Δεν χρειάζεσαι πολλά για να περάσεις καλά. Μία όμορφη, ατμοσφαιρική αυλή, καλό φαγητό και λίγη μουσική μπορούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για ένα τέλειο μεσημέρι σε κάποια γειτονιά της Αθήνας, όπου μια παλιά αποθήκη που μετατράπηκε σε ταβέρνα ή για ένα ειδυλλιακό βράδυ κάπου στο Χαλάνδρι, σ’ ένα αρχοντικό που έστησε τις καρεκλίτσες του και έστρωσε τα τραπεζάκια του.

Γεύσεις και αρώματα από την ελληνική παραδοσιακή γαστρονομία σε έξι μοναδικές ταβέρνες της πόλης μας, που όσο ο καιρός είναι καλός μεταφέρονται στην αυλή για να γράψουν τη δική τους ιστορία. Ό,τι πρέπει για να εγκλιματιστείς σιγά σιγά στην πρωτεύουσα μετά τις διακοπές!

Κούβελος

Σε μία από τις πιο γραφικές γειτονιές στην Αθήνα, στο όμορφο Κουκάκι, βρίσκεται από το 1906, ο «Kouvelos», μία ταβέρνα που ξέρει από καλό φαγητό και προσφέρει παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις.

Τις μέρες με καλό καιρό οι μυρωδιές και οι γεύσεις μεταφέρονται στη χαλικόστρωτη αυλή, όπου μπορείς να απολαύσεις ένα open air γεύμα κάτω από τα πανέμορφα, καταπράσινα φυτά. Τα γήινα χρώματα και ο ρομαντικός φωτισμός σε κάνουν να νιώθεις οικειότητα, σα να βρίσκεσαι καλεσμένος στον χώρο κάποιου αγαπημένου σου προσώπου, ενώ οι γεύσεις σε ταξιδεύουν.

Το γεύμα λοιπόν, ξεκινάει με το Σκοπελίτικο στριφτάρι στο τηγάνι, με ξινομυζήθρα, γραβιέρα, θυμαρίσιο μέλι και μαύρο σουσάμι και κολοκυθοκεφτέδες με φέτα, πεκορίνο Αμφιλοχίας, δυόσμο και βότανα εποχής, που θεωρούνται από τα κορυφαία μεζεδάκια τους. Ε, δε γίνεται να μη τα δοκιμάσεις!

Στα κυρίως, όλοι έχουν να λένε για το κοντοσούβλι από χοίρο ελευθέρας βοσκής Φάρμας Γκαραβέλας, μαριναρισμένο σε σπιτικό ζωμό με μπαχάρια και μυρωδικά, αργοψημένο σε σιφνέικη γάστρα, τόσο ζουμερό που λιώνει στο στόμα και για την καπνιστή χοιρινή μπριζόλα Φάρμας Χανίων (που παράγεται από ατόφια χοιρινή μπριζόλα χωρίς συντηρητικά) αναμεμιγμένη με άριστης ποιότητας μπαχαρικά και καρυκεύματα, με γεύση που σε ταξιδεύει.

Διεύθυνση: Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Αθήνα

Τηλέφωνο: 211 405 2418

Άμα λάχει στης Νεφέλης

Μία όμορφη, καταπράσινη πλακόστρωτη αυλή στην Καλλιδρομίου, που παλαιότερα ήταν προαύλιο ενός Δημοτικού Σχολείου, σε περιμένει για να δοκιμάσεις γευστικά μεζεδάκια και κυρίως πιάτα, με έμπνευση από την ελληνική παραδοσιακή γαστρονομία.

Οι χαριτωμένες λεμονιές , η εντυπωσιακή κληματαριά και τα χρωματιστά λουλούδια δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε αυλή σπιτιού, ενώ οι παλιές βρύσες από τις οποίες κάποτε έπιναν νερό οι μαθητές, θα σε ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο.

