Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, τα Καλοκαίρια στην Αθήνα αναζητούσα πάντοτε μία ωραία αυλή για να απολαύσω το ποτό ή το φαγητό μου. Μπορεί η πρωτεύουσα να μην είναι Κυκλάδες και να μην βρίσκεσαι δίπλα σε μια παραλία του Αιγαίου, αλλά έχει και η πόλη μας πολύ όμορφα σημεία για να χαλαρώσεις.

Αυλές με retro χαρακτήρα ή tiki διάθεση, με λατινονοαμερικάνικες πινελιές ή «στημένες» κάπου στα χαλάσματα ενός παλιού σπιτιού, με signature cocktails και γευστικές λιχουδιές μπορεί να γίνουν η αιτία που θα περάσεις όμορφα κάποιο βραδάκι του καλοκαιριού.

Παρακάτω θα βρεις πέντε αυλές της Αθήνας για χαλαρό ποτό και φαγητό για να διαλέξεις αυτή που σου ταιριάζει.

Black Duck Garden

Το «Black Duck Garden», που βρίσκεται στην Παπαρηγοπούλου, αποτελεί μία όαση στο κέντρο της Αθήνας. Περιτριγυρισμένη από μεγάλα καταπράσινα δέντρα (δεσπόζει ο φοίνικας που είχε φυτέψει κάποτε η πρώην Βασίλισσα Αμαλία, όταν στην ίδια τοποθεσία βρισκόταν ο κήπος της πρώτης της κατοικίας) και σε συνδυασμό με τα vintage τραπεζάκια, η αυλή της «Μαύρης Πάπιας» αποκτά έναν χαρακτήρα ρομαντικό και νοσταλγικό και γίνεται ιδανικό σημείο για άραγμα το καλοκαίρι.

Το μενού αντλεί την έμπνευσή του από τις συνταγές της μεσογειακής κουζίνας, ενώ εστιάζει σε ελληνικές πρώτες ύλες. Για το καλοκαίρι ξεχωρίζει η σαλάτα Buffalo Burrata με πεπόνι, τοματίνια και δυόσμο, η οποία είναι άκρως δροσιστική και αφήνει στο στόμα μια γλυκιά γεύση, το με ελληνικό twist ceviche από φρέσκο ψάρι ημέρας μαριναρισμένο σε χυμό τομάτας, ξινομυζήθρα και πιπεριές jalapenos και στα κυρίως το κριθαρότο με με ψιλοκομμένο φιλέτο κόκορα, μαγειρεμένο σε λεμονάτη σάλτσα μυρωδικών που αφήνει μια γλυκόξινη επίγευση.

Το φαγητό σου μπορείς να το συνοδεύσεις με τα signature cocktails του μαγαζιού, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το «Duck Room», με ρούμι Chairman’s Reserve Spiced, ανανά, passion fruit και σταγόνες σοκολάτας, το οποίο έχει έντονη και γλυκόξινη γεύση.

Διεύθυνση: Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 7, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 325 2396

Το Λοκάλι

Στην οδό Σαρρή, λίγα μέτρα μακριά από τον δρόμο και τα αυτοκίνητα, εκεί που κάποτε λειτουργούσε το Σινέ Ψυρρή και το μικρό εστιατόριο «Kuzina», βρίσκεται «Το Λοκάλι».

Είναι γνωστό για την αυλή του με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στις μαξιλάρες και στον πίσω τοίχο, το χαλικάκι και τα πολύχρωμα φωτάκια. Ξεχωρίζουν οι μουριές, οι ελιές και τα

πλατάνια που στέκουν αγέρωχα και κάνουν το μέρος να μοιάζει με όαση στο κέντρο της Αθήνας.

Εξίσου όμορφα στολισμένη είναι και η ταράτσα με την tiki και εξωτική διακόσμηση και τα φύλλα των δέντρων που την σκεπάζουν εντελώς ανεπιτήδευτα και την κάνουν να μοιάζει με μικρή ζούγκλα. Σημείωση, αν κοιτάξεις πέρα από τα δέντρα θα δεις και την Ακρόπολη.

Μία neon πινακίδα σε κόκκινο χρώμα που γράφει «You are the Gin to my Tonic (Είσαι το Gin στο Tonic μου)», σε προκαλεί να δοκιμάσεις τα signature cocktails τους με Gin, ένα ποτό που αγαπούν ιδιαίτερα στο «Λοκάλι». Μία ολόκληρη κατηγορία στον καλοκαιρινό τους κατάλογο ονομάζεται «όλα τζινένια Cocktails» και εκεί θα βρεις πολλές επιλογές σε πρωτότυπα cocktails με βάση το Gin.

