Για εσένα που αγαπάς την ελληνική κουζίνα, τις μυρωδιές, τις γεύσεις και την παράδοση υπάρχει ένα γαστρομαγειρείο, που άνοιξε πριν από μόλις δύο μήνες σε μια όμορφη γειτονιά των Εξαρχείων, εκεί που μένουν ακόμα βέροι Αθηναίοι και το αστικό τοπίο συνυπάρχει αρμονικά με την ηρεμία και το φυσικό τοπίο της περιοχής.

Μην ψάχνεις, λοιπόν για πολύ ακόμα «Ποιος έκανε το νόστιμο ελληνικό φαγητό με μεσογειακές πινελιές και ποιος έφτιαξε μια όμορφη αυλή με τραπεζάκια που θυμίζει παλιά Αθήνα»… «Το Ρίνι το ‘κάνε».

Πίσω από τη νέα άφιξη βρίσκεται ένα νέο ζευγάρι, η Μαρίνα Χρονά, που ίσως να γνωρίζεις από το πρώτο της μαγαζί που άνοιξε στην Κυψέλη, το «Santo Belto» και ο Νίκος Τσιλίδης.

Ελληνικές συνταγές με τρόπο αλλιώτικο

«Το Ρίνι», είναι το παρατσούκλι της Μαρίνας, με το οποίο την φωνάζει ο Νίκος. Με τα χρόνια, όμως, «Το Ρίνι», απέκτησε τη δικιά του υπόσταση και από ένα απλό παρατσούκλι, μάλλον έγινε κάτι περισσότερο. Μια περσόνα. Αυτή η περσόνα, κάνει σκανταλιές, εξερευνεί, δημιουργεί μπορεί να είσαι «εσύ» ή «εγώ»…

Με αυτή τη λογική, «γεννήθηκε» «Το Ρίνι», δίπλα στο Μουσείο, ένα μαγαζί που, όπως υπογράμμισε και η Μαρίνα, θα έχει πολύ φαγητό και θα σε κάνει να νιώθεις σαν το σπίτι σου.

«Θέλουμε να νιώθουν ότι είναι φιλοξενούμενοι και όχι πελάτες», αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαρίνα.

Μπαίνοντας μέσα στο μαγαζί σου κεντρίζει αμέσως την προσοχή η ανοιχτή κουζίνα, η οποία γεμίζει καθημερινά από μυρωδιές. Τα πιάτα που θα βρεις στο μενού βασίζονται στις παλιές, αγαπημένες, παραδοσιακές ελληνικές συνταγές που αγαπάει η Μαρίνα, η οποία εκτός από ιδιοκτήτρια είναι και η Σεφ.

«Θέλω το φαγητό που δοκιμάζει κάποιος στο «Ρίνι» να έχει την γεύση που του φέρνει κάτι στη θύμηση του, αλλά να του αρέσει με τον μοναδικό τρόπο που το μαγειρεύουμε εμείς», αναφέρει η Μαρίνα, η οποία έχει σπουδάσει στο Παρίσι, έχει κάνει την πρακτική της σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, όπως στην Ισπανία, έχει ταξιδέψει σε σχεδόν όλη την Ευρώπη και φέρνει τις επιρροές από τα ταξίδια της στα πιάτα που ετοιμάζει.

Ένα από τα καλύτερα πιάτα στο «Ρίνι» είναι οι χυλοπίτες, με τις γαρίδες και τα ντοματίνια φούρνου. Η Μαρίνα βάσισε τη συγκεκριμένη συνταγή στη γνωστή σε όλους μας γαριδομακαρονάδα, αλλά αντί για το κλασικό ιταλικό ζυμαρικό, έβαλε χυλοπίτες (παραδοσιακό ελληνικό ζυμαρικό). Τα ζουμερά και ζεστά ντοματίνια δίνουν τα απαραίτητα ζουμιά στις χυλοπίτες και η γεύση της γαρίδας συμπληρώνει άριστα το πιάτο με την απαραίτητη αλμύρα.

Αγαπημένο στις προτιμήσεις των πελατών είναι και το κατσικάκι με σιγομαγειρεμένο κους κους και φραγκοσυριανή γραβιέρα. Τρανή απόδειξη η πελάτισσα δίπλα μου που το παρήγγειλε για δεύτερη φορά μέσα σε μισή ώρα. Η ιδέα γι’ αυτό το πιάτο βασίστηκε στο γαμοπίλαφο (πιλάφι που βράζουν μέσα σε ζωμό από κρέας, όπως κατσίκι και το προσφέρουν οι Κρητικοί στους γάμους). Η Μαρίνα άλλαξε λίγο τη συνταγή και αντί για πιλάφι έβαλε κους κους, το οποίο μαγειρεύει μέσα στο ζωμό που φτιάχνει από τα κόκαλα του κόκορα ραγού και τα ζουμιά από το σιγομαγειρεμένο κατσικάκι.