Στο «Άμα λάχει στης Νεφέλης» όμως, θα ταξιδέψεις και σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τις γεύσεις της. Μοναδικές επιλογές σε τυριά, από Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. 24μηνης παλαίωσης με πικάντικη γεύση και λεπτό άρωμα μέχρι Λαδοτύρι Ζακύνθου Π.Ο.Π, το πεντανόστιμο πικάντικο πρόβειο τυρί που ωριμάζει σε ελαιόλαδο.

Τι θα έλεγες για φασόλια γίγαντες Πρεσπών στο φούρνο με λιαστή ντομάτα, πιπεριές, κρούστα από ψωμί και γραβιέρα Κρήτης; Εμένα μου άνοιξε ήδη η όρεξη!

Και επειδή πάντα μένει χώρος για γλυκό, όσο κι αν έχουμε φάει (ειλικρινά δεν ξέρω πώς γίνεται αυτό), μπορείς να κλείσεις το γεύμα σου με ένα Cheesecake Μανούρι με σάλτσα από φρούτα του δάσους και lime, που μοιάζει σα να βγήκε από κάποια ινσταγκραμική δημοσίευση.

Διεύθυνση: Καλλιδρομίου 69, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 384 5978

ΡΕΜΟΥΤΣΙΚΟ

Μία αποθήκη στην οποία ο παππούς Παναγιώτης φυλούσε τα βαρέλια με τα χειροποίητα κρασιά του, που έπειτα μετατράπηκε από τις επόμενες γενιές σε κουτούκι και αργότερα σε ταβέρνα (αυτή που γνωρίζουμε σήμερα), προσφέρει εδώ και περισσότερα από 35 χρόνια ποιοτικό και νόστιμο φαγητό με έμπνευση από τις ρίζες της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας.

Η όμορφη αυλή του αρχοντικού σπιτιού παίρνει σάρκα και οστά και το «ΡΕΜΟΥΤΣΙΚΟ» στήνει τα τραπεζάκια του κάτω από καταπράσινα δέντρα και δίπλα από τα πέτρινα τοιχάκια.

Η ταβέρνα φημίζεται για τα παϊδάκια της είτε πρόβια είτε αρνήσια, τα οποία είναι ζουμερά και καλοψημένα, ενώ στις σπεσιαλιτέ τους θα βρεις και το χοιρινό κοντοσούβλι, που γίνεται ανάρπαστο εδώ και χρόνια καθώς και τα παστουρμαδοπιτάκια με το χρυσαφένιο, τραγανό φύλλο.
Σημείωση: Τον χειμώνα μπορείς να απολαύσεις το φαγητό σου στον εσωτερικό χώρο γύρω από το τζάκι.

Διεύθυνση: Λεωφ. Αγίου Δημητρίου 120, Αγ. Δημήτριος Αττικής

Τηλέφωνο: 210 970 4515

Πυρολίκι

Η απλή αλλά όμορφη αυλή στο «Πυρολίκι», με τις βουκαμβίλιες και τα καταπράσινα δέντρα και τις παραδοσιακές καρεκλίτσες, θα σου κλέψουν την καρδιά. Είναι από αυτά τα μέρη που διατηρούν την γλυκιά απλότητα, την ανεπιτήδευτη φιλοξενία και που σου φέρνουν στο νου τις πιο γλυκές σου αναμνήσεις.

Έπειτα, οι μυρωδιές που έρχονται από την κουζίνα σου ανοίγουν την όρεξη και ενώ σε προϊδεάζουν ότι επρόκειτο να δοκιμάσεις κάτι πολύ καλό, αν δεν δοκιμάσεις δεν θα καταλάβεις για το πόσο πραγματικά καλό φαγητό μπορείς να φας στο «Πυρολίκι».

Τα πιάτα είναι εμπνευσμένα από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και κατά κύριο λόγο από την Κρήτη (αχ, αυτό το νησί έχει τόσα καλά), γι’ αυτό στο μενού θα βρεις και την περίφημη Σφακιανή πίτα με μέλι και σουσάμι, όσο πρέπει τραγανή και ψημένη.

