύσεις χαλαρά στο χέρι, έχει γίνει τάση και συναγωνίζεται στα ίσια εστιατόρια μεγάλου βεληνεκούς.

Στα της πίτσας, η πρωτεύουσα έχει να προσφέρει μερικές πολύ δυνατές επιλογές, με μαγαζιά που φτιάχνουν αυθεντικά ζυμάρια και συνοδεύονται από άριστης ποιότητας πρώτες ύλες.

Crust

Στο «Crust», το underground μαγαζάκι που βρίσκεται στο σημείο που είναι γνωστό για τα βιντατζάδικα, στην οδό Πρωτογένους, θα δοκιμάσεις αυθεντική νεοϋορκέζικη πίτσα. Και τι σημαίνει αυτό; Πίτσα λεπτή και τραγανή που το κομμάτι τρώγεται αφού πρώτα το διπλώσεις στην μέση.

Πρόκειται για μία από τις πιο value for money πίτσες που θα βρεις στο κέντρο της Αθήνας, που φτιάχνεται με προσεκτικά επιλεγμένα υλικά και ψήνεται σε ξυλόφουρνο, τον οποίο μάλιστα έχουν κατασκευάσει μόνοι τους.

Πριν ακόμα επιλέξεις ποια γεύση θα δοκιμάσεις, η μυρωδιά που έρχεται από την ανοιχτή κουζίνα θα σε πείσει ότι η απόφαση που πήρες να μπεις μέσα στο «Crust» ήταν πολύ σωστή.

Στα best seller τους θα βρεις την πίτσα «Snow White», με κρέμα παρμεζάνας, φρέσκια μοτσαρέλα, άγρια μανιτάρια, ιταλική καπνιστή πανσέτα, προσούτο cotto και φλούδες παρμεζάνας καθώς και την «Maggie» με αρωματική σάλτσα ντομάτας, φρέσκια μοτσαρέλα και ντοματίνια.

Και αν το φαγητό σου άνοιξε την όρεξη για λίγο χορό και μουσική, μπορείς να κατέβεις στο υπόγειο που έχει μεταμορφωθεί σε mini club και πολύ συχνά διοργανώνονται dj sets, πάρτυ ή lives.

Διεύθυνση: Πρωτογένους 13, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 325 7179

ΤΖΑΪΑΝΤ

Στον πεζόδρομο Γεωργάκη Ολυμπίου, που σταδιακά αποκτά όλο και μεγαλύτερο κοινό θα βρεις ένα μαγαζί μια σταλία ονόματι «ΤΖΑΪΑΝΤ», που κάνει λογοπαίγνιο με το πολύ μικρό μέγεθος του.
Πάνω από δέκα διαφορετικές επιλογές σε πίτσα θα βρεις στον κατάλογο της μικρής αυτή πιτσαρίας, σε γεύσεις και συνταγές που θα σε κάνουν να αναρωτιέσαι από πού προέκυψαν, όπως αυτή με κρέμα γάλακτος, παρμεζάνα, μοτσαρέλα, ψητή πατάτα, φρέσκο κολοκύθι, δυόσμο, ξινομυζήθρα και ελαιόλαδο, με υλικά που θα έβρισκες σε πιάτα μιας ελληνικής ταβέρνας.

Το ζυμάρι της «ΤΖΑΪΑΝΤ» ωριμάζει για 48 ώρες, έπειτα ψήνεται γεμάτη με τις πιο ποιοτικές πρώτες ύλες και το αποτέλεσμα είναι μία πίτσα λεπτή και ελαφρώς αφράτη.

Στις δημοφιλέστερες επιλογές θα βρεις την «Λουκάνικο & μπρόκολο» με τυρί κρέμα, κρέμα γάλακτος, μοτσαρέλα, πεκορίνο, φρέσκο λουκάνικο Ιταλίας, φρέσκο μπρόκολο και πιπεριά chili, που λιώνει στο στόμα σου και την «Αντζούγια & ελιά» με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, φρέσκια μοτσαρέλα fior di latte, αντζούγιες, πράσινες ελιές και φρέσκο βασιλικό που τα αρώματα της σε ταξιδεύουν.

Διεύθυνση: Γεωρ. Ολυμπίου 21, Αθήνα

Valteziana Pizzeria

Η αγάπη για τη φωτογραφία ήταν αυτή που ένωσε τον Μανουέλ Καπούρσο και την Γεωργία Στρατάκη, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την «Valteziana Pizzeria» που άνοιξε στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου, εκεί που πρωταγωνιστούν μερικά από τα πιο δημοφιλή και διαχρονικά στέκια.