Τα πιάτα σου μπορείς να τα συνοδεύσεις με κάποιο από τα προσεκτικά επιλεγμένα κρασιά της λίστας τους, η οποία έχει δημιουργηθεί από το «Τανίνη Αγάπη Μου» και περιλαμβάνει κυρίως ελληνικές ετικέτες, κάποιο από τα signature cocktails τους ή μία από τις μπύρες τους (θα βρεις και επιλογές από μικροζυθοποιίες).

Για brunch στο «Ρίνι»

Στο «Ρίνι», μπορείς να απολαύσεις και νόστιμο brunch, το οποίο σερβίρεται μέχρι τις δύο. Ξεχωρίζουν τα πιάτα με τα αυγά και ειδικότερα τα τηγανιτά αυγά με σάλτσα σακσούκα (συνοδευτικό ή μεζές από λαχανικά μαγειρεμένα σε ελαιόλαδο), που σερβίρονται με χειροποίητα Flatbread, σταμνοτύρι (τυρί κρέμα) και κόλιανδρο.

Στο συγκεκριμένο πιάτο τα τηγανιτά αυγά, τα οποία συνοδεύονται από ελληνικά προϊόντα κατά βάση, ξεχωρίζει το σακσούκα, ένα υλικό που η Μαρίνα έμαθε όσο βρισκόταν στο Παρίσι και σύχναζε στην εβραϊκή γειτονιά.

Καφές και μοσχομυρωδάτα κέικ

«Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται δύο με τρεις φορές τη μέρα στο μαγαζί», αναφέρει η Μαρίνα, «το πρωί για να πιούν τον καφέ τους και αργότερα για φαγητό και κρασί».

Ναι, «Το Ρίνι», ανοίγει από το πρωί για να σου προσφέρει καφέ που φτιάχνεται στο Γκάζι, από την ελληνική εταιρία «Underdog». Η ομάδα τους έχει διακριθεί πολλές φορές κερδίζοντας παγκόσμια πρωταθλήματα, όπως στο Austria Barista Championship, το Czech Republic Barista Championship και το Turkish Barista Championship.

Παράλληλα, θα βρεις πεντανόστιμα και χειροποίητα κέικ και γλυκά. Ξεχώρισα το Avocado Chocolate Cake, το Cheescake με καραμέλα που αντί για αλάτι έχει μίσο, το οποίο παράγεται από ρεβύθια, στην Εύβοια και φυσικά τα «Kanelbullar», τη σουηδική εκδοχή για τα ρολά κανέλας, τα οποία τυλίγονται όπως το τσουρέκι.

Στη Σουηδία το συγκεκριμένο γλυκό υπάρχει σε όλους τους φούρνους, ενώ μάλιστα υπάρχουν σημεία που είναι αφιερωμένα αποκλειστικά σε αυτά. Η ζύμη τους είναι μαλακή και μαστιχωτή, με το άρωμα κανέλας να υπερισχύει.

Η αυλή που θυμίζει παλιά Αθήνα

Όλες αυτές τις γεύσεις, τα νόστιμα φαγητά, το κρασί, την μπύρα σου, το γλυκό σου μπορείς να τα απολαύσεις είτε στο εσωτερικό του μαγαζιού, το οποίο δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά είναι «ζεστό» και πολύ φωτεινό, είτε στην εξωτερική αυλή.

Στο εσωτερικό του χώρου ξεχωρίζει ο μπρούτζινος πάγκος, ένα στοιχείο το οποίο η Μαρίνα είχε σκεφτεί ότι θα υπάρχει στο μαγαζί πριν καν ανοίξει και ο πέτρινος τοίχος με τα έργα του Hin (Hin_Art), τα οποία είναι προς πώληση.

Ο Hin είναι ένας καλλιτέχνης από το Hong Kong που ζει πλέον στην Αθήνα. Στις δημιουργίες του βρίσκεις τοιχογραφίες, ζωγραφιές, γλυπτά, animation και εικονογραφήσεις. Τα έργα του είναι σουρεάλ και μέσα από αυτά με μια παιδικότητα, αντικατοπτρίζει την κουλτούρα τόσο της Ανατολής όσο και της Δύσης, ενώ ταυτόχρονα «καυτηριάζει» την ανθρώπινη ύπαρξη.

Παράλληλα, η εξωτερική αυλή πάνω στον πεζόδρομο, με τα λευκά τραπεζοκαθίσματα, τα δέντρα που την περιβάλλουν και τις πολυκατοικίες του 70′ που στέκουν τριγύρω, εντυπωσιάζει. Έχει ένα ύφος οικείο και πολύ χαλαρό, ενώ ταυτόχρονα θυμίζει παλιά Αθήνα!

«Το Ρίνι»

Ρεθύμνου 8, Αθήνα

210 883 6781