Μετά τις διακοπές, δεν είναι πολύ εύκολο να «κλειστείς» μέσα για διάβασμα, γι’ αυτό σου προτείνουμε 7 στέκια της Αθήνας, τα οποία θα σου κρατήσουν συντροφιά όσο θα είσαι πάνω αhπό τα βιβλία.

Behold theman

Στο «Behold theman», μία σχετικά νέα άφιξη στα Εξάρχεια, θα δεις ανθρώπους με λάπτοπ και βιβλία να κάθονται στα γύρω τραπέζια, γεγονός που θα σε βοηθήσει να μπεις και εσύ σε διάθεση διαβάσματος. Μάλιστα, ανεβαίνοντας στο πατάρι θα βρεθείς σ’ ένα πολύ ήσυχο σημείο με 2-3 γραφεία ιδανικά για μελέτη.

Θέλεις όμως παράλληλα να πιεις και τον καφέ σου, για να να κρατήσεις τα μάτια σου ανοιχτά για περισσότερο από δύο ώρες; Ε, στο «Behold theman», θα το πετύχεις αυτό απολαμβάνοντας πέμπτης γενιάς καφέ. Επιλεγμένοι μονοποικιλιακοί καφέδες από μικρές και βιώσιμες φάρμες, από την ελληνική εταιρεία Omsom, φιγουράρουν στον κατάλογο.

Α! κι αν είσαι από εκείνους που προτιμούν τις σοκολάτες (κρύες ή ζεστές) μπορείς να ρίξεις μία ματιά σε αυτές, όπως είναι η bitter από την Κόστα Ρίκα με 64% περιεκτικότητα σε κακάο. Στα του φαγητού θα βρεις μόνο vegeterian και vegan προτάσεις, πολύ γευστικές ακόμα και για όσους δεν ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

Διεύθυνση: Στουρναρη 6, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 380 5644

Little Tree Books and Coffee

Ένα όμορφο καφέ – βιβλιοπωλείο, που βρίσκεται σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια από το μετρό της Ακρόπολης, είναι ιδανικός χώρος για μελέτη.

Στο εσωτερικό του «Little Tree Books and Coffee» θα βρεις μια μεγάλη συλλογή από βιβλία (κάποια είναι προς πώληση και κάποια άλλα προς ενοικίαση) και αμέσως ο χώρος γεμίζει με μια αίσθηση θαλπωρής και ζεστασιάς.

Στα συν οι μουσικές επιλογές, με τους jazz αλλά και folk ήχους να ξεχωρίζουν, αλλά και το δικό μας αγαπημένο «banana smoothie» με μπανάνα, γάλα, βανίλια, μέλι και μοσχοκάρυδο, ένα παγωμένο τσάι ή ένα αφράτο κρουασάν βουτύρου. Τα τραπέζια είναι λίγα, επομένως να έχεις στο νου σου ότι ίσως να μην σταθείς τυχερός. Μπορείς πάντα βέβαια να ξεκινήσεις νωρίς το διάβασμά σου, την ώρα που ανοίγει το κατάστημα.

Διεύθυνση: Καβαλλότι 2, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 924 3762

MINŪ

Υπάρχει καλύτερο μέρος για διάβασμα από έναν χώρο λιτό, καθαρό στις γραμμές του και γεμάτο φυτά; Το «MINŪ», η διακόσμηση του οποίου βασίζεται στις μικρές λεπτομέρειες που δημιουργούν συμμετρία και εμπνέουν αρμονία, μπορεί να σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς μπροστά από το λάπτοπ σου ή πάνω από το βιβλίο σου.

Παράλληλα, τα πολυάριθμα φυτά (είναι διαθέσιμα προς πώληση) δεσπόζουν στον χώρο και δημιουργούν όμορφη ατμόσφαιρα.

Η εναρμόνιση με τα λουλούδια και τα αντικείμενα τέχνης στον χώρο, σε συνδυασμό με τα άνετα τραπέζια, την ηρεμία του χώρου και την απαλή μουσική, καθιστούν το «MINŪ»ιδανικό για διάβασμα.

Και αν την ώρα που διαβάζεις χρειάζεσαι ένα καφέ ή ένα ρόφημα, στον κατάλογο θα βρεις από cappuccino μέχρι espresso macchiato και από matcha latte με γάλα αμυγδάλου μέχρι σπιτική λεμονάδα, ενώ αν πεινάσεις μπορείς στο διάλειμμά σου να δοκιμάσεις αυγά σκραμπλ, με ψητά ντοματίνια, φέτα, φρυγανισμένο ψωμί, μπέικον και κόλιανδρο.