Αυθεντική ιταλική πίτσα με υλικά υψηλής ποιότητας, πολλά από τα οποία έρχονται από την γειτονική χώρα απευθείας και ζυμάρι που ωριμάζει για 48 ώρες στο πατάρι, οπού και βρίσκεται το εργαστήριο.

Ο ναπολιτάνος που αγάπησε τα Εξάρχεια βάζει σε σχεδόν κάθε συνταγή του ελαιόλαδο, μοτσαρέλα από ανθόγαλα και βασιλικό και δημιουργεί πίτσες με εξαιρετικά αρώματα, ελαφρώς αφράτες που φέρνουν την τέχνη της Ιταλίας μέχρι την Ελλάδα.

Στα best seller τους η κλασική και αγαπημένη «Μαργαρίτα» με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, βασιλικό και ελαιόλαδο, η μοσχομυρωδάτη «Prosciutto & Burrata» με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, προσούτο, μπουράτα, βασιλικό και ελαιόλαδο και η καυτερή «Nduja» με σάλτσα ντομάτας, ντούγια (σπάνιο και παραδοσιακό αλλαντικό με ιταλική καταγωγή), μοτσαρέλα, βασιλικό και ελαιόλαδο.

Διεύθυνση: Βαλτετσίου 41, Αθήνα

Τηλέφωνο: 212 107 3755

Granello – Pizza Italiana

Στην οδό Περικλέους, ένα από τα πιο ιστορικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας, θα βρεις την πιο μοσχομυρωδάτη γωνιά, που έφερε στην πρωτεύουσα την αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα.
Το ζυμάρι στο «Granello» φτιάχνεται από λεπτά αλεσμένο αλεύρι από τη Νάπολη και νερό (ναι, με δύο μόνο υλικά και κάνει θαύματα), αφού ζυμωθεί ωριμάζει για 48 ώρες και έπειτα σε ένα aesthetic ξυλόφουρνο (ειδική παραγγελία που ήρθε από τη Νάπολη στην Αθήνα).

Η πεντανόστιμη βάση της πίτσας γεμίζει με άριστης ποιότητας υλικά που προέρχονται είτε από την Ιταλία είτε από Έλληνες παραγωγούς, όπως είναι η σάλτσα ντομάτας San Marzano (γνωστή ποικιλία τομάτας San Marzano με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π), εξαιρετικής ποιότητας).

Στις δημοφιλέστερες επιλογές θα βρεις την διαχρονική «Μαργαρίτα», με σάλτσα ντομάτας San Marzano, μοτσαρέλα και φρέσκο βασιλικό, την vegetarian «Bianca», με παρμεζάνα, burrata, σκόρδο, φρέσκο βασιλικό, ελαιόλαδο και μαύρο πιπέρι την «Verona» με σάλτσα ντομάτας San Marzano, ricotta, pecorino romano, prosciutto crudo και ρόκα, που σε ταξιδεύει μέχρι την Ιταλία.

Διεύθυνση: Περικλέους 18, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 322 6542

Smak Ζυμερία

«Smak» στα σουηδικά σημαίνει γεύση και το new age μαγαζάκι που βρίσκεται στην Ρόμβης και τον αριθμό 21, ξέρει πολύ καλά από γεύση και το αποδεικνύει μέσα από τις ναπολιτάνικες πίτσες του και το πεντανόστιμο πεϊνιρλί.

Η πίτσα τους φτιάχνεται με δικιά τους φρέσκια ζύμη αργής ωρίμανσης και στη συνέχεια ψήνεται μπροστά σου σε καυτή πέτρα για περίπου δύο λεπτά (τόση ώρα χρειάζεται να ψηθεί το συγκεκριμένο ζυμάρι) και έπειτα σερβίρεται ακριβώς τη στιγμή που έχει βγάλει τα πιο ωραία της αρώματα.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή είναι η «Pizza Bianca» με μοτσαρέλα, γκοργκοντζόλα, βιολογικά αποξηραμένα σύκα και βιολογικό μαύρο σουσάμι, με αρκετά έντονη γεύση και μοναδικούς συνδυασμούς υλικών.

Διεύθυνση: Ρόμβης 21, Αθήνα

Τηλέφωνο: 211 409 7046