Το πιάτο όμως, για το οποίο φημίζεται το συγκεκριμένο μαγαζί, δεν είναι άλλο από το μπιφτέκι προβατίνας (κυριολεκτικά, όσοι έχουν δοκιμάσει λένε τα καλύτερα), το οποίο σερβίρεται με πατάτα οφτή, ψητή ντομάτα και τηγανητό κρεμμύδι και η γεύση του είναι τόσο εντυπωσιακά καλή όσο και η εμφάνιση του πιάτου.

Διεύθυνση: Μεγ. Αλεξάνδρου 117, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 342 0293

Κληματαριά

Στο Κέντρο της Αθήνας, εδώ και περισσότερα από εβδομήντα χρόνια η ιστορική «Ταβέρνα Κληματαριά», αποτελεί σημείο συνάντησης όσων θέλουν να ακούσουν live ελληνική μουσική και να φάνε καλομαγειρεμένες, παραδοσιακές νοστιμιές με φρέσκες πρώτες ύλες.

Σε αυτό το όμορφο μαγαζί, η αυλή με τους κίτρινους τοίχους και τις πράσινες καρέκλες, την κληματαριά που σκεπάζει τα τραπέζια και την πίστα που είναι στημένη στην άκρη με φόντο τα retro ξύλινα βαρέλια, κλέβει τις εντυπώσεις και σε προσκαλούν να καθίσεις και να την απολαύσεις.

Στην «Κληματαριά» ξέρουν από καλό φαγητό. Μέχρι και το ψωμί το ζυμώνουν μόνοι τους και έπειτα το ψήνουν στον φούρνο τους. Αντιλαμβάνεσαι τη νοστιμιά!
Κλασικές παραδοσιακές συνταγές μαγειρεύονται καθημερινά στις γάστρες που βρίσκονται στην αυλή, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει το χοιρινό κότσι που λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα.

Ορισμένες βραδιές γίνονται και απρόσμενα live, όπως πέρυσι τον χειμώνα όταν έπαιζε εκεί για μερικές εβδομάδες ο Φώτης Σιώτας.

Διεύθυνση: Πλ. Θεάτρου 2, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 321 6629

Ονειρία

Ένα εντυπωσιακό και επιβλητικό αρχοντικό στο Χαλάνδρι μετατράπηκε σε ένα ονειρικό ταβερνάκι που μέσα από τις γεύσεις, τα αρώματα και τη μουσική σε ταξιδεύει σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Καλώς ήρθες στην «Ονειρία», το ταβερνάκι που αν επιλέξεις να κάτσεις σε μία από τις τρεις πλακόστρωτες αυλές που διαθέτει, θα παρασυρθείς σε ένα υπέροχο ταξίδι.

Η ξύλινη πόρτα, τα παραδοσιακά τραπεζάκια, οι βουκαμβίλιες και τα γεράνια που σε σκεπάζουν με τα φύλλα τους δημιουργούν ένα σκηνικό που μοιάζει να βγήκε από ταινία.

Και τώρα περνάμε στα πιάτα. Με έμπνευση κατά κύριο λόγο από τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, ο σεφ και η ομάδα του δημιουργούν μοναδικές γαστρονομικές προτάσεις, όπως είναι οι χειροποίητες τυροκροκέτες, με σπιτική σάλτσα περγαμόντο ή το αλμυρό κανταΐφι με κοτόπουλο στήθος, πιπεριές και φέτα.

Στα κυρίως ξεχωρίζουν τα κρέατα στη σχάρα, όπως είναι το κοντοσούβλι σιγομαγειρεμένο με μπύρα, miso και μουστάρδα πάνω σε ψητά λαχανικά και τα μπιφτεκάκια από 100% μοσχαρίσιο κιμά.

Όλα αυτά θα τα απολαύσεις συνοδεία προσεκτικά επιλεγμένης ελληνικής μουσικής, ενώ μπορείς ταυτόχρονα να πίνεις το κρασάκι σου (έχουν πολλές ετικέτες από Έλληνες παραγωγούς).

Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 8, Χαλάνδρι

Τηλέφωνο: 211 403 5993