Στα του φαγητού η σπεσιαλιτέ τους είναι τα χειροποίητα κεφτεδάκια μόσχου τα οποία σερβίρονται με τηγανιτές πατάτες, γιαούρτι και δυόσμο. Ένα πιάτο που «μυρίζει» Ελλάδα και τόσο τραγανό όσο πρέπει. Τα ζεστά κεφτεδάκια δένουν τέλεια με το κρύο γιαούρτι και ο δυόσμος δίνει ένα ελαφρύ άρωμα.

Διεύθυνση: Σαρρή 44, Αθήνα

Τηλέφωνο: 690 610 3005

Saorsa Athens

Η εγκαταλελειμμένη αυλή ενός παλιού διώροφου Αθηναϊκού σπιτιού του 1852 ζωντάνεψε και πάλι το 2017, όταν άνοιξε τις πόρτες του το «Saorsa Athens».

Η λέξη «Saorsa», από την οποία έχει πάρει το όνομα του το μαγαζί, σημαίνει ελευθερία στα γαελικά της Σκωτίας και ακριβώς αυτός είναι και ο στόχος του μαγαζιού, να σε κάνει να αισθανθείς ελευθερία, χαλάρωση και ξεγνοιασιά.

Με θέα ένα τοπίο που έχει υποστεί ελάχιστες παρεμβάσεις, καθώς διακρίνεις άβαφτους και φθαρμένους τοίχους και παμπάλαια παντζούρια, ταξιδεύεις πίσω στον χρόνο.

Παράλληλα, η urban αισθητική του, τα πράσινα δέντρα που περικλείουν την αυλή και το «γλυκό μπλέξιμο» του παλιού με το νέο, κάνουν τον χώρο να μοιάζει πολύ ινσταγκραμικός.

Στο μενού θα βρεις εκτός από κλασικά και signature cocktails, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το «Saorsa Margarita» με λευκή τεκίλα, βιολογική αγαύη και μαύρο αλάτι καραϊβικής που έχει γλυκόξινη γεύση. Για όσους δεν θέλουν αλκοόλ υπάρχουν και επιλογές σε mocktails, όπως είναι το «Pink Pinapple» με χυμό ανανά, γρεναδίνη και σόδαΣτα φαγητά ξεχωρίζουν οι πένες κοτόπουλο με heavy cream, μέλι και θυμάρι καθώς και η σούπα καρότο με τυρί κρέμα και κρουτόν.

Σημείωση ότι το μαγαζί είναι dog friendly και μάλιστα διαθέτει και ολόκληρο μενού με φαγητό για τους τετράποδους φίλους μας, όπως είναι το σαλάμι χωρίς γλουτένη.

Διεύθυνση: Γιατράκου 2, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 523 5960

Godmama’s Yard

Μία πολύ ιδιαίτερη ιστορία «κρύβεται» πίσω από το «Godmama’s Yard». Το υπέροχο διώροφο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το μαγαζί, ήταν κάποτε το σπίτι της Κυρίας Πόπης, μιας ανύπανδρης μποέμ προσωπικότητας που δεν έκανε δικά της παιδιά, αλλά είχε πολλά βαφτιστήρια, στα οποία κληροδότησε και το οίκημα της.

Ο Θάνος, ο Ηλίας, ο Μιχάλης, ο Νίκος, ο Δημήτρης και ο Άγγελος ανακάλυψαν τον χώρο και το μεταμόρφωσαν, φτιάχνοντας μία πανέμορφη αυλή και μία εντυπωσιακή σάλα.

Φυσικά, το δυνατό της σημείο είναι η αυλή, στην οποία ξεχωρίζουν οι μεγάλες και εντυπωσιακές ελιές. Minimal αισθητική και μπλε αποχρώσεις χαρακτηρίζουν κατά τα άλλα την αυλή, η οποία σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι διακοπές.

Από τα πιάτα τους ξεχωρίζουν τα bao bans, τα δημοφιλή ψωμάκια ατμού, τα οποία φτιάχνουν με μοσχάρι Ragu, λαχανικά και κρέμα μπαχαρικών και έχουν γλυκόξινη γεύση, η οποία συνδυάζεται άψογα με ένα cocktail, όπως η Margarita, για την οποία υπάρχουν πολλή θετικά σχόλια από όσους την έχουν δοκιμάσει.

Διεύθυνση: Βασιλέως Αλεξάνδρου 98, Περιστέρι

Τηλέφωνο: 210 571 8393