Διεύθυνση: Σαρρή 50, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 323 2022

The Underdog

Μπορεί ο πρώτος λόγος για τον οποίο θα σου έρθει στο μυαλό το «The Underdog» να είναι οεξαιρετικός καφές του. Έχεις δοκιμάσει τον πράσινο καφέ που τον εισάγουν απευθείας από φάρμες και τον καβουρδίζουν στο εργοστάσιο τους;

Ωστόσο, αυτό το νεοκλασικό στο Θησείο είναι και ένα ιδανικό μέρος για να πάρεις τα βιβλία σου παραμάσχαλα και να στρωθείς για εκείνο το μάθημα που σε παιδεύει εδώ και μερικές εξεταστικές.

Αφού τακτοποιήθηκες στη θέση σου, ήρθε η στιγμή να παραγγείλεις. Σε περιμένουν specialty καφέδες, για τους οποίους η ομάδα έχει λάβει πληθώρα βραβείων (π.χ. 1η θέση στο «Hellenic Barista Championship» το 2018 και το 2019, 1η θέση στο «Austria Barista Championship» το 2020), αλλά και πιάτα που πιθανόν ήδη έχουν κερδίσει την καρδιά σου, όπως τααυγά ποσέ σε φρυγανισμένο ψωμί μπριος, με μπέικον, sauce hollandaise αρωματισμένη με lime, τρούφα και φύτρες σκόρδου.

Διεύθυνση: Ηρακλειδών 8, Αθήνα

Τηλέφωνο: 213 036 5393

K.O.T.E.S. (Booze Cooperativa)

Ένα επιβλητικό κάδρο με ένα παιδάκι και μια κότα που μοιάζει να σε κοιτούν κατάματα σε υποδέχονται στο «Booze Cooperativa», έναν χώρο συνάντησης, τέχνης και δημιουργίας.

Το χαρακτηριστικό μωσαϊκό πάτωμα, τα ζεστά χρώματα και οι πολύχρωμες κότες που κρέμονται από το ταβάνι συνθέτουν έναν ιδιαίτερο χώρο, ο οποίος ωστόσο είναι φιλόξενος. Το πολυώροφο νεοκλασικό έχει υποστεί ελάχιστες παρεμβάσεις και από το 1989 μέχρι σήμερα αποτελεί στέκι πολλών Αθηναίων, που αναζητούν νέα μονοπάτια στην τέχνη.

Στο «Booze Cooperativa», θα βρεις ειδικά διαμορφωμένους χώρους για μελέτη, ενώ συχνά διοργανώνονται συναυλίες, διαλέξεις, σεμινάρια και παρουσιάσεις βιβλίων.

Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα

Τηλέφωνο: 211 405 3733

THIRD PLACE.

Η ζωή μας μοιράζεται ανάμεσα σε τρία μέρη, το σπίτι, τη δουλειά και το σημείου που θα συναντηθούμε με φίλους για συζήτηση και καφέ, σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Ray Oldenburg. Το «THIRD PLACE.» υιοθετεί τη συγκεκριμένη θεωρία και δημιουργήθηκε με στόχο να αποτελέσει σημείο συνάντησης των Αθηναίων (και όχι μόνο), αλλά και να προσφέρει ποιοτικό φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ τρίτης γενιάς.

Στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας του 1960, το «THIRD PLACE.» βρήκε το σπίτι του και εσύ μπορείς να βρεις το δικό σου σημείο για διάβασμα, σε έναν χώρο με minimal αισθητική και κορυφαία σχεδιαστικά αντικείμενα, μερικά από τα οποία είναι και προς πώληση.

Στον κατάλογο θα βρεις και νόστιμες επιλογές από το brunch menu, καθώς και βιολογικά ροφήματα, όπως ο χυμός ginger, με λεμόνι, μέλι ανθέων και ανθρακούχο νερό.

Διεύθυνση: Απόλλωνος 23Β, Αθήνα

Τηλέφωνο: 211 182 4014

ΤΙΓΡΕ

Αν περάσεις από την Μαυρομιχάλη και συγκεκριμένα από τον αριθμό 98, δεν γίνεται να μην σου τραβήξει την προσοχή η έντονη, κίτρινη σιδεριά του «ΤΙΓΡΕ».

Ένα μικρό μαγαζί και ήσυχο, ιδανικό για μελέτη, με φυτά, cozy βολικές γωνιές, ξύλινα καθίσματα, διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν στη δεκαετία του ’90 και αναμνηστικά από ταξίδια.

Παράλληλα, όσο εσύ έχεις απορροφηθεί στα βιβλία ή το λάπτοπ σου, από πίσω παίζει punk, electro και reggae μουσική, σε χαμηλά ντεσιμπέλ.

Στο μενού θα βρεις specialty βιολογικούς – οικολογικούς καφέδες από το Cafeistas, μοναδικής προέλευσης ή από σοδειές μικρών καλλιεργητών, οι οποίοι καβουρδίζονται σε μηχανές Loring, ενώ αξίζει να δοκιμάσεις και την σούπα ημέρας τους, πάντα νόστιμη και προσεγμένη.

Διεύθυνση: Μαυρομιχάλη 98, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 363